Beste rugzak kiezen
Spread the love

Beste rugzak voor school kiezen is belangrijker dan je denkt. Een goede rugzak of boekentas voor school is praktisch en sterk. Maar vooral aangepast aan de lengte en de lichaamsbouw van de jongeren.

De beste rugzak voor school voorkomt rugklachten. Maar dat zijn lang niet de eerste zorgen van schoolkinderen en tieners. Die willen een hippe en trendy exemplaar, het liefst met een leuke of uitdagende print.

Maar de klassieke rugzak is ergonomisch veruit je beste keuze. Hij verdeelt het gewicht van de rugzak evenredig over de twee schouders.

Vergelijk en koop voordelig je beste rugzak online:

Maar hoe kies je de beste rugzak voor school om rugklachten te voorkomen?

Rugzakken voor school en schooltassen zijn er in allerlei modellen, trendy kleuren en hippe prints. Voor kinderen is niets leuker dan bij de start van elk nieuw schooljaar met een gloednieuwe rugzak of schooltas uit te pakken.

Daardoor wordt het aanbod rugzakken en schooltassen van jaar tot jaar groter, en dat maakt kiezen zeker niet makkelijker. Maar op wat moet je als ouders van schoolgaande kinderen de beste rugzak wilt kiezen?

De beste rugzak voor school kiezen: Ergonomie is belangrijk

Vanuit ergonomisch standpunt is de rugzak of boekentas met twee schouderbanden de beste keuze. Die verdeelt het gewicht evenwichtig over beide schouders.

Het zwaartepunt van je rugzak of boekentas

Het zwaartepunt van de beste rugzak of boekentas voor school valt bij voorkeur samen met het zwaartepunt van ons lichaam. Dat vergemakkelijkt het stappen.

Gebruikers van zo een rugzak of boekentas moeten zich minder inspannen om de last van hun boeken en ander schoolmateriaal mee te zeulen.

Het omgekeerde is uiteraard ook waar. Hoe verder het zwaartepunt van je rugzak verwijderd is van dat van je lichaam, hoe vermoeiender het wordt en hoe meer je houding verandert.

Lees ook: Beste laptop voor studenten kopen: zo maak je de juiste keuze

Draag je rugzak of boekentas op de juiste manier

Om rugklachten te voorkomen zijn zowel boekentassen als rugzakken niet alleen correct gevuld. Je moet ze ook op de juiste manier dragen.

Gebruik daarom altijd beide schouderbanden. Span ze goed aan, zodat je rugzak zo dicht mogelijk tegen je lichaam hangt. Zo behoud je makkelijker je natuurlijke lichaamshouding.

Het gewicht

De resultaten van grootschalige onderzoeken leren ons dat het gemiddelde gewicht van een gevulde rugzak of boekentas 15 procent van het totale lichaamsgewicht van de gebruiker bedraagt.

Dat is veel te zwaar en brengt de gezondheid van onze rug in gevaar. Volgens ergonomen weegt de beste boekentas nooit meer dan tien procent van ons lichaamsgewicht. Dat is zowel het geval voor kinderen, tieners als volwassenen.

De beste rugzak kiezen voor school: het soort rugzak

Bij je uiteindelijke keuze speelt ook het soort rugzak een belangrijke rol. Een goede rugzak beschikt over voldoende compartimenten. Dat is ook zo voor schooltassen.

Die compartimenten maken het mogelijk om de zwaarste lasten zo dicht mogelijk tegen je lichaam en het zwaartepunt ervan te dragen.

In een rugzak of boekentas met weinig of zelfs geen compartimenten zakt je schoolgerief makkelijk door, ver van je lichaam weg.

Kies zeker voor rugzakken of schooltassen met zijzakken om kleine spullen makkelijk op in op te bergen.

De beste rugzak kiezen voor school: zachte, verstelbare schouderbanden

Die maken het mogelijk ze goed aan te spannen, zodat de rugzak dicht tegen je rug hangt.

Rugzakken met makkelijke sluitingen zijn zeker ook geen overbodige luxe. Velcro lijkt misschien makkelijk, maar gaat door achterblijvende vuiltjes minder goed kleven.

De achterkant van je rugzak

De achterkant van je rugzak is stevig en gemaakt uit een ademend materiaal. Dat verhoogt je draagcomfort. Sommige modellen hebben zelfs speciale stiksels met luchtkanalen die een goede ventilatie mogelijk maken.

De grootte van je rugzak

De juiste grootte van de rugzak is voor iedereen anders. Een ergonomische rugzak hangt op de rug boven het staartbeen.

Wanneer je rugzak te laag hangt, vraagt dit meer inspanningen om in evenwicht te blijven.

En zijn trolleys een goed idee?

Trolleys zorgen ervoor dat je het gewicht niet meer moet dragen. Heeft je school veel trappen of oneffen terreinen? Dan zul je het met je trolley niet zo makkelijk hebben.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.