Je gevel impregneren
Spread the love

Je gevel impregneren is van groot belang om in ons vochtige klimaat je gevel te impregneren. Vochtige muren leiden vaak tot schimmelvorming en een ongezonde woonomgeving.

Het is dan ook begrijpelijk dat steeds meer mensen ervoor kiezen om hun gevel te laten impregneren.

Is het mogelijk om zelf je gevel te impregneren en wat zijn de voordelen hiervan?

De gevel van je woning is continu blootgesteld aan invloeden van buitenaf, zoals regen, wind, vervuiling en UV-straling van de zon.

Als er geen maatregelen worden genomen, kan dit op den duur leiden tot schade aan de gevel, zoals vochtproblemen, scheuren en verlies van isolatie.

Een vochtige gevel of vochtige binnen- en buitenmuren zijn een belangrijke oorzaak van schimmelvorming, wat op zijn beurt ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Om deze problemen te voorkomen en de levensduur van je gevel te verlengen, is het aanbevolen om je gevel te impregneren.

Wat is gevel impregneren?

Bij het impregneren van een gevel wordt een waterafstotend product aangebracht op het oppervlak van de gevel.

Dit product dringt diep door in de poriën van de gevelsteen en vormt zo een onzichtbare laag. Het resultaat hiervan is dat vocht buiten wordt gehouden, terwijl de dampdoorlaatbaarheid behouden blijft.

Daarnaast heeft het impregneermiddel nog een ander voordeel: het zorgt ervoor dat vuil zich minder goed kan hechten aan de gevel.

Hierdoor blijft de gevel langer schoon en wordt de levensduur ervan verlengd.

De voordelen van impregneren

Het impregneren van de gevel en van je woning biedt belangrijke voordelen. Het zorgt voor:

Extra bescherming

Het impregneermiddel biedt bescherming tegen schadelijke elementen zoals vocht, zure regen en schimmelgroei, waardoor de gevel langer meegaat.

Geeft extra waarde aan je huis

Het impregneren van de gevel resulteert in een belangrijke meerwaarde van je huis.

De gevel van je woning blijft langer schoon

Dankzij het impregneermiddel blijft de gevel langer schoon, waardoor het esthetische aspect behouden blijft.

Verbeterde isolatie

Geïmpregneerde gevels verbetert de isolatie en zorgt voor een aangenaam binnenklimaat in alle seizoenen.

Verhoogde brandveiligheid

Het gebruik van een impregneermiddel verhoogt de brandveiligheid.

Gevel impregneren

Wanneer moet je je gevel impregneren?

 Maak je gevel schoon voor je met het impregneren start. Verwijder zeker dus alle mos of algen. Het impregneermiddel kan het beste aangebracht worden bij droog weer met een temperatuur tussen de 5 en 25 graden.

Het voorjaar is dus zeker de beste periode voor het impregneren van je gevel.

Welke producten gebruiken bij het impregneren van een gevel?

 Bij het impregneren van een gevel worden verschillende soorten impregneermiddelen gebruikt, zoals vloeibare hydrofobeermiddelen, crèmes of gels.

Deze middelen bevatten waterafstotende stoffen, zoals silanen of siloxanen, die diep in de poriën van de gevelsteen doordringen en daar reageren met de aanwezige mineralen.

Hierdoor ontstaat er een waterafstotende laag op het oppervlak van de gevel.

Wat is het beste impregneermiddel voor je gevel?

Het beste impregneermiddel voor je gevel hangt af van verschillende factoren, zoals het type gevelsteen, de staat van de gevel en je persoonlijke wensen. Het is daarom raadzaam om advies in te winnen bij een specialist op dit gebied. Zij kunnen je informeren over welk impregneermiddel het geschiktst is voor jouw specifieke situatie.

Stappenplan gevel zelf impregneren

Een vochtige muur kun je zelf impregneren. Dit is relatief eenvoudig uit te voeren indien je een aantal stappen zorgvuldig naleeft.

Wil je zeker spelen? Twijfel je? Dan raden we je toch aan je gevel door een professionele vocht- en gevelexpert te laten uitvoeren.

Bij het zelf impregneren van je gevel ga je als volgt te werk:

Inspecteer je gevel

Controleer of je gevel nog in goede staat verkeert. Dient het metselwerk of de voegen hersteld te worden?

In hoeverre is je gevel verontreinigt en ga je deze zelf reinigen of niet?

Impregneer je gevel

Is je gevel vrij van vervuiling? Dan kun je starten met het impregneren. De efficiëntste manier voor het aanbrengen van het impregneermiddel is door gebruik te maken van een hogedrukspuit.

Laat de je gevel voldoende luchten

Nadat je het impregneermiddel hebt aangebracht, laat je je muur nog een halfuurtje luchten. Hou er rekening mee dat impregnatie je gevel niet levenslang beschermt.

Na tien tot vijftien jaar zul je deze behandeling moeten herhalen voor een optimale bescherming van het huis.

Kun je ook binnenmuren impregneren?

Ja, naast het impregneren van buitenmuren is het ook mogelijk om binnenmuren te impregneren. Dit kan vooral nuttig zijn in vochtige ruimtes, zoals badkamers of kelders.

Het impregneermiddel zorgt ervoor dat vocht niet in de muren kan trekken, waardoor schimmelvorming en andere vochtproblemen worden voorkomen.

Ook hierbij is het verstandig om advies in te winnen bij een specialist, omdat verschillende type impregneermiddelen geschikt zijn voor binnenmuren.

Conclusie: Impregneren geeft meerwaarde aan je huis

 Het impregneren van je gevel biedt vele voordelen, zoals bescherming tegen vocht, verbeterde isolatie en verlenging van de levensduur van je gevel.

Hoewel het mogelijk is om zelf je gevel te impregneren, wordt het aangeraden om dit over te laten aan professionals voor een optimaal resultaat.

Zij kunnen je adviseren over welk impregneermiddel het geschiktst is en zorgen voor een duurzame bescherming van je gevel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole