Haardhout uit de supermarkt of de bouwmarkt bevat vaak teer en andere gerelateerde producten afkomstig uit petrochemische industrie zoals paraffine uit aardolie. Net als bij diesel levert verwarming met houtblokken die deze paraffine bevatten veel fijnstof op, vooral zoals kooldioxide en stikstofoxiden. Daarom verbieden veel landen het gebruik van deze sterk verontreinigende warmtebronnen. Wil je je huis toch budget- en milieuvriendelijk verwarmen met haardhout? Kies dan altijd voor houtblokken zonder paraffine.

Goed haardhout is milieuvriendelijk

Goedkoop brandhout kan ook milieuvriendelijk zijn. Goed en milieuvriendelijk brandhout is droog met een vochtgehalte van minder dan vijftien procent. Gebruik geen hout dat milieubelastende producten bevat, zoals verven, oliën, vernissen of beitsen. Daarom is het gebruik van geïmpregneerd brandhout geen goed idee. Bij het verbranden van deze houtsoort komen namelijk veel schadelijke stoffen vrij. Als warmtebron kun je het beste hardhout van loofbomen kiezen in plaats van naaldhout. Goed brandhout van loofbomen heeft een langere brandtijd en vervuild minder.

Goed brandhout zonder schadelijke rookontwikkeling

Haardhout met paraffine en andere toegevoegde afvalstoffen is schadelijk voor onze gezondheid. Zeker voor patiënten met lucht- en ademhalingsproblemen. De hoeveelheid giftige stoffen die bepaalt dus grotendeels de soort brandhout die je uiteindelijk kiest.

De juiste manier om vuur aan te maken