Duurzaam tuinieren
Spread the love

Duurzaam tuinieren is niet alleen goed voor onze tuinen en een maximale oogst. Tegelijkertijd zorgt het voor een beter milieu en daar houden we allemaal van. Natuurlijke tuinen houden de klimaatverandering binnen aanvaardbare grenzen. Wil je vanaf nu ook duurzaam tuinieren? Dat gaat makkelijker met het respecteren van enkele belangrijke factoren.

Met wat moet je allemaal rekening houden bij duurzaam tuinieren? 

Kweek zoveel mogelijk verschillende planten, bloemen en struiken in een duurzame tuin. In deze tuinen vind je ook zo weinig mogelijk bestrating. Bloemen en struiken in duurzame tuinen trekken kleurrijke vlinders en bijen aan. Hoe diverser je planten, hoe duurzamer je tuin wordt

Duurzaam tuinieren start met een goed ontwerp

Duurzaam tuinieren begint bij een goed tuinontwerp. Hoe ziet je tuin eruit? Bestaat die voornamelijk uit tegels, aarde of een betonverharding? Vervang het door groen zoals struiken, planten en bloemen. Een duurzame tuin bestaat uit minimaal twee derde groenaanplantingen.

Teveel bestrating is dieronvriendelijk en zorgt voor (water)overlast

Verharde tuinpaden laten geen regenwater door, waardoor wateroverlast ontstaat ​​en onze watervoorziening in gevaar komt. Maar dat is niet alles. Te veel verharding is ook onvriendelijk voor dieren. Een duurzame tuin trekt dieren aan.

Laat het regenwater niet verloren gaan

In een duurzame tuin verlies je zo min mogelijk regenwater. Vang voortaan regenwater op in bijvoorbeeld een regenwaterton en gebruik het om je tuin mee te besproeien tijdens droge periodes. Hiermee kun je heel wat (duur) water besparen

Hergebruik centraal

Bij duurzaam tuinieren draait alles om recycling. Gooi dus zo min mogelijk weg en geef zoveel mogelijk materiaal een tweede leven. Zo kun je (glazen) flessen hergebruiken als handige plantenhangers of oude kopjes en schotels als een comfortabele voederplek voor vogels.

Plantenresten ruimen

Begin in het vroege voorjaar met het schoonmaken van je borders om ongewenste planten. Verwijder onkruid, wortels en oude planten. Verstoor de grond zo min mogelijk.

Een duurzame tuin trekt vlinders en bijen aan

Duurzame tuinen trekken vlinders en bijen aan. Het zijn uitstekende bestuivers, die schadelijke insecten zoals bladluizen en ander ongedierte buiten houden. Help ze met een echt bijenhotel. Dat kun je makkelijk zelf maken. Bijen en wespen variëren in grootte van drie tot twaalf millimeter. Plaats daarom holle plantenstelen van verschillende diameters en lengtes tussen de 10 en 15 cm in dozen. Of boor gaten in steen of hout. Hang het hotel op een droge, zonnige plek. Je eerste hotelgasten arriveren begin april.

Maak zelf je compost

Maak je eigen compost van organisch keukenafval. Goede compost is rijk aan organische verbindingen die de tuingrond verbeteren en planten van waardevolle voedingsstoffen voorzien. Alles in je tuin groeit beter en uiteindelijk heeft het milieu er alleen maar baat bij.

Sterke planten in een duurzame tuin

Bloemen, planten en struiken zijn uiteraard onmisbaar in iedere tuin. Dus ook in een duurzame tuin. Naast een natuurlijke uitstraling zorgen duurzame planten voor extra sfeer. Vaak zorgen ze onrechtstreeks ook voor negatieve gevolgen voor ons leefmilieu. Boosdoener zijn de vele chemische bestrijdingsmiddelen die in onze tuinen worden gebruikt om onze bloemen, struiken en planten in topconditie te houden. Om het gebruik van deze bestrijdingsmiddelen uit te schakelen, gebruik uitsluitend de sterkste planten. Die zijn namelijk veel minder vatbaar voor allerlei ziekten en infecties. Daardoor zijn bestrijdingsmiddelen niet eens meer nodig.

Gebruik duurzame materialen 

In een duurzame tuin gebruik je alleen duurzame materialen, zoals hout en natuursteen. Om je budget te beperken kun je online vaak nog uitstekende tweedehandsmaterialen. Naast hun milieuvriendelijk karakter kun je met hun hergebruik nog heel wat besparen.

Gebruik regenwater in je duurzame tuin

Vang regenwater altijd op voor het bewateren van je tuin. Er zijn nu zelfs speciale systemen beschikbaar die het regenwater zuiveren. Daarmee spar je niet alleen je leefmilieu maar ook je portemonnee.

Een duurzame tuin is ook diervriendelijk

In een duurzame tuin voelen nuttige insecten zich thuis. Ze zorgen namelijk voor een natuurlijke ecosysteem. Kies daarom voor nectarrijke bloemen en plaats vogelhuisjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole