Is schoorsteen vegen verplicht
Spread the love

Is schoorsteenvegen verplicht? Dit is een probleem dat veel mensen teistert. Allereerst is het absoluut noodzakelijk om de schoorsteen eenmaal per jaar schoon te maken. Een verstopte schoorsteen is levensgevaarlijk. Laat je schoorsteen jaarlijks schoonmaken door een professionele schoorsteenveger. Tussen twee beurten in kun je best zelf je schoorsteen preventief reinigen. In het najaar en zeker voor de start van het stookseizoen is de beste periode om je schoorsteen te laten vegen.

Hoe doe je dat, je schoorsteen vegen en preventief reinigen?

Bel een professionele schoorsteenreiniger om schade te voorkomen. Zo bewijst u dat u er alles aan heeft gedaan om te voorkomen dat de schoorsteen vlam vat. In dat geval kan de verzekering niets anders doen dan de veroorzaakte verliezen compenseren. Over het algemeen zal verwarming met een kachel of open haard ervoor zorgen dat de schoorsteen vlam vat en roet en / of rook in de schoorsteen blaast. Deze vormen snel dikke klonten die gemakkelijk verbranden. Dit kan worden voorkomen door de schoorsteen jaarlijks vakkundig te reinigen.

Is schoorsteen vegen verplicht of is zelf reinigen een optie?

Aangezien het vegen van schoorstenen in Nederland niet nodig is, kunt u dit zelf doen. Het nadeel hiervan is dat je bij schoorsteenbrand niet aan de verzekeraar kunt bewijzen dat je schoorsteen regelmatig is schoongemaakt. U kunt hiervoor zorgen door een professionele schoorsteenreiniging. Het levert een certificaat op dat verklaart dat u de schoorsteen regelmatig onderhoudt.

Is schoorsteen vegen verplicht: Zelf je schoorsteen onderhouden

In combinatie met een grondige reinigingsbeurt door een professionele schoorsteenveger kun je uiteraard zelf regelmatig je schoorsteen onderhouden. Dat kun je op twee manieren, namelijk van beneden naar boven en van boven naar beneden. Als je van beneden naar boven werkt dek je de ruimte rondom de schoorsteen goed af met afdekfolie en de opening zelf met bijvoorbeeld krantenpapier. Je haard of inbouwkachel kan blijven staan wanneer je van beneden naar boven werkt. Alleen vrijstaande kachels moeten verplaatst worden.

Lees ook: Een nieuwe tuin aanleggen: Het beste seizoen voor een nieuwe tuin

Is schoorsteenvegen verplicht: reinigen van boven naar beneden

Is schoorsteenvegen verplicht? Wanneer je van boven naar beneden werkt, moet je je kachel altijd. Plaats een prop papier in de opening en bedek de bodem van de schoorsteen met afdekfolie. Zo Je werkt in dit geval vanaf het dak. Zorg er voor dat de schouw volledig is afgekoeld. Als je de schoorsteen van beneden naar boven veegt werk dan met een lange stok met meerdere opzetstukken. Je begint met het kleinste opzetstuk en veegt langs de binnenkant naar boven. Wanneer je vanaf het dak werkt reinig je niet met een stok maar met een touw en een kogel. De kogel laat je één meter in de schoorsteen zakken en vervolgens trek je hem weer 40-50 centimeter op. Dit herhaal je tot de kogel helemaal beneden is.

Lees ook: Kosten gevelreiniging wegen niet op tegen de vele voordelen 

Is schoorsteen vegen verplicht voor je Verzekering?

Is schoorsteenvegen verplicht? Voor je verzekering is dat zeker het geval. Zorg er dus zeker voor dat je je schade kunt bewijzen. Maak een foto van de brandschade om aanspraak te maken op een vergoeding bij uw verzekeringsmaatschappij. Vul deze samen met een kopie van de eindfactuur schoorsteenvegen in om het verplichte schadeformulier in te vullen. Voeg altijd een kopie van de eindfactuur en het betalingsbewijs van de schoorsteenveger bij.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole