Rolluiken kopen
Spread the love

Rolluiken kopen is lang niet zo makkelijk dan het lijkt. De keuze is groot en dat maakt het er allemaal zeker niet makkelijker op. Rolluiken zijn er in meerdere uitvoeringen en materialen, maar de belangrijkste keuze die je zult moeten maken is ongetwijfeld die tussen hand bediende of elektrisch rolluiken. Je keuze hangt vooral van je persoonlijke voorkeur en je beschikbaar budget af. Vergeleken met handmatige rolluiken zorgen elektrische rolluiken voor heel wat voordelen.

Op wat moet je allemaal letten voor de juiste rolluiken kopen? 

Doorslaggevende factoren bij rolluiken kopen is ongetwijfeld je beschikbare budget en het gebruiksgemak van de rolluiken. Je hebt daarbij de keuze tussen handbediende en elektrische rolluiken. Binnen deze twee categorieën zijn er nog eens meerdere varianten mogelijk. Wanneer je budget het toelaat zorgen elektrisch bediende rolluiken de belangrijkste voordelen.

Rolluiken kopen: Handbediende rolluiken

Oorspronkelijk waren alle rolluiken handbediend. De laatste jaren kwam daar verandering in. Handbediende rolluiken zijn er nu nog altijd, maar rolluiken met een elektrische bediening winnen meer en meer veld. Vooral om hun gebruiksgemak en hun comfort. Handbediende rolluiken zijn echter nog lang niet afgeschreven.

Rolluiken kopen: Handbediende rolluiken met bandopwinder

Handbediende rolluiken zijn relatieve lichtgewichten. Dankzij het gebruik van slimme bedieningstechnieken is het nu veel makkelijker om deze rolluiken te bedienen. Toch gebeurt het regelmatig dat het bedieningsmechanisme niet meer werkt zoals het hoort. Een ander nadeel van deze handbediende rolluiken is het knappen van het lint. De meest recente mechanisme zijn duurzamer en hebben een langere levensduur dan hun voorgangers.

Lees ook: Led verlichting productiever en zuiniger op wat letten bij hun aanschaf

Rolluiken kopen: Handbediende rolluiken met koord

Handbediende rolluiken met koord verschillen nauwelijks van rolluiken met een bandopwinder. De band is hier vervangen door een koord. De bediening van beiden is hetzelfde. Dit geldt ook voor het onderhoud van beiden.

Rolluiken kopen: Elektrische rolluiken

Er wordt meer en meer gekozen voor elektrische rolluiken, vooral voor hun comfort en gebruiksvriendelijkheid. Het openen en sluiten van elektrisch bediende rolluiken is kinderspel. Ze zijn  wel duurder in aanschaf dan handbediende rolluiken, maar hun comfort is onbetaalbaar.

Elektrische rolluiken met schakelaar

Deze rolluiken met schakelaar kunnen individueel of met meerdere tegelijk bediend worden. Bij elektrisch bediende rolluiken met schakelaar moet je geen batterij opladen. Je hebt ook geen afstandsbediening nodig die je kunt kwijt spelen.

Elektrische rolluiken met Afstandsbediening

Deze laten toe alle ruilluiken met één afstandsbediening kunt openen en sluiten. Steeds meer landgenoten kiezen voor deze manier van bedienen van elektrische rolluiken.

Ook interessant: Voordeur kiezen voor meer veiligheid maar wat met je binnendeuren?

Rolluiken kopen met een elektrische motor

De elektrische motor opent en sluit je rolluiken vlot en zonder inspanningen. Je kunt zelfs kiezen voor versies met heel wat extra mogelijkheden. De meest recente elektrische rolluiken met motor kunnen zelfs allerlei hindernissen waarnemen die de motor ernstig kunnen beschadigen. Je elektrisch rolluik zal bij de kleinste hindernis niet meer openen of sluiten. Dat verhoogt de veiligheid van dit populaire systeem.

Elektrische rolluiken met domotica

Steeds meer elektrische rolluiken worden uitgerust met domotica. Zo kun samen met je rolluiken ook andere systemen automatiseren en vanop afstand bedienen. Zo is het zelfs mogelijk om met domotica vanop afstand het licht in je woning aan en uit te schakelen, zelfs op het gewenste uur dat je kunt instellen. Dat kan nu met een speciale app die je gratis kunt downloaden. Met een app op je smartphone of tablet kun je vanop afstand alles bedienen, gaande van je elektrische rolluiken tot je koelkast en zelfs je alarminstallatie. Dit laatste maakt het eventuele inbrekers heel wat moeilijker om je huis te betreden. Je kunt je elektrische rolluiken ook bedienen met sensoren. Je kunt zo zelfs de gewenste temperatuur van je verwarming of je airco instellen om bij je thuiskomst voor een aangename kamertemperatuur te zorgen.

Voordelen elektrische rolluiken

  • Elektrische rolluiken zorgen voor heel wat voordelen. Elektrische rolluiken:
  • Vergroten je eigen veiligheid en houden inbrekers buiten
  • Zorgen voor een aangename kamertemperatuur
  • Beschermen je inboedel en je interieur met een aangepaste verduistering
  • Houden schadelijke uv- stralen van de zon buiten
  • Voorkomen verkleuring van je meubels, gordijnen…
  • Vergroten je privacy
  • Isoleren uitstekend, ook tegen geluiden van buitenaf

Elektrische rolluiken kopen

Zowel een handmatig als een elektrische rolluik kopen doe je best online. Zo kun je rustig van thuis uit alle aanbiedingen vergelijken en kun je heel wat besparen. Zowel elektrische rolluiken als handbediende plaatsen is vakwerk. Schakel best een professionele installateur in. Zo ben je verzekert van een goede plaatsing. Als er later toch iets fout loopt kun je altijd rekenen op een garantie. De kostprijs van elektrische rolluiken hangt van meerdere factoren af. Voor een standaard elektrisch opbouwrolluik uitgerust met een schakelaar betaal je gemiddeld 400 euro, plaatsing niet inbegrepen. Voor extra’s zoals een elektrisch inbouwrolluik of eentje met domotica betaal je uiteraard extra.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.