Bezienswaardigheden Den Haag
Spread the love

Bezienswaardigheden Den Haag zijn er meer dan genoeg. Meer dan je in één dag kunt bezoeken. Geen probleem, na een bezoek aan deze boeiende stad keer je er zeker terug. Na Amsterdam en Rotterdam is Den Haag niet voor niets de derde grootste stad van Nederland. Nog maar 200 jaar geleden was Den Haag of ‘s-Gravenhage de hoofdstad van Nederland. Den Haag blijft intussen een levendige en bijzonder kleurrijke stad met een eigen uitstraling.

Kortom, wat moeten we zeker bezoeken tijdens een verblijf in Den Haag?

Naast vele pronkerige herenhuizen, grote ambassadegebouwen en met bomen omzoomde boulevards vind je er ook voldoende groene oasen om te bekomen van al die drukte, eigen aan een grootstad. Een bijkomende troef is ongetwijfeld het voormalige vissersdorp Scheveningen aan Zee met heel wat toeristische bezienswaardigheden. Tijdens je bezoek aan Den Haag moet je  zeker ook de pier, miniatuurdorp Madurodam, het Panorama Mesdag en het zelden geziene cilindrisch schilderij van ruim honderd meter lang. En dan hadden we het niet eens over het trendy museum ‘Beelden aan Zee’ vlak bij het strand.

Sterk wisselvallig klimaat

Het klimaat in Den Haag is zoals overal in de lage landen opvallend wisselvallig. Zon en regen wisselen elkaar is snel tempo af.  De gemiddelde temperatuur in zomermaanden juli en augustus klimt zelden boven de 21 graden met soms uitschieters tot 25 graden,  zelden méér.  maar Maar zelfs tijdens de zonnigste dagen in het hart van de zomermaanden komen de temperaturen in Den Haag zelden boven de 25° C. De meeste neerslag valt er in de lente en de herfst. Met temperaturen van gemiddeld zeven graden zijn de winters er opvallend mild.

Bezienswaardigheden Den Haag al wandelend of met de fiets verkennen

Toeristisch Den Haag al wandelend of met de fiets verkennen is een goed idee. Vele schitterend aangelegde, duidelijk bewegwijzerde en onderhouden fiets- en wandelpaden zorgen daarvoor. Ze brengen je bij de vele toeristische bezienswaardigheden die deze stad rijk is. Wil je het makkelijker? Dan is er nog altijd een goed uitgebouwd openbaar vervoer om met de vele troeven van de stad kennis te maken. Toeristische stadsgidsen maken je wegwijs en vertellen over de rijke geschiedenis en de vele bezienswaardigheden van Den Haag.

Bezienswaardigheden Den Haag: het strand van Scheveningen

Wie enigszins met Den Haag vertrouwd is denkt onmiddellijk aan het strand van Scheveningen waarvan de schoonheid al vele malen werd bezongen.  Vooral de gezellige en levendige boulevard en het imposante hotel Kurhaus spreken de toeristen aan en lokken jaarlijks vele tienduizenden bezoekers naar dit oude vissersdorp. Op zomers dagen is het er op de koppen lopen en ligt het strand volgepakt met dagjestoeristen. Het historische deel van Scheveningen vind je rondom de Oude Kerk aan de Keizerstraat, meteen ook de drukste winkelstraat. Ook de Scheveningse Pier is een bezoek zeker waard.

Bezienswaardigheden Den Haag: Madurodam 

Een favoriet uitje met kinderen is een bezoek aan Madurodam, gelegen aan de rand van Den Haag vlak bij Scheveningen. Je maakt er kennis met de belangrijkste bezienswaardigheden van Nederland. Die zie je in perfect geproportioneerde miniatuurvorm, met een enorme aandacht voor detail in alle aspecten. De replica’s van Nederlandse gebouwen zijn prachtig weergegeven, variërend van de grachten van Amsterdam, een drukke zeehaven, compleet met stranden, kleine mensen en rijdende treinen.

Kijkduin

Deze buitenwijk van Den Haag ligt in de duinen en valk bij het strand van Scheveningen. Het is veel kleiner dan Scheveningen, maar heeft toch ook een stemmige boulevard met gezellige winkeltjes. Het strand telt enkele mooie horecagelegenheden. De meest actiefste bezoekers kunnen dan weer terecht in enkele recreatieparken.

Bezienswaardigheden Den Haag: Panorama Mesdag

Het ligt bij badplaats Scheveningen aan de noordelijke kant van het Noordeinde. Het panorama werd in 1881 geschapen door kunstenaar Hendrik Willem Mesdag (1831-1915). Het is een 360 graden schilderij van de zandduinen van het 19e-eeuwse Scheveningen met een omtrek van maar liefst 120 meter.

Bezienswaardigheden Den Haag: Vele boeiende musea  

Den Haag telt vele boeiende en afwisselende musea. Eén ervan is  het Mauritshuis of het Rijksmuseum met zijn vele schilderijen uit de 17e en 18e eeuw. De wereldberoemde verzameling telt meer dan 800 schilderijen, twintig beeldhouwwerken, miniaturen en tekeningen. Het oudste deel van de verzameling was ooit eigendom van prins Willem V van Oranje-Nassau. Je kunt dit museum zelfs met een gids bezoeken. Het is mogelijk om het museum met een gids te bezoeken

Haags Historisch Museum

Bevindt zich aan de Korte Vijverberg. Met zijn originele inkom met zuilen en bogen uit de 17e eeuw kun je er niet naast kijken. Ooit deed het pand dienst als gebouw van de Sint- Sebastiaanschutterij, een soort burgerwacht. Voor het tot museum werd ingericht was er een rechtbank gevestigd. De tentoongestelde werken dateren vooral uit de periode van de 16e tot en met de 21e eeuw. Op de eerste verdieping organiseert wisselende tentoonstellingen. Op zolder werd dan weer plaats gemaakt voor de poppenhuizen van Jonkvrouwe Lita de Ranitz (1876-1960).

Paleis Huis ten Bosch
In het Haagse Bos ligt dit woonverblijf van Prinses Beatrix. In 1645 werd de eerste steen gelegd voor dit zomerverblijf van Frederik Hendrik en zijn vrouw Amalia van Solms. Na zijn overlijden drie jaar later werd het paleis een mausoleum. De dochters van Amalia verkochten na haar dood het paleis aan hun neef Willem III van Oranje. En zo is het bij onze Koninklijke familie terecht gekomen. Vanaf 1981 woonde onze voormalige vorstin er met haar gezin.

Bezienswaardigheden Den Haag: Paleizen stralen grandeur uit van weleer

De drie paleizen van Den Haag onderstrepen de grandeur en het rijke verleden van deze stad. Het Paleis Noordeinde is niet toegankelijk voor het grote publiek want doet dienst als het werkpaleis van koning Willem Alexander. Hier werd niet alleen prinses Wilhelmina maar ook haar moeder geboren. De imposante ingang van dit paleis Regelmatig wordt regelmatig gebruikt voor belangrijke gebeurtenissen zoals het zoals Prinsjesdag of voor het aankondigen van geboortes. In dit domein bevinden zich ook Koninklijke paardenstallen.

Bezienswaardigheden Den Haag: Het Vredespaleis

Hier zijn enkele organisaties ondergebracht die zich vooral bezig houden met internationaal recht en politiek. Er is ook een rechtsbibliotheek, een Academie voor Internationaal Recht ondergebracht. Ondertussen brand er al meer dan 20 jaar (1999) de eeuwige vredesvlam.

De Ridderzaal

Is ongetwijfeld het belangrijkste en oudste gebouw op het Binnenhof. Het dateert de 13e eeuw en deed lange tijd dienst om dienst als bestuurscentrum onder leiding van graaf Willem II. Sinds 1904 wordt er de Troonrede uitgesproken. Het Binnenhof is nog altijd in functie als bestuurscentrum, omdat hier de Nederlandse Politiek zijn werk doet. De werkkamer van de minister-president van Nederland heeft zijn kantoor in ‘Het Torentje’. De Ridderzaal is nu een museum over straf en misdaad door de eeuwen heen.

Bezienswaardigheden Den Haag: Grootste markt van Nederland  

De Haagse markt is niet alleen de grootste van het land, maar volgens velen zelfs van Europa. Vier dagen per week staat de ruimte tussen de Hoefkade en het Hobbemaplein vol met gezellige marktkraampjes, goed voor 25000 bezoekers per dag. Vlak bij ligt de kleurrijke Schilderswijk, vooral bekend om zijn multicultureel karakter. Je vindt er heel wat winkeltjes met buitenlandse voedingsmiddelen en exotische producten. De vele restaurants brachten de wereldkeuken naar Den Haag.

Hotels in Den Haag

In Den Haag en Scheveningen vind je zeker een hotel dat aan je wensen voldoet, van goedkoop tot luxueus.

Door Redactie

2 gedachte over “Bezienswaardigheden Den Haag die je tijdens je verblijf zeker moet bezoeken”
  1. Zeker doen Amelie. Beslist een aanrader, je keert er zeker weer!

   Met vriendelijke groet,
   Francois,
   Je beste Keuze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.