De beste waterontharder kiezen
Spread the love

Een goede waterontharder kiezen is belangrijker dan je denkt. Het maakt je hard leidingwater zacht. Dat zorgt voor heel wat voordelen. Wist je dat je met het installeren van een goede waterontharder heel wat kunt besparen op je energierekening? Het voorkomt tegelijk vroegtijdige slijtage aan je keukentoestellen, en ook dat levert je winst op.

Maar op wat moet je zeker letten bij de keuze van een goede waterontharder?

Hard leidingwater bevat veel te veel kalk. Dan kan een goede waterontharder je heel wat diensten bewijzen. Een waterontharder filtert alle kalk uit je kraantjeswater. Zo voorkom je niet alleen schadelijke kalkaanslag. Maar ook voortijdige slijtage aan wasmachines, vaatwassers of andere keukenapparatuur. Een goede waterontharder doet je zo heel wat besparen, vooral op je energierekening. Op die manier betaalt dit toestel zich op verrassend korte termijn zichzelf terug. Maar hoe kies je de beste waterontharder?

Leidingwater ontharden met Ionenuitwisseling

Een waterontharder of waterverzachter  verwijdert alle kalkaanslag uit leidingwater met ionenuitwisseling. Daarbij wordt het harde kraantjeswater door een bepaalde hoeveelheid harsdeeltjes geleid. Deze deeltjes houden calcium en magnesium uit kraanwater vast. Zo zet de waterontharder hard en kalkhoudend water om in zacht water.

Een goede waterontharder kiezen: hier moet je zeker op letten

Waterontharders zijn er in diverse uitvoeringen. Daarom is het belangrijk om de juiste keuze te maken. Wanneer je op zoek gaat naar een goede waterontharder, moet je rekening houden met enkele belangrijke factoren. Vooral de harstank, het zoutreservoir en het besturingssysteem vertonen belangrijke verschillen.

Het besturingssysteem van een goede waterontharder 

Het besturingssysteem bepaalt voor een groot deel de prestaties en het verbruik van je waterontharder. We onderscheiden drie belangrijke systemen. Het tijdgestuurde systeem start het regeneratieproces op vaste tijdstippen. Dit eenvoudige systeem houdt geen rekening met het werkelijke waterverbruik. Zo worden harskorrels gespoeld voordat ze volledig verzadigd zijn. Dan is een volumegestuurde waterontharder een betere oplossing. Alle hoeveelheden worden met dit systeem nauwkeurig gemeten. Dit zorgt ervoor dat de harskorrels pas worden gespoeld als ze verzadigd zijn. Met dit systeem kun je ook de hardheid van het water instellen. Hierdoor verbruikt deze tijdgestuurde waterontharder minder energie. De nieuwste generatie waterontharders meten hun energieverbruik zelfs nog nauwkeuriger. Dit zorgt voor een minimaal water- en zoutverbruik.

De harstank van een goede waterontharder

We kunnen kiezen tussen een enkele maar grotere harstank en een dubbele maar kleinere harstank. Deze duplexsystemen zijn voornamelijk volumegestuurd. Elektronische waterontharders worden geleverd met een enkele harstank. Beide systemen hebben hun voordelen. Een systeem met één tank zorgt voor zacht water wanneer je het nodig heeft. Tijdens hun regeneratie wordt het water niet gefilterd, zodat er alleen hard water beschikbaar is. Met een duplex systeem geniet je altijd van kalkvrij gedemineraliseerd water. Hun tanks kunnen om de beurt regenereren. De meeste systemen met één tank werken elektronisch en spoelen de harsparels door wanneer we geen zacht water nodig hebben.

Een goede waterontharder kiezen: Zouttabletten of blokzout?

Sommige apparaten gebruiken zouttabletten voor de regeneratie van hard leidingwater, andere gebruiken dan weer blokzout. Tabletten zijn makkelijker verkrijgbaar, terwijl blokzout alleen verkrijgbaar is bij leveranciers van waterontharders.

Een goede waterontharder kopen

Wil je een waterontharder kopen? Hou naast je waterhardheid, je waterverbruik en je verbruikspatroon zeker ook rekening het vermogen en de werkingskosten van je ontharder.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole