Natuurlijke tuinafsluitingen worden steeds populairder. Ze zorgen niet alleen voor meer sfeer in je tuin. Ze brengen de natuur dichter bij huis. En het is dat wat we blijkbaar nodig hebben. We zien onze tuin namelijk meer en meer als een verlengstuk van onze woonkamer. Steeds meer landgenoten kiezen daarom ook voor een veranda. Ben je ook op zoek naar een tuinafsluiting met een natuurlijke uitstraling? Bomen, al of niet bloemende struiken, haagplanten of laag groeiende fruitbomen: aan keuze is er zeker geen gebrek.
Welke natuurlijke tuinafsluitingen passen het best bij je tuin?
Veel struiken, bomen, haagsoorten en zelfs eenvoudige wilgentakken doen dienst als groene en natuurlijke tuinafsluiting. Bij de start van je zoektocht naar de meest geschikte natuurlijke afsluiting voor je tuin zul je moeten kiezen tussen een haag of een natuurlijke afsluiting die traag of snel groeit. Beiden hebben zowel voor- als nadelen. Een traaggroeiende haag bied je pas na enkele jaren volledig privacy. Voor is dat je zo een snel groeiende haag minder onderhoud vraagt. Je zult ze minder vaak moeten snoeien. Taxussen en haagbeuken stellen zich bijvoorbeeld tevreden met maximaal twee snoeibeurten per jaar. Een snel groeiende haag op struik vraag dus meer onderhoud maar geeft je sneller maximale privacy.
Natuurlijke tuinafsluitingen: Een bladhoudende of een bladverliezende haag?
Je hebt ook de keuze tussen een bladhoudende en een bladverliezende haag als natuurlijke tuinafsluiting. Er wordt meest gekozen voor een bladhoudende haag. Die blijft jaar in jaar uit mooi groen. Een bladverliezende haag staat niet alleen enkele maanden per jaar kaal waardoor ze voor weinig of geen privacy zorgt. Ze vraagt ook veel opruimwerk.
Natuurlijke tuinafsluiting: Beukenhaag
Is ongetwijfeld een van de populairste en dus meest gekozen haagsoorten voor een natuurlijke tuinafsluiting. Je hebt de keuze tussen beukenhagen met groene of met rode bladeren. De rode beukenhaag oogt exclusiever, maar is ook heel wat duurder. Een belangrijk voordeel van de beukenhaag is dat ze tijdens de winter geen bladeren verliest. De bladeren van een beukenhaag verkleuren wel in de herfst maar vallen pas af in april. Daarna begint de haag weer te bloeien. Je geniet zo het hele jaar door van een dichte haag. Een beukenhaag groeit makkelijk tot één halve meter per jaar.
Natuurlijke tuinafsluiting: Een haagbeuk
Is niet hetzelfde dan een beukenhaag. Een haagbeuk is mooi groen in de zomer maar kaal in de winter. Wanneer je op je privacy gesteld bent is een haagbeuk als natuurlijke tuinafsluiting geen goed idee. De bladeren van de haagbeuk zijn ruw en generfd, terwijl het blad van een beukenhaag mooi glanst. Een haagbeuk groeit sneller en bestaat alleen in het groen. Ze bieden het voordeel dat ze goed bestand zijn tegen een vochtige bodem. Beukenhagen kunnen daar veel minder goed tegen.
Een natuurlijke tuinafsluiting: De taxushaag
Het betreft een winterharde coniferensoort met groene naalden. De haag groeit langzaam en makkelijk te onderhouden. Hou er bij je keuze wel rekening mee dat taxus giftig is. Heb je kleine kinderen en- of huisdieren in huis? Kies dan bij voorkeur een andere soort natuurlijke afsluiting, er is keuze genoeg. Je kiest tussen meerdere soorten taxussen. Als tuinomheining kies je best voor de Taxus Baccata of de Taxus media Hicksii. Taxus is in meerdere hoogtes verkrijgbaar en worden tussen de 60 en makkelijk 200 centimeter hoog.
Natuurlijke tuinafsluiting: De Laurier haag
Is net zoals de taxus winterhard. Deze tuinafsluiting groeit relatief snel en dit zowel in de hoogte als in de breedte. De Prunus Rotundifolia, de populairste lauriersoort wordt tot zes meter hoog en heeft grote en mooi glanzende bladeren. Een laurierhaag houdt het zowel uit in de volle zon als in de schaduw kan zowel in de zon als schaduw maar is wel gevoelig aan een te vochtige bodem. Laurier haag is relatief goedkoop in vergelijking met andere soorten natuurlijke tuinafsluitingen. Laurier draagt in het voorjaar mooie witte bloemen.
Natuurlijke tuinafsluiting: Eenvoudige wilgentakken als afsluiting
Een tuinscherm met wilgentakken geeft een authentiek en warme uitstraling aan je tuin. De takken zijn meer en meer afkomstig uit ecologisch verantwoorde bossen. Om de omheining te maken gebruikt men vers gesnoeide takken die in een frame of tussen grondpalen gevlochten worden. Een wilgen omheining makkelijk tot 15 jaar mee. Ze vragen geen onderhoud. Om hun levensduur te vergroten behandel je ze best met een beschermlaag van lijnolie of paraffineolie.
Voordelen van een natuurlijke tuinafsluitingen
- Ruime keuze: er is een natuurlijke afsluiting voor elke soort tuin.
- Uitstraling: een natuurlijke afsluiting straalt rust uit
- Lange levensduur: zijn duurzaam en gaan bij een aangepast onderhoud tot gemiddeld 40 jaar en zelfs nog langer mee
- Grote keuze: Vele keuzemogelijkheden met de meest uiteenlopende eigenschappen en kleuren. Je kiest voor een volle doorlopende haag of voor een onderbroken tuinafsluitingen
In vergelijkingen met andere tuinafsluitingen zijn natuurlijke afsluitingen (veel) goedkoper.
Nadelen van een natuurlijke tuinafsluiting
- Onderhoud: vragen meer onderhoud en gemiddeld twee snoeibeurten per jaar
- Privacy: haagplanten sluiten je tuin niet ‘hermetisch’ af
- Huisdieren: zijn minder geschikt voor (kleine) huisdieren
- Schade: gevoelig aan onze sterk wisselende weersomstandigheden. Houtrot en insecten kunnen voor veel schade zorgen
Alternatieven voor natuurlijke tuinafsluitingen
Zoek je naar een duurzame, onderhoudsarme afsluiting voor je tuin? Dan heb je genoeg alternatieven voor een natuurlijke tuinafsluiting.
Tuinafsluiting in kunststof
Dan is een tuinafsluiting in kunststof een goed idee. Die zijn er in meerdere uitvoeringen, materialen en (trendy) kleuren, aangepast aan elke tuin. Voordelen:
- Recycleerbaar en milieuvriendelijk.
- Onderhoudsvrij
- Bestand tegen alle weersomstandigheden.
Nadelen
Mogelijke beschadigingen zoals krassen en deuken zijn moeilijk te herstellen
Verkleuren makkelijker
Composiet tuinschermen
Brengen de voordelen van hout en kunststof samen. Composiet rot en verkleurt niet. Vereist ook geen onderhoud. Gaat levenslang mee.
Wat is composiet?
Composiet is een materiaal dat bestaat uit een mix van twee verschillende grondstoffen. Voor de productie van composiet tuinschermen gebruikt men een mix van hout (of bamboe) en kunststof (polyethyleen). De Nederlandse benaming voor composiet is: Hout Kunststof Composiet (HKC). De Engelse benaming is: Wood Plastic Composit (WPC). In dit artikel houden we vooral de Engelse benaming aan omdat deze het meest gehanteerd wordt.
Lamellen tuinafsluiting
Een strakke lamellen tuinafsluiting uit composiet geeft een meerwaarde aan je woning en aan je tuin. Laat je tuin groter lijken dan hij is. Is onderhoudsvrij en beschikbaar in meerdere kleuren.