Je tuin winterklaar maken
Spread the love

Je tuin winterklaar maken om volgend jaar zo vroeg mogelijk te genieten van je prachtige aangelegde tuin? De voorbereidingen hiervoor starten in het najaar. Een tuin winterklaar maken is eenvoudig en kost weinig tijd. Maak je tuin op tijd klaar voor de winter. Het is beter om het te vroeg te doen dan te laat. Op deze manier wordt hij maximaal beschermd tegen de komende winter.

Hoe maak je je tuin winterklaar?

Je tuin winterklaar maken doe je best in oktober. Het is dan nog niet té nat, de temperatuur aangenaam en de grond luchtig. Als je je tuin winterklaar maakt in het najaar, wordt tuinieren in de lente makkelijker.

Gras maaien en bekalken

Blijf je gras regelmatig maaien, zeker tot eind oktober. Hou de maaihoogte hoger dan de gebruikelijke hoogte. Vier centimeter is perfect. Verwijder regelmatig alle bladeren van het gras. Gras moet namelijk kunnen ademen en voldoende licht krijgen. Bemest je gazon nog een keer in het najaar. Wil je zoveel mogelijk van je mooie tuin genieten? Overweeg dan zeker de aankoop van een robotmaaier. Door hun sterk groeiende populariteit worden die steeds betaalbaarder.

Betere beluchting

Je gazon beluchten of verticuteren en bekalken doe je ook in het najaar. Dat vermindert de zuurgraad. Test meteen ook de zuurtegraad van je grond. Dat doe je met een eenvoudige thuistest. Kalk doet mos afsterven, zodat je veel minder zult moeten wieden.

Herplanten

Te grote planten kun je in het najaar snoeien of herplanten. Je kunt ze ook scheuren en verplaatsen waardoor twee mooie planten ontstaan.

Planten beschermen tegen vorst

Welke planten je na de winter zeker wilt behouden. Bescherm die planten en struiken die niet vorstvrij zijn. Dat kan met speciale beschermhoezen, meestal uit plastiek of met een speciale beschermfoelie.

Voorjaarsbloemen planten

Voor een tuin vol kleur in het voorjaar plant je allerlei bloembollen zoals narcissen, hyacinten, krokussen en tulpen planten in het najaar. Dan is de grond nog luchtig en de temperatuur nog niet te laag.

Planten en bloemen in borders

Vaste planten laat je zo lang mogelijk staan. Zo geniet je nog langer van laatbloeiers zoals dahlia en lavatera. Veel soorten vormen decoratieve zaden en vruchten. Ze zien er niet alleen mooi, zijn ook een uitstekende voedselbron voor vogels en andere nuttige tuindieren. In de herfst kun je nieuwe planten in je border plaatsen en vaste planten delen.

Eenjarige planten verwijderen

Voor de eerste nachtvorst verwijder je alle eenjarige planten. Trek de plant samen met zijn wortels uit.

Snoeien bij positieve temperaturen

Om te voorkomen dat hun snoeiwonden gaan ‘bloeden’, snoei je best nog voor kerst. Andere soorten kunnen in het voorjaar worden gesnoeid. Haal zeker ook je kuipplanten naar binnen of plaats ze op een beschutte plaats.

Maak ook je moestuin winterklaar

Zijn al je groenten en kruiden geoogst? Maak je moestuin dan vrij van onkruid. Zorg nu al voor extra bemesting Zo kun je vroeg in voorjaar starten met zaaien en planten.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole