Een thuisbatterij kopen
Spread the love

Zonnepanelen kopen is nog steeds een goede investering. Ze zijn niet alleen goed voor ons milieu. Nu de energieprijzen ongekende hoogten bereiken, is de vraag naar zonnepanelen nog nooit zo groot geweest als nu. Inmiddels liggen er bijna 2 miljoen zonnepanelen op Nederlandse daken. En ze blijven interessant, want na zeven jaar betalen ze zichzelf terug. Vanaf dat moment geniet je van gratis stroom van je eigen dak.

Waar moet je op letten bij het kopen en plaatsen van zonnepanelen?

Zonnepanelen kopen is interessanter geworden dankzij overheidssubsidies en gunstige leningen. Zonnepanelen zijn een investering in een duurzame toekomst. Zo bespaar je vanaf dag één op de energierekening. Vanaf 2023 wordt de subsidie ​​per kWh wel iets verlaagd. Om maximaal te kunnen genieten van alle voordelen van zonnepanelen, loont het zeker de moeite om verdere vertragingen bij de aankoop van zonnepanelen te vermijden. Er wordt namelijk een afbouwperiode ingesteld. Dit suggereert dat de terugverdientijd tot 2030 ongeveer gelijk moet blijven. Daarna wordt de subsidie ​​per kWh verlaagd.

Je maandverbruik direct verlagen 

Heet wat energieleveranciers willen zelfs direct je maandgebruik verlagen bij het plaatsen van zonnepanelen plaatst. Met uw (jaarlijkse) eindafrekening kun je zo zelfs energie hergebruiken. Dat is het geval als je meer elektriciteit opwekt dan verbruikt. Houd rekening met de retourkosten voor dit “prijsverschil”. Dit verschilt per aanbieder en vertoont vaak belangrijke verschillen.

Zonnepanelen kopen: de prijs van zonnepanelen

De prijs van zonnepanelen zijn afhankelijk van verschillende factoren. De grootte van de installatie is daarbij bepalend. Het aantal zonnepanelen dat je uiteindelijk plaatst kies je uiteraard zelf. Minder dan zes panelen installeren is duur, en veel weinig interessant. Een renderende installatie heeft gemiddeld twaalf zonnepanelen. Die betekenen een investering die schommelt tussen de  5000 en 6000 euro. Die is al na zes jaar terugverdiend. Je kunt deze periode nog aanzienlijk verkleinen door het btw-bedrag van de overheid terug te vorderen. Naast zonnepanelen heb je ook een omvormer en een monitoringsysteem nodig. Dit systeem moet de productie van je zonnepanelen nauwlettend volgen. Een belangrijk aandachtspunt is zeker het plaatsen en de garantieperiode van je zonnepanelen. Kies bij voorkeur voor Europese zonnepanelen in plaats van zonnepanelen uit China. De kwaliteit van Chinese zonnepanelen laat vaak te wensen over en op een garantie moet je zeker niet rekenen.

Zonnepanelen kopen met subsidie

Bij het kopen van zonnepanelen kun je dus rekenen op nationale subsidies. Sommige gemeenten beschikken over een eigen subsidieregeling en voordelige leningen. Elke provincie, gebied, gemeente of waterschap bepaalt zelf welke maatregelen worden gesubsidieerd. Eens je keuze voor zonnepanelen vaststaat, vraag je best zo vlug mogelijk je subsidie(s) aan. Heel wat gemeenten organiseren vaak zelf voordelige acties die niet als tegemoetkoming ​​in de Energiesubsidierichtlijn staan. Daarbij worden groepsaankopen steeds populairder. Voor zonneboilers geldt wel de rijkssubsidie regeling.

Zonnepanelen kopen met voordelige lening

Voor het kopen van zonnepanelen kun je in sommige gevallen ook rekenen op voordelige staats- en gemeenteleningen met een lage rente. Daarnaast bieden de meeste banken speciale hypotheken aan om duurzame investeringen te financieren.

De levensduur van zonnepanelen

Die bedraagt gemiddeld 25 jaar en vaak langer. Daardoor zijn zonnepanelen een goede en duurzame investering, en dit zowel op korte als op langere termijn. Bespaar zeker niet op de kwaliteit van zonnepanelen. Kies voor een professionele installatie, die garanderen de langste levensduur. Maar ook het regelmatige en aangepaste onderhoud onderhoud van je panelen heeft een belangrijke invloed op hun levensduur. Hetzelfde geldt voor omvormers, kabels en van alle andere onderdelen van de installatie.

Het onderhoud van je zonnepanelen

Door ze elke vijf jaar professioneel te laten onderhouden verleng je de levensduur van je zonnepanelen. Maak ze zonnepanelen niet zélf schoon. Dat is vooral belangrijk voor de veiligheid.

Is elk dak geschikt voor zonnepanelen?

Zowel hellende als platte daken zijn niet altijd geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen.

De hellingshoek van je dak

De hellingshoek van je dak heeft een belangrijke invloed op de opbrengst van je zonnepanelen. Ideaal is een hoek tussen de 35 en 40 graden. Het verlies aan rendement bij een kleinere of een meer steile hellingshoek is verwaarloosbaar, en vaak minder dan tien procent. Een hoek van zestig graden bij een hellend dak, of een van twintig graden bij platte daken zorgt nog altijd voor een interessante meerwaarde.

Zonnepanelen kopen: De richting van je zonnepanelen

Voor de meeste opbrengst richt je je zonnepanelen best naar het zuiden. Lang niet alle richtingen zijn interessant, maar oosten en zuidoosten en west en zuidwesten kunnen nog altijd veel winst opleveren. Zelfs de richting oost-west en noord zijn nog altijd financieel voordelig.

Voldoende ruimte voor je zonnepanelen

Zonnepanelen op hellende daken kunnen dichter bij elkaar staan dan op platte daken. Bij een kleinere hellingshoek passen er meer panelen op een plat dak. Op minder schuine daken zorgen zonnepanelen voor een kleinere belasting. Zonnepanelen met aangepaste afmetingen zijn lang niet altijd nadelig.

Zonnepanelen op schaduwrijke daken

Bij daken die zowel in de zon als in de schaduw liggen  is het plaatsen van micro-omvormers een goed idee. Dat zorgt ervoor dat zonnepanelen die in de schaduw liggen geen negatieve invloed hebben op die panelen die zich in de zon bevinden.

Zonnepanelen installeren

De beste plaats voor het installeren van je zonnepanelen zorgt voor de meeste opbrengst. De beste plaats voor je zonnepanelen bepaal je met de computer of op de plaats zelf. Bij het vergelijken van aanbiedingen is het onverstandig om vooral op de prijs te focussen. Welk advies is het meest doordacht, en wat is allemaal in de voorgestelde prijs inbegrepen?  Zorg er zeker voor dat je zonnepanelen over een aarding beschikken. Om gevaarlijke situaties te voorkomen en de maximale productie van je panelen te garanderen te verminderen, laat je ze  plaatsen door een professionele installateur.

Wat als je dak ongeschikt is voor zonnepanelen?

Is je dak ongeschikt om er zonnepanelen op te installeren? Ook dan zijn er verschillende mogelijkheden om van alle voordelen van zonnepanelen te kunnen genieten. Je kunt dan panelen op nabijgelegen daken kopen, of elektriciteit van zonnepanelen van andere consumenten kopen. Je kunt zelfs investeren in Nederlandse zonneparken. Let daarbij zeker op de kleine lettertjes in de overeenkomst. Je bent dan vaak afhankelijk van een energieleverancier.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.