Gevelbekleding
Spread the love

Gevelbekleding is een belangrijk onderdeel van elk gebouw. Naast esthetische waarde, biedt het bescherming tegen verschillende weersomstandigheden en vochtproblemen. Er zijn verschillende soorten gevelbekledingsmaterialen beschikbaar op de markt, waaronder spuitkurk en crepi. In dit artikel zullen we het verschil tussen deze twee materialen bespreken en andere veel gebruikte materialen voor gevelbekleding benoemen.

Wat is het verschil tussen spuitkurk en crepi?

Spuitkurk

Spuitkurk is een relatief nieuw materiaal dat steeds populairder wordt in de wereld van gevelbekleding. Het is gemaakt van gemalen kurkschors die wordt vermengd met harsen en pigmenten om een pasta te maken die vervolgens op de gevel kan worden gespoten met behulp van een speciale machine.

Vraag meerdere vrijblijvende offertes. Door ze te vergelijken kun je heel wat besparen:

Isolatie

Offerte gevelisolatie aanvragen

Muurisolatie met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Duurzaam met een hoog isolerend vermogen

Spuitkurk is een duurzaam materiaal. Daarnaast is het ook een uitstekende isolator. Dat betekent dat dit materiaal in de winter de warmte vasthoudt en in de zomer de zonnewarmte buiten houdt. Zo zorgt spuitkurk altijd voor een aangenaam binnenhuisklimaat. Zo bespaar je heel wat op je energierekening.

Gevelbekleding met spuitkurk is waterafstotend

Spuitkurk is ook waterafstotend is, waardoor het regenwater niet door het oppervlak heen dringt. Zo blijft je woning droog en vrij van schimmel- of vochtproblemen.

Spuitkurk is makkelijk te plaatsen

Spuitkurk als gevelbekleding is makkelijk te plaatsen. Het is geschikt voor verschillende soorten ondergronden, zoals beton, baksteen en hout. Spuitkurk is beschikbaar in alle mogelijke (trendy) kleuren. Het kan dus aangepast worden aan de stijl van je woning.

Gevelbekleding met crepi

Crepi of stucwerk, is een veelgebruikt materiaal voor gevelbekleding. Het bestaat uit cement, kalk en zand. Deze materialen worden vermengd tot een dikke pasta die vervolgens op de gevel kan worden aangebracht met behulp van een troffel.

Spuitkurk vs crepi

Crepi is goedkoper is dan spuitkurk en andere gevelbekledingsmaterialen. Het biedt tegelijk ook goede bescherming tegen regenwater en wind.

Crepi heeft echter niet dezelfde isolerende eigenschappen als spuitkurk. Hierdoor kan er warmteverlies optreden in de wintermaanden en kan het gebouw warmer aanvoelen in de zomermaanden.

Dit materiaal is gevoeliger voor scheuren en barsten. Dat is vaak oorzaak van vochtproblemen en schimmelgroei.

Andere veelgebruikte materialen voor gevelbekleding

Naast spuitkurk en crepi zijn er nog vele andere materialen beschikbaar voor gevelbekleding:

Gevelbekleding in hout

Hout is een van de populairste materialen voor gevelbekleding. Het biedt een natuurlijke uitstraling en past bij zowat elke bouwstijl, van landelijk tot modern. Veel gebruikte houtsoorten voor gevelbekleding zijn Western Red Cedar, Lariks en Douglas. Ze zijn vooral duurzaam en stabiel en bieden een hoge weerstand aan alle weersomstandigheden. Zeker wanneer je de gekozen houtsoort voorziet van een beschermlaag met verf, vernis of beits.

Gevelbekleding met aluminium

Aluminium gevelbekleding wordt steeds populairder. Aluminium is een licht en duurzaam materiaal met vele mogelijkheden. Het kan ook worden afgewerkt met verschillende coatings om extra bescherming te bieden tegen weersinvloeden.

Een bijkomend voordeel van aluminium als materiaal voor gevelbekleding is dat het gemakkelijk te onderhouden is en niet hoeft te worden geschilderd zoals hout.

Kunststof gevelbekleding

Kunststof wordt meer en meer gebruikt als materiaal voor gevelbekleding. Het is een relatief goedkoop, duurzaam en makkelijk te plaatsen. Kunststof gevelbekleding en vooral PVC- gevelpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende (trendy) kleuren zodat ze bij elke bouwstijl passen.

Conclusie: gevelbekleding geeft meer waarde aan je woning

Gevelbekleding is belangrijk voor elk gebouw vanwege de bescherming die het biedt tegen verschillende weersomstandigheden en vochtproblemen. Spuitkurk is een relatief nieuw materiaal dat uitstekende isolerende eigenschappen heeft, terwijl crepi een goedkopere optie biedt met goede bescherming tegen regenwater en wind.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole