Spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat de warmte binnen en de koude buitenshuis blijft. Het doet je zo heel wat besparen op je energierekening. Een goede spouwmuurisolatie voorkomt koudebruggen, vooral een probleem van oudere woningen. Maar ook in nieuwbouw is een goede spouwmuurisolatie onmisbaar. Een goede spouwmuurisolatie doet je niet alleen extra besparen op je energierekening. Het zorgt voor nog meer belangrijke voordelen.
Maar wat is een goede spouwmuurisolatie?
Een spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Voor een goede isolatie wordt deze ruimte opgevuld met isolatiemateriaal. Dit zorgt ervoor dat er weinig mogelijk warmte verloren gaat. Spouwmuurisolatie voorkomt ook koudebruggen. Die ontstaan op plaatsen waar muren samenkomen. Om koudebruggen te vermijden, moeten deze zo goed mogelijk op elkaar aansluiten. Koudebruggen zijn belangrijke een oorzaken van duur energieverlies. Een goede spouwmuurisolatie bespaart op je energiefactuur en verbetert je wooncomfort.
Wat zijn koudebruggen?
Koudebruggen zijn dus plaatsen waar niet werd geïsoleerd. Je vindt ze vooral gevels, daken en vloeren. Dus vooral daar waar de warmte-isolatie onderbroken is, op plaatsen waar vloerplaten niet of niet goed op elkaar aansluiten en bij verouderd buitenschrijnwerk. Koudebruggen zorgen niet alleen voor veel warmteverlies. Ze doen de warme lucht binnen onze woning ook sneller afkoelen. Dat zorgt dan weer voor schadelijke condensatie, geurhinder en voor ongezonde schimmelvorming.
Spouwmuurisolatie voorkomt koudebruggen
Een goede isolatie van spouwmuren voorkomt deze koudebruggen. Toch kun je deze koudebruggen niet altijd voorkomen. Je kunt ze wel zoveel mogelijk beperken met het plaatsen van een goede spouwmuurisolatie. Het plaatsen van spouwmuurisolatie kan zowel bij nieuwbouw als renovatie. Spouwmuurisolatie beperkt energieverlies, en voorkomt vocht- en schimmelproblemen.
Spouwmuurisolatie geeft meerwaarde aan je woning
Een goede spouwmuurisolatie houdt ook storende geluiden buiten. Spouwmuurisolatie geeft zo extra waarde aan je woning. Het verbetert namelijk het energielabel van je woning, en dat is zeker interessant bij de eventuele verkoop van je woning.
Nadelen van spouwmuurisolatie bij een bestaande woning
Een goede spouwmuurisolatie zorgt toch ook voor enkele nadelen:
- Vermindert de ventilatie in je woning.
- Buitenmuren drogen trager na een relatief lange regenperiode.
- Achtergebleven bouwafval of andere vervuiling tussen de buiten- en de binnenmuur moet verwijderd worden.
- Niet alle soorten bouwstenen zijn geschikt voor spouwmuurisolatie. Zo zijn geglazuurde bakstenen, poreuze betonstenen niet bestand tegen vorst. Dat kun je voorkomen met zogenaamde dampdichte verf.
- Isolatie is niet bij elke spouwmuur mogelijk.
- Vereist goede ventilatiekanalen.
- Isolatiemateriaal zoals PUR kan allergische reacties veroorzaken.
Veel gebruikte materialen bij spouwmuurisolatie
Dat zijn vooral glaswol, steenwol, Polyurethaan (PUR), icynene en EPS-parels.
Purschuim
Het heeft een hoge isolatiewaarde en kan eenvoudig worden aangebracht. Purschuim wordt veel gebruikt voor de isolatie van woningen of panden. Purschuim bestaat uit twee componenten die, eenmaal samengebracht, een chemische reactie op gang brengen waardoor schuim ontstaat. Omdat het vloeibaar wordt aangebracht kan het alle gaatjes en kieren vullen waardoor de kans op warmtelekken klein is. Het heeft een hoog rendement en is goed bestand tegen brand. Op deze manier heb je je woning niet alleen goed geïsoleerd, maar ook veilig. Bij de vorming van het schuim kunnen schadelijke gassen vrijkomen die meerdere dagen in de woning komen.
Icynene
Is milieuvriendelijker dan PUR, en wordt gevormd na het samenbrengen van twee componenten. Dat gebeurt met water in plaats van met schadelijke hfk’s zoals bij purschuim. Dit recent ontwikkeld isolatiemateriaal is niet alleen milieuvriendelijk en duurzaam, maar ook energiebesparend en luchtdicht, weerstaat aan de vorming van bacteriën, schimmels, insecten en knaagdieren en kan zelfs bij een ondergrond uit hout toegepast worden. Icynene heeft wel een iets lagere isolatiewaarde dan purschuim.
HR++ korrels
Deze polystyreen korrels worden tussen de buiten- en binnenmuur geblazen. Daarbij wordt een speciale bindlijm gebruikt. Deze korrels vormen snel voor een gelijkmatige plaat in de spouw. Deze korrels verspreiden geen geur, hebben een hoge isolatiewaarde, zijn bestand tegen schimmels en laten de spouwmuur ademen.