Houtpellets kopen
Spread the love

Houtpellets kopen voor je kachel of je open haard is belangrijker dan je denkt. De verschillen in kwaliteit van de aangeboden houtpellets is groot en laat vaak veel te wensen over. Om de juiste houtpellets te kopen voor je pelletkachel of open haard hoe je best met enkele belangrijke factoren rekening. Hoe hoger de kwaliteit van je houtpellets, hoe beter hun rendement. Het soort pellets dat je uiteindelijk kiest, bepaalt ook in belangrijke mate de veiligheid van je verwarming. 

Met welke elementen hou je best rekening om de juiste soort houtpellets te kiezen?

Pelletkachels en open haarden zijn ook bij ons populair. Meer en meer landgenoten voor pellets als warmtebron. Het betreft dan ook een materiaal met een verwarmingsbron groot rendement. Pellets zijn daar boven op ook milieu- en gebruiksvriendelijk. Verwarmen met houtpellets is ook zuinig. Je verwarmt je woonkamer al met relatief weinig pellets. Ze houden zo je energierekening laag. Let wel op bij de aankoop van houtpellets. Er zijn namelijk vele soorten pellets met opmerkelijke verschillen in kwaliteit en rendement.  Wat zijn de beste pellets voor verwarmen met een pelletkachel of open haard?

De samenstelling van houtpellets

Houtafval en vooral fijn zaagsel is het belangrijkste bestanddeel van deze pellets. Die bevatten best geen toegevoegde stoffen zoals allerlei bindmiddelen of lijm. Voor de beste houtpellets gebruikt men harsen als bindmiddel. Die zijn van nature aanwezig zijn in hout. Pellets worden onder hoge druk samengeperst waardoor de pellets de juiste vorm behouden. Door de afwezigheid van toegevoegde stoffen zijn deze pellets milieuvriendelijker en zorgen ze voor een hoger rendement. Dat maakt ze uiteindelijke nog goedkoper dan goedkope pellets die vaak van minderwaardige kwaliteit zijn.

Houtpellets kopen met een kwaliteitslabel

De beste houtpellets dragen een kwaliteitslabel. Dit EN+A1 label is een Europese kwaliteitsnorm voor pellets bestemd voor particulier gebruik. Dit keurmerk belooft een goede verbranding met een minimum as. Die hoeveelheid schommelt tussen de 0,5  en 0, 7 procent en hangt grotendeels af van het soort hout en van de dikte van de pellets. Houtpellets met dit kwaliteitslabel zorgen zijn veilig en zorgen zelden voor problemen. Kies zoveel als mogelijk voor pellets afkomstig uit je eigen regio. Dat zorgt voor de laagste vervoerskosten war voordelig is voor moeder natuur. De beste houtpellets zijn ook CO2-neutraal. Daardoor zijn ze een uitstekend alternatief voor andere verwarmingsbronnen zoals steenkolen, gas, stookolie of brandhout als.

Ook interessant: De juiste terrasverwarmer kiezen hoe pak je dat best aan?

Houtpellets kopen met een hoge verbrandingswaarde 

De verbrandingswaarde uitgedrukt in kWh/kg geeft de energie weer van één kilo een kilo pellets. Een hoger die verbrandingswaarde, hoe meer meer warmte je pellets geven. Pelletkorrels met een hoge verbrandingswaarde lonen.

Houtpellets kopen met de kleinste aswaarde 

De aswaarde is zeker even belangrijk als de verbrandingswaarde, maar wordt nog te vaak over het hoofd gezien. Hoe groter de aswaarde van je pelletkachel of open haard, hoe slechter hun verbranding en het rendement. Het beperkt ook aanzienlijk de levensduur van je verwarmingsbron met pellets.

Houtpellets kopen met een lage vochtwaarde

Houtpellets met een lage vochtwaarde verhogen is belangrijke mate de duurzaamheid van je kachel of open haard met pellets. Pellets met een hoog vochtgehalte zorgen voor een lagere verbrandingswaarde en veroorzaken heel wat problemen. Een hoog vochtgehalte betekent ook meer rook.

Ook goed om weten: Rolluiken kopen: worden het handbediende of elektrische rolluiken?

Houtpellets kopen: De voordelen van goede houtpellets 

De beste houtpellets voor zowel kachels als open haarden zorgen voor belangrijke voordelen. Houtpellets zijn vooral:

  • Milieu- en gebruiksvriendelijk
  • Een gezond en veilig alternatief voor vele warmtebronnen zoals steenkool, gas, stookolie of brandhout.
  • Een palletkachel of open haard betaalt zichzelf terug
  • Pellets verkleinen onze afvalberg.
  • De beste pellets zijn vrij van toegevoegde stoffen
  • De beste pellets hebben een laag vochtgehalte, lager dan tien procent en een asgehalte van minder dan 1,5 procent.
  • Hun verbrandingswaarde is minstens 16,3 MJ/kg met een minimale dichtheid van 600 kilogram per m³.
  • De beste en veiligste pellets dragen het EN+A1 label
  • Betrouwbare houtpellets hebben op hun verpakking een duidelijk etiket met alle technische informatie over hun kwaliteit.

Conclusie: bespaar zeker niet op de kwaliteit van je houtpellets

Het is dus al té gek om te besparen op de kwaliteit van je houtpellets. Houtpellets met de beste prijs-kwaliteitverhouding garanderen je namelijk een hoger rendement dan bijvoorbeeld brandhout. Staar je dus zeker niet blind op hun kostprijs: hun verbrandingswaarde, aswaarde en vochtgehalte zijn zeker even belangrijk.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.