Auto huren op vakantie
Spread the love

Auto huren op vakantie is handig. Zeker als je naar je bestemming vliegt en daar de omgeving wilt verkennen. Je hangt voor al je verplaatsingen van niemand af. Het is dan ook populair bij vakantiegangers die naar het buitenland trekken. Het huren van een auto in het buitenland is niet moeilijk. Toch hou je best rekening met enkele belangrijke factoren die die het huren in het buitenland toch wel ingewikkeld maken. Er zijn namelijk meerdere soorten aanbieders van huurauto’s voor een vakantie in het buitenland. Ze hebben hun eigen aanpak en manier van verhuren. Neem voor je vertrek de nodige tijd om alle mogelijkheden te vergelijken. Zo word je op je favoriete vakantiebestemming voor geen onaangename verrassingen geplaatst.

Kortom, waarmee hou je best rekening om nare verrassingen te voorkomen?

Een auto huren kun je op meerdere manieren. Je kunt er een online en dus van thuis uit reserveren of je huurt er een op je favoriete vakantiebestemming. Online een auto reserveren voor op vakantie in het buitenland zorgt voor heel wat voordelen. Je kunt de prijzen van de vele aanbieders makkelijk vergelijken en de contractvoorwaarden doornemen. Een auto voor op vakantie vooraf huren zorgt voor veel tijdwinst, zeker bij  aankomst. Aan vooraf huren hangen ook nadelen vast. De betrouwbaarheid en veiligheid van vele autoverhuurders is moeilijk in te schatten en je overeenkomst of reservatie aanpassen is vaak onmogelijk.

Auto huren op vakantie: Heb je op je favoriete bestemming wel een auto nodig?

Heb je geen auto voor op vakantie gehuurd? Ook dat heeft zijn voordelen. Eens op je bestemming kun je zelf nagaan of je wel een auto nodig hebt. Wil je er toch een om de omgeving te verkennen? Dan helpen de plaatselijke verhuurkantoren je wel aan een auto.

Auto huren op vakantie: Kies je voor begeleiding of niet?

Hou je van je vrijheid, ook op vakantie in het buitenland? Dan is een auto huren een goed idee. Kies je voor bezoeken en excursies met begeleiding? Dan heb je geen auto nodig.

Auto huren op vakantie: Bij een broker of een autoverhuurder?

Het grootste verschil tussen beiden is ongetwijfeld dat een broker over geen eigen wagenpark beschikt. Ze onderhandelen met lokale, vaak kleine verhuurders en verkopen door aan hun klanten. Zij onderscheiden zich vooral door hun reclamecampagnes. Daarin beweren ze meestal dat ze de goedkoopste zijn. Maar goedkoop is ook hier lang niet altijd beter koop. Hun prijzen zijn soms lager omdat ze besparen op personeel. Op het vlak van verzekering bieden zowel autoverhuurder als autobroker verschillende pakketten aan. Verhuurbedrijven beschikken wel over een eigen wagenpark. Zij hebben ook een balie en een eigen parking op de luchthaven. Is dit laatste niet het geval, dan brengen ze je met een eigen shuttledienst naar een nabijgelegen parking. En dat zijn niet te onderschatten voordelen als je het ons vraagt.

Auto huren op vakantie: Let op de kleine lettertjes in het contract

Controleer altijd de voorwaarden van je huurovereenkomst en hebt daarbij zeker oog voor de kleine lettertjes. Een all-in overeenkomst bevat vaak onbeperkte kilometers, parkeerkosten luchthaven, lokale taksen, uitgebreide verzekering en wellicht ook wel een tweede bestuurder. Het gevaar schuilt vaak in de verzekering. Je kunt soms niet alles laten verzekeren. De meeste aanbieders van een huurauto op vakantie maken dit wél bekend op hun website. De grootste verrassingen op het vlak van extra kosten als je ter plaatse huurt ervaar je ongetwijfeld in Noord- en Zuid-Amerika. Hou er rekening mee dat de brandstof, de wegentaksen en verkeersboetes nooit in de huurprijs zijn begrepen.  Zaken die je zeker moet controleren:

  • Is het aantal kilometers onbeperkt of niet?
  • Wie contacteer je bij pech of schade?
  • Betaal je extra als je onderweg een tweede chauffeur wilt inschakelen?
  • Wordt alle materiële schade verzekert?
  • Mag je de grens over met je huurauto?
  • Betaal je een toeslag als je de auto op een ander kantoor aflevert?
  • Hoe wordt één huurdag berekend? Volgens de kantooruren of 24 uur na afhaling?
  • Wat met het brandstofverbruik en de manier van betalen

Auto huren op vakantie: Hoe ben je verzekerd?

Controleer altijd welke soort verzekering in de prijs inbegrepen is. zit. Normaal is dat een minimumverzekering voor materiële en lichamelijke schade aan derden. De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) of third party liability (TLP) is vaak standaard inbegrepen. Voor alle bijkomende verzekeringen zoals glasbreuk, omnium verzekering, lichamelijk schade andere passagiers, diefstal of bagage moet je meestal bijbetalen. Denk vooraf na de manier van verzekeren die je voorkeur geniet.

Auto huren op vakantie: Je huurt altijd een categorie, geen type auto

Onthou dat je geen type auto huurt maar wel een categorie. Dit is zowel het geval bij autoverhuurbedrijven als bij brokers. Afhankelijk van het land werken ze nauw samen met een bepaald automerk dat daar populair is. Je zult dus een categorie moeten kiezen. Let daarbij vooral op:

  • Het aantal comfortabele zitplaatsen die je nodig hebt
  • Wordt het een diesel of een benzinewagen?
  • Wil je airco in je wagen?
  • De kofferruimte
  • Automatische versnellingsbak of niet?

Auto huren op vakantie: Controleer altijd de staat van de wagen

Noteer voor je vertrek elke beschadiging hoe klein die ook is. Doe dat op het formulier van de verhuurder. Controleer ook of de EHBO- kit en reserveband intact zijn en welke autopapieren je hebt. Zo draai je niet op voor schade die anderen veroorzaakten. Bij het inleveren van de wagen controleer je samen met een medewerker van het verhuurbedrijf opnieuw de staat van de wagen en laat je een bewijs tekenen. Breng je de auto buiten de kantooruren terug? Neem dan zeker voldoende foto’s van de wagen om discussies te vermijden

Extra tips voor een auto huren op vakantie

  • Laat bij een schadegeval zelf een bestek opmaken door een hersteldienst om te vermijden dat je onredelijke kosten krijgt aangerekend.
  • De minimumleeftijd voor een auto huren op vakantie is 21 jaar. Maar dikwijls moet je nog eens een supplement betalen als je geen 26 jaar bent. Vaak moet je ook minstens een jaar een rijbewijs hebben.
  • Je kredietkaart wordt gebruikt als waarborg voor eventuele schade. Veel verhuurbedrijven blokkeren dan een bepaald bedrag, wat de bestedingslimiet van je kaart verlaagt. Laat je limiet eventueel tijdelijk optrekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole