Beste rugzak kiezen

Beste rugzak voor school kiezen om rugklachten te voorkomen

Spread the love

Beste rugzak voor school kiezen is belangrijker dan je denkt. Een goede rugzak op boekentas voor school is praktisch en sterk. Maar vooral aangepast aan de lengte en de lichaamsbouw van de jongeren. De beste rugzak voor school voorkomt rugklachten. Dat zijn lang niet de eerste zorgen van schoolkinderen en tieners. Die willen een hippe en trendy exemplaar, het liefst met een leuke of uitdagende print. Maar de klassieke rugzak is ergonomisch veruit je beste keuze. Hij verdeelt het gewicht van de rugzak evenredig over de twee schouders.

Maar hoe kies je de beste rugzak voor school op rugklachten te voorkomen?

Rugzakken voor school en schooltassen zijn er in allerlei modellen, trendy kleuren en hippe prints. Voor kinderen is niets leuker dan bij de start van elk nieuw schooljaar met een gloednieuwe rugzak of schooltas uit te pakken. Daardoor wordt hun aanbod van jaar tot jaar groter, en dat maakt kiezen zeker niet makkelijker. Maar op wat moet je als ouders van schoolgaande kinderen de beste rugzak wilt kiezen?

De beste rugzak voor school kiezen: Ergonomie is belangrijk

Vanuit ergonomisch standpunt is de rugzak of boekentas met twee schouderbanden de beste keuze. De beste rugzak voor school verdeelt het gewicht evenwichtig over beide schouders. Bij de beste rugzak of boekentas voor school valt het zwaartepunt samen met het zwaartepunt van ons lichaam. De beste rugzak voor school laat de kinderen makkelijk stappen. Zo moeten je kinderen en tieners zich minder inspannen om de last van hun boeken en ander schoolmateriaal mee te zeulen. Het omgekeerde is uiteraard ook waar. Hoe verder het zwaartepunt van je rugzak verwijderd is van dat van je lichaam, hoe vermoeiender het wordt om ze te dragen en hoe meer je houding verandert. Bij het dragen van een rugzak, buig je meestal lichtjes voorover. Maar draag je boekentas bijvoorbeeld in je rechterhand, dan zal je ter compensatie overhellen naar links.

Lees ook: Beste laptop voor studenten kopen: zo maak je de juiste keuze

Draag je rugzak of boekentas op de juiste manier

Rugklachten voorkomen bij je schoolgaande kinderen of tieners die je pas als ze correct worden gevuld en op de juiste manier worden gedragen. Om je rug zo weinig mogelijk te belasten gebruik je beide schouderbanden. Span die schouderbanden goed aan, waardoor je rugzak zo dicht mogelijk tegen je lichaam hangt. Zo kun je je natuurlijke lichaamshouding makkelijk behouden.

Het gewicht

De resultaten van grootschalige onderzoeken leren ons dat het gemiddelde gewicht van een gevulde rugzak of boekentas 15 procent van hun totale lichaamsgewicht bedraagt. Dat is veel te zwaar en brengt de gezondheid van onze rug in gevaar. Volgens ergonomen weegt de beste boekentas nooit meer dan tien procent van ons  lichaamsgewicht. Dat is zowel het geval voor kinderen, tieners én volwassenen.

De beste rugzak kiezen voor school: het soort rugzak

Bij je uiteindelijke keuze speelt ook het soort rugzak een belangrijke rol. Een goede rugzak beschikt over voldoende compartimenten, ook een schooltas. Die compartimenten maken het mogelijk om de zwaarste lasten zo dicht mogelijk tegen je lichaam en het zwaartepunt ervan te dragen. In een rugzak of boekentas zonder voldoende compartimenten zakt je schoolgerief makkelijk door, ver van je lichaam weg. Kies zeker voor rugzakken of schooltassen met zijzakken om kleine spullen makkelijk op te bergen.

De beste rugzak kiezen voor school: zachte, verstelbare schouderbanden

Die maken het mogelijk ze goed aan te spannen, zodat de rugzak dicht tegen je rug hangt. Ook de aanwezigheid van zowel heup- als borstbanden. Door ook deze goed aan te spannen, focus je het gewicht van je rugzak of boekentas nog meer rond je lichaam. Rugzakken met makkelijke sluitingen zijn zeker ook geen overbodige luxe. Velcro lijkt misschien makkelijk, maar gaat door achterblijvende vuiltjes minder goed kleven.

Rug van de rugzak

De rug van je rugzak is stevig en is gemaakt uit een ademend materiaal. Dat verhoogt in belangrijke mate het draagcomfort van je rugzak voor school. Sommige modellen hebben zelfs speciale stiksels met luchtkanalen die een goede ventilatie van je rugzak mogelijk maken.

Grootte van de rugzak

De juiste grootte van de rugzak is voor iedereen anders. Een ergonomische rugzak hangt op de rug boven het staartbeen. Wanneer je rugzak te laag hangt, vraagt dit meer inspanningen om in evenwicht te blijven.

En zijn trolleys een goed idee?

Trolleys zorgen ervoor dat je het gewicht niet meer moet dragen. Heeft je school veel trappen of oneffen terreinen? Dan zul je het met je trolley niet zo makkelijk hebben.

Kies de juiste schoolrugzak om rugproblemen te voorkomen:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.