Opzetzwembad voor je tuin
Spread the love

Een opzetzwembad voor je tuin of wordt het toch maar een opblaasbaar zwembad? Beide uitvoeringen hebben hun specifieke voordelen wat je uiteindelijke keuze er zeker niet makkelijker op maakt. De keuze is vaak niet makkelijk. Je uiteindelijke keuze hangt af van wat je van je toekomstig zwembad verwacht en wie er vooral gebruikt zal van maken. Ben je op zoek naar een geschikt zwembad voor in je tuin?

Wanneer kies je een opzetzwembad voor je tuin en wanneer een opblaaszwembad?

Met de kinderen ravotten of baantjes trekken in je eigen zwembad in de tuin. Wie droomt daar niet van? De prijs van een eigen zwembad was voor velen vaak de struikelblok maar ook hier komt verbetering in. Een zwembad voor je tuin wordt stilaan betaalbaar. Ook al hangt de prijs grotendeels af van het soort zwembad dat je kiest. Voor je tuin heb je de keuze tussen een opblaasbaar zwembad en een opzetzwembad. Maar wat zijn de verschillen en de voor- en nadelen van deze zwembaden voor je tuin? We zochten het voor je uit.

Opzetzwembad voor je tuin: Grote keuze

Opzetzwembad voor je tuinDe keuze van het juiste zwembad voor je tuin is lang niet zo makkelijk dan het lijkt. De keuze aan een eigen zwembad voor je tuin nam de laatste jaren opvallend toe. Naast een eenvoudig opblaasbaar zwembad heb je nu de keuze tussen opbouwzwembaden, inbouwzwembaden, houten of metalen zwembaden. Maar je keuze hangt ook van andere factoren af. En zeker van je beschikbaar budget en de plaats waar in je in je tuin over beschikt.

Opzetzwembad voor je tuin: Bepaal vooraf je budget 

Voor je zoektocht naar het meest geschikte zwembad voor je tuin start bepaal je best je beschikbaar budget. Dat maakt je uiteindelijke keuze al een heel wat makkelijker. Eens je budget vast ligt zoek je naar de modellen die binnen je budget passen. Hou daarbij zeker ook rekening met eventuele extra kosten voor de kosten van een eventuele fundering en de eventuele aankoop van een filter en van onmisbare  onderhoudsproducten. Kies je voor een ingebouwd zwembad? Hou er dan zeker rekening mee dat daar een fameus prijskaartje aan vast hangt. Maar ook in meer bescheiden zwembaden kun je ongestoord je hartje ophalen en uitbundig waterpret beleven.

De beschikbare ruimte

Opzetzwembad voor je tuinOf het een opzetzwembad voor je tuin of een opblaasbaar bad wordt hangt niet alleen van je budget af. De beschikbare ruimte  in je tuin speelt bij je keuze even goed een hoofdrol. Heb je een grote tuin en ben je een echte waterrat? Kies dan voor een zwembad waarin je echt kunt doorzwemmen. Is je tuin beperkt en is een klein zwembadje geen optie? Dan is een opzetzwembad voor je tuin een goed alternatief. Je kunt je daar tijdens het seizoen even goed in uitleven. En in het najaar berg je het eenvoudig op en beschik je weer over je volledige tuin.

Een opzetzwembad op een opblaasbaar bad: Hou rekening met je kinderen

Gezinnen met kinderen kunnen klein beginnen en later overstappen naar een groter formaat zwembad. Heb je een groot ingebouwd zwembad in je tuin en zijn er kleine kinderen in de buurt. Voorzie dan de nodige veiligheidsvoorzorgen.

Zwembad voor je tuin: Opblaasbaar zwembad

Opzetzwembad voor je tuinVoor gezinnen met kleine kinderen is een opblaasbaar zwembad een goede start. Kleuters en peuters die nog niet kunnen zwemmen voelen er zich ook in thuis. Er zijn ook grotere opblaasbare zwembaden uit stevig rubber. Die bieden dezelfde voordelen als een opzetzwembad maar wel veel goedkoper. Een opblaasbaar zwembadje is snel geplaatst zodat je er maximaal kunt van genieten. Een groter opblaasbaar zwembad rust je best uit met een filter. Dat spaart tijd en moeite voor het vervangen van het water.

Een opblaasbaar zwembad voor je tuin: De voordelen:

 • Goedkoop
 • Eenvoudig en snel geplaatst
 • Kan na het seizoen snel worden opgeborgen 
 • Buiten het seizoen beschik je weer over je volledige tuin

Nadelen van een opblaasbaar zwembad:

Groter risico op scheuren en andere beschadigingen
• Te klein om te zwemmen 

Opzetzwembad voor je tuin met meer accessoires

Een opzetzwembad voor je tuin is een volwaardig zwembad zonder graafwerk. Er komt ook geen beton aan te pas. Het is uitgerust met een metalen frame zodat het veel steviger is dan een opblaasbaar zwembad. Een opzetzwembad is ook vormvast. Ook dit soort zwembad kun makkelijk opstellen en in het najaar netjes opbergen. Opzetzwembaden zijn groter zodat je ze tijdens het seizoen best laat staat. Dan hebben opzetzwembaden voor je tuin hebben een filter en een afdekzeil nodig om het water proper te houden. Je hebt de keuze tussen modellen met of zonder metalen frame. Ga je voor een opzetzwembad voor je tuin. Kies dan zeker een model met een stevige liner en een degelijk gronddoek.

Een opzetzwembad voor je tuin in alle vormen en afmetingen

Een opzetzwembad voor je tuin is beschikbaar in vele afmetingen, uitvoeringen, materialen en kleuren. Rechte baden zijn meer geschikt om baantjes te trekken dan ronde zwembaden. Ronde baden zijn dan weer uitstekend voor gezinnen met jonge kinderen. Zorg er voor dat je naast je zwembad voldoende plaats over houdt om makkelijk in en uit je zwembad te stappen en te zonnen en ook je kids moeten naast het zwembad kunnen spelen.

Een opzetzwembad voor je tuin: Het materiaal

Deze zwembaden zijn zowel verkrijgbaar met als zonder behuizing. Voor opzetzwembaden zonder behuizing wordt vaak PVC-folie en een frame gebruikt. Je kunt ook kiezen voor opzetzwembaden met een houten, metalen of met een kunststof behuizing. Een zwembad zonder behuizing berg je makkelijker op, een bad met behuizing ziet er mooier uitziet.
Opzetzwembaden voor je tuin: Het prijskaartje

Opzetzwembaden voor je tuin zijn duurder dan opblaasbare zwembaden. Hun prijs varieert van enkele tientallen euro’s tot enkele duizenden euro’s voor een volwaardig zwembad met alles er op en er aan. Met een opzetzwembad beschik je over een volwaardig zwembad voor een veel lagere prijs dan een vast zwembad. Hier liggen de prijzen gemiddeld tussen de 6000 en 25000 euro.

Opzetzwembad voor je tuin: De voordelen

 • Volwaardig zwembad
 • Aantrekkelijk prijskaartje en veel goedkoper dan een vast zwembad
 • Eenvoudige montage
 • Neemt geen opplaats in buiten het seizoen
 • Geschikt voor oudere kinderen en volwassenen

Opzetzwembad voor je tuin: De nadelen

 • Rand en zijkanten van dit zwembad zijn minder comfortabel
 • Groter risico op ongevallen, vooral bij het verlaten van het zwembad
 • Montage duurt langer
 • Duurder dan een opblaasbaar zwembad

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.