Wanneer voorjaarsbloembollen planten
Spread the love

Wanneer voorjaarsbloembollen planten? Vele tuinliefhebbers vragen zich dat af. Voorjaarsbloembollen op het juiste moment planten zet je tuin in kleur. Zo geniet je nog meer van de lente en van je prachtige tuin. Na de lange, donkere, natte en koude winter is dat uiterst welkom. Om in het voorjaar te genieten van kleurrijke lentebloemen, moet je in het najaar voorjaarsbloembollen planten. Alleen zo ben je verzekerd van een bloeiende tuin in het voorjaar. 

Kortom, hoe plant je voorjaarsbloembollen in het najaar en wat met onze nationale pracht, de tulp?

Tulpen zijn het exportproduct van Nederland. Maar niet alleen tulpen kleuren onze tuin in het voorjaar. De keuze aan voorjaarsbloemen is zo groot dat iedereen zijn of haar gading vindt. Toch schieten er enkele soorten voorjaarsbloemen uit. De populairste voorjaarsbloemen zijn ongetwijfeld de:

  • Hyacint: een van de kleurrijkste voorjaarsbloemen. Met hun rijke kleurenpracht bekoren ze iedere tuinliefhebber.
  • Tulpen: een van de meest verkochte soorten bloembollen, zeker in Nederland. België volgt. Tulpen zijn er in vele soorten, maten en kleuren.
  • Krokus: onderhoudsvriendelijke voorjaarsbloemen. Plant ze in het najaar zonder verder omkijken. Je wordt in het voorjaar verrast met de mooiste lentekleuren die je maar kunt dromen.
  • Sneeuwklokje: een vroegbloeier. Ze steken vaak hun sierlijk kopje boven wanneer er nog sneeuw ligt.
  • Narcis: geel zorgt voor een blij en goed humeur en dat doen narcissen zeker.
  • Allium of sierui: maken van je voorjaarstuin een echte blikvanger, zeker in een verwilderde tuin maar doen het ook uitstekend in borders

Soorten voorjaarsbloemen

Je hebt de keuze tussen eenjarige, meerjarige en verwilderingsbloembollen. Eenjarige voorjaarsbloemen zijn het eerste jaar op hun mooist. Daarna bloemen ze ook nog, maar minder kleurrijk. Van meerjarige voorjaarsbloemen geniet je meerdere jaren na elkaar. Verwilderingsbloembollen komen niet alleen jaarlijks terug, ze vermeerderen ook jaar na jaar.

Lees ook: Een nieuwe tuin aanleggen: Het beste seizoen voor een nieuwe tuin

Waarom voorjaarsbloembollen planten in het najaar?

Voorjaarsbloembollen plant je bij voorkeur vanaf september tot december, maar zeker voor de eerste vorst. Voorjaarsbloembollen vragen een losse ondergrond, die laat zich goed bewerken. Voorjaarsbloembollen plaats je met hun punt naar boven. Maak het gat dicht en geef de bloembollen een beetje water. Dat is nodig om snel en sterke wortels te vormen. Dat bevordert zowel hun bloeiperiode als hun bloeihoogte en hun kleuren. Plant ze ook op de juiste afstand en diepte. De juiste plantafstand bedraagt driemaal hun diameter, terwijl hun plantdiepte driemaal hun hoogte bedraagt. Op deze manier geniet je maximaal van je voorjaarsbloemen dit vanaf begin januari (sneeuwklokjes) tot eind juni.

Voorjaarsbloemen planten in etalagevorm

Wil je van je voorjaarstuin een echte blikvanger maken? Plant dan je (voorjaars)bloembollen in etalagevorm of in laagjes boven elkaar. De laatbloeiers onderaan en de bloembollen die het eerst bloeien bovenaan. Zo geniet je maximaal van je voorjaarsbloemen, van begin januari tot eind juni.

Bloembollen staan ook mooi in bloempotten

Heb je geen tuin maar hou je wel van kleurrijke (voorjaars)bloemen? Plant je bloembollen dan in diepe potten met onderaan een opening. Op die manier vloeit het teveel aan water makkelijk weg en kunnen je voorjaarsbloembollen niet verrotten. Potscherven of korrels op de bodem van de pot zorgen voor een goede waterafvoer. Daar boven op komt potgrond. De plantafstand komt overeen met de dikte van de bol. Bescherm je bloembollen in potten tegen de vorst op zet ze tijdig binnen.

Lees ook: Een terrasoverkapping in hout zorgt voor meer wooncomfort en geeft waarde aan je huis

Onze nationale pracht: Tulpen

Nederland is hét tulpenland van Europa en zelfs wereldwijd. De mooiste tulpen komen uit Nederland. Je plant ze iets later in het najaar, als de bomen hun bladeren verliezen. Hou je ook zo van onze nationale trots? Plant ze dan nooit begin september. Dan is de bodem nog te warm, en daar houden tulpenbollen niet zo van. Vanaf het ogenblik dat de bomen hun bladeren verliezen start de beste periode om tulpen te planten. Dan worden de nachten kouder en daalt ook de grondtemperatuur. Plaats tulpenbollen minstens tien centimeter en tien centimeter diep. Het meest kleurrijke effect krijg je door de bollen willekeurig uit de strooien en ze op de plaats waar ze terecht kwamen te planten.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole