Schimmel in huis
Spread the love

Schimmel in huis is iets wat we liefst niet in huis willen hebben. Het is niet alleen bijzonder schadelijk voor onze woning, maar brengt ook onze gezondheid ernstig in gevaar. Overtollig vocht zorgt voor het ontstaan en de verspreiding van schimmel. Schimmels ontwikkelen zich namelijk alleen in een vochtige omgeving. Om zowel de schade aan je woning als gezondheidsproblemen te beperken is het belangrijk om schimmels tijdig te herkennen en op te lossen.

Wat kun je zelf doen om schimmel te voorkomen?

Condensatievocht is een van de belangrijkste oorzaken van schimmels in je woning. Het wordt veroorzaakt door het koelen van hete lucht. Denk aan de hete stoom die vrijkomt tijdens het koken en die afzet op tegels en ramen. Als de vochtige lucht niet voldoende wordt afgevoerd, zal deze condenseren op de vochtige muur. Schimmel ontwikkelt zich snel op vochtige muren.

Oorzaken schimmels in huis: doorslaand vocht

Doorslaand vocht ontstaat bij een verstoorde vochthuishouding van de gevel. Wanneer die niet goed kan uitdroogt kan het vocht uit de gevel doorslaan naar de binnenmuren. Vochtschade is het gevolg. Dit is op zijn beurt een uitstekende voedingsbodem voor schimmel. Vochtinsijpeling komt vooral voor in oude huizen met beschadigde buitenmuren. Dan sijpelt regenwater naar binnen via scheuren of scheuren in buitenmuren.

Oorzaken schimmels in huis: opstijgend vocht

Opstijgend vocht is een veel voorkomend probleem en vooral oudere woningen hebben er last van. Optrekkend vocht is het bodemvocht dat door het ontbreken van een goede vochtbarrière door de fundering de wanden dringt. De muren raken uiteindelijk verzadigd. Het vocht raakt binnen en zorgt voor schimmels, beschadiging en gezondheidsproblemen.

Het gevaar van schimmel in huis

Schimmel maakt je woning minder waard maar is ook schadelijk zijn voor je gezondheid en die van de andere gezinsleden. Verspreide schimmelsporen komen namelijk door inademing in je longen terecht, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken of bestaande ongemakken verergeren. Schimmels zijn uiteraard niet bevorderlijk voor het materiaal waarop ze groeien. Zo zullen muren, metselwerk, stucwerk, behang en hout ernstig beschadigd worden. Wanneer er niet tijdig wordt ingegrepen kan je dat zuur opbreken, zeker op financieel vlak. 

Schimmel in huis bestrijden door betere ventilatie

Een goede ventilatie kan al heel wat problemen oplossen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een badkamerventilator of aan ventilatieroosters in de ramen. Om zo weinig mogelijk energie te verliezen is een mechanisch ventilatiesysteem vaak een betere optie. Daarmee verkrijg je een goede luchtkwaliteit en bespaar je op je energierekening. Het installeren van een goede mechanische installatie is het werk van een ervaren specialist. Vraag meerdere offertes aan. Door die te vergelijken kun je heel wat besparen.

Doorslaand vocht bestrijden

Bij vocht en schimmel in je woning is de gevel vaak aan een grondige herstelling toe. Daarna geef je die gevel een beschermende impregneerlaag  met een  waterafstotend product, waardoor vocht niet langer binnen kan dringen. Buitengevelisolatie of renovatie met sierpleister zijn goede alternatieven. Controleer ook altijd de kwaliteit van de spouw. Die kan vochtproblemen veroorzaken.

Opstijgend vocht bestrijden

Opstijgend vocht wordt makkelijk gestopt door de gevel te injecteren met een aangepaste vloeistof. Probeer dit niet zelf maar schakel een professioneel bedrijf in. Die boort gaten in de onderzijde van de gevel. De ingespoten vloeistof veroorzaakt een chemische reactie in het metselwerk, waardoor het geen vocht meer opneemt. Onderkapping is een andere manier om opstijgend vocht te stoppen. Men plaatst dan tussen de fundering en de gevel een waterkerende laag waardoor je woning los op de fundering staat. Onderkapping is de laatste mogelijkheid om vocht- en schimmelproblemen te behandelen, en wordt alleen gebruikt als alle andere middelen weinig of geen resultaat leverden.

Sporen

Voor de verspreiding van schimmels zorgen schimmelsporen. Schimmels verspreiden zich via kleine schimmelsporen. Die zweven in de lucht en komen uiteindelijk via openstaande ramen of deuren ons huis binnen. Sporen zijn gelukkig nog geen echter nog schimmels. Schimmelsporen hebben water nodig om te groeien. Veel voorkomende plaatsen zijn badkamers, watermeterkasten, kelders, kruipruimtes, keukens en slaapkamers.

Schimmel op muren verwijderen

Vocht en schimmel in huis zorgt vaak voor ernstige gezondheidsproblemen. Die voorkom je door zo snel mogelijk in te grijpen. Om verspreiding te voorkomen verwijder je schimmel met:

 • Een oplossing van soda en water (zes gram soda per liter water).
 • Bij grotere schimmelproblemen gebruik je een mengsel van 250 milliliter bleekwater op acht liter water. Laat het een nacht inwerken en herhaal deze behandeling tot alle schimmels verdwenen zijn
 • Als dit alles niet helpt kun je met speciale schimmeldodende producten schimmel op muren behandelen

Voorkomen

Schimmel op muren kun je voorkomen met een goede ventilatie en- of een luchtontvochtiger. Door condensatie, opstijgend en doorslaand vocht te behandelen ben je definitief van schimmels in je woning verlost.

Schimmel in Badkamer

Schimmel in badkamers komen veel meer voor dan je denkt. Ze vinden daar een uitstekende voedingsbodem en beschadigen muren en tegels en zijn slecht voor je gezondheid. Beter ventileren is de enige manier om je badkamer vrij van schimmels te houden. Dat kan met het plaatsen van een rooster of door het raam tijdens en na het douchen open te zetten een kier te zetten. Mechanische ventilatie met een ventilator is een betere oplossing.

Schimmels in huis: de soorten

Er zijn tientallen soorten schimmels, maar diegenen die jet meest in onze woningen voorkomen zijn ongetwijfeld:

 • Alternaria: laten bruine vlekken achter. Sporen veroorzaken allerlei allergieën en zelfs ernstige longziekten.
 • Zwarte schimmel: je herkent dit soort schimmel aan de kleine zwarte vlekjes op de wanden van natte huizen. Zwarte schimmelsporen zijn giftig.
 • Cladosporium: vind je vooral op vochtige (gips)wanden en op verf. Verspreidt zich razendsnel maar zorgt voor weinig of geen gezondheidsproblemen.
 • Kelderzwam: herken je aan donkere plekken op vochtig hout.
 • Huiszwam: verteert vochtig hout tot poeder.

Witte schimmel in je woning behandelen

Witte schimmel is niet alleen schadelijk voor je woning. Het heeft ook een negatieve invloed op je gezondheid. Witte schimmel is geen echte schimmel, maar salpeterzuur. Dat ontstaat wanneer scheikundige stoffen in opstijgend grondwater reageren met de materialen van je muur. Je vindt deze schadelijke producten ook in regenwater, waardoor het witte schimmel kan veroorzaken. Salpeter is een zoutsoort dat vocht aantrekt en zo voor meer problemen zorgt. Witte schimmel is dus geen schimmel maar wel even schadelijk. Witte schimmel is vaak makkelijker te verwijden dan zwarte schimmel. In tegenstelling met witte schimmel dringt zwarte schimmel in het oppervlak. Salpeterzuur wordt vooral veroorzaakt door grond- of regenwater, ammoniak en nitraatbacteriën gecombineerd met het metselwerk. In veruit de meeste gevallen is opstijgend vocht de grootste boosdoener.

Zwarte schimmel

Zwarte schimmel verwijder je met aangepaste schimmelbestrijders. Om er definitief van verlost te raken moet je het vochtprobleem aanpakken, anders zal het de ganse woning aantasten. En hoe verder zwarte schimmel gevorderd is, hoe moeilijker je er vanaf raakt. Dan moeten spaanplaten, gipsplaten en pleisterwerk er zeker aan geloven. Als zwarte schimmel ook hout aantast worden de problemen zo mogelijk nog groter. Zwarte schimmel op hout verwijderen verloopt erg moeizaam. In vele gevallen zul je zelfs de volledige houtconstructie moeten vervangen. Zwarte schimmel is een van de gevaarlijkste schimmels die je in je huis kunt krijgen. Een professionele vochtdiagnose brengt de oorzaken aan het licht. Dan kan een aangepast plan worden opgemaakt de vochtproblemen definitief op te lossen.

Zwarte schimmel kan zelfs dodelijk zijn

Dit soort schimmel brengt je gezondheid in gevaar en kan zelfs dodelijk zijn. Vooral personen met gezondheidsproblemen moeten oppassen voor zwarte schimmel. Het zal hun klachten zo verergeren dat het hun dood kan veroorzaken. Zwarte schimmel tast vooral onze luchtwegen aan. Dat manifesteert zich eerst eerder onschuldig met hoesten of niezen. In een later stadium zullen deze klachten verergeren en zelfs chronisch. Dan veroorzaakt deze zwarte schimmel vooral astma, infecties van je luchtwegen zoals bronchitis en allerlei allergieën. Als je niet de bron van schimmelvorming aanpakt blijft zwarte schimmel zich verder ontwikkelen en voor levensgevaarlijke toestanden zorgen.

Rode schimmel 

Schimmels bestaan in tienduizenden soorten in allerlei kleuren. Naast zwarte schimmel is ook de rode variant erg gevaarlijk. Ze zorgt vooral voor gezondheidsproblemen en moet zo dus zo snel mogelijk je huis uit.  Rode schimmel of Serratia Marescens vind je vooral voor in de badkamer. Zorg er dus zeker voor dat die altijd schoon en droog is. Veel voorkomende gezondheidsklachten bij rode schimmel in huis zijn:

 • Allerlei allergieën en vooral hooikoorts
 • Verkoudheidsklachten
 • Huiduitslag
 • Long- en ademhalingsproblemen
 • Hoofdpijn en migraine
 • Vermoeidheid

Rode schimmel Voorkomen

Dit kun je doen op rode schimmel zo snel mogelijk en definitief uit te schakelen:

 • Goed ventileren: omdat alle soorten schimmels van een vochtige omgeving kan het belang van een goede ventilatie niet genoeg benadrukt worden. Verse lucht zorgt ervoor dat vocht zich onmogelijk kan verzamelen waardoor schimmels veel trager groeien. Vaak is de ramen enkele minuten open zetten niet genoeg. Om de luchtvochtigheid binnenskamers in evenwicht te houden heb je ventilatieroosters en, nog beter, mechanische ventilatie nodig. De meest vochtige plaatsen in je woning zijn de keuken, de badkamer en het toilet.
 • Let op de temperatuur:  een hoge luchtvochtigheid in een warmte ruimte is het gedroomde klimaat voor het ontstaan en de verdere groei van schimmels. Zet daarom de binnenhuistemperatuur wat lager dat is ook positief voor je energierekening.
 • Regelmatig reinigen: schimmels groeien sneller op een vuile ondergrond. Houd vooral kitranden en muren schoon, breng voedingsresten en al je ander afval tijdig naar de afvalbak. Zo zorg je er voor dat schimmels geen voedingsbodem vinden.
 • Schimmels verwijderen: doe je bij voorkeur met azijn, soda of met een schimmelverdelger

Is schimmel in huis schadelijk voor je gezondheid?

De belangrijkste gezondheidsproblemen als gevolg van schimmel in huis zijn vooral:

 • Hoofd- en spierpijn
 • Koorts, misselijkheid en braken
 • Vermoeidheid
 • Infecties van je luchtwegen zoals bronchitis
 • Verkoudheden
 • Pijnlijke middenoorontstekingen
 • Allerlei allergieën
 • Astma
 • Geïrriteerde slijmvliezen
 • Prikkende ogen
 • Huiduitslag en huidirritatie met rode vlekken
 • Netelroos
 • Lopende neus
 • Keelpijn en heesheid
 • Hoesten
 • Ademhalingsproblemen en kortademigheid

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole