Wat is goed haardhout

Wat is goed haardhout?

Spread the love

Wat is goed haardhout? Omdat onze brandstoffen steeds duurder worden en er geen uitzicht op verbetering is, zijn we altijd op zoek naar andere, goedkopere warmtebronnen. Tijdens deze zoektocht komen we vaak terecht bij haardblokken.  Maar wat is goed haardhout?

Goed haardhout bevat geen paraffine

Haardhout uit de supermarkt of de bouwmarkt bevat vaak teer en andere gerelateerde producten afkomstig uit petrochemische industrie zoals paraffine uit aardolie. Net als bij diesel levert verwarming met houtblokken die deze paraffine bevatten veel fijnstof op, vooral zoals kooldioxide en stikstofoxiden. Daarom verbieden veel landen het gebruik van deze sterk verontreinigende warmtebronnen. Wil je je huis toch budget- en milieuvriendelijk verwarmen met haardhout? Kies dan altijd voor houtblokken zonder paraffine.

Goed haardhout is milieuvriendelijk

Goedkoop brandhout kan ook milieuvriendelijk zijn. Goed en milieuvriendelijk brandhout is droog met een vochtgehalte van minder dan vijftien procent. Gebruik geen hout dat milieubelastende producten bevat, zoals verven, oliën, vernissen of beitsen. Daarom is het gebruik van geïmpregneerd brandhout geen goed idee. Bij het verbranden van deze houtsoort komen namelijk veel schadelijke stoffen vrij. Als warmtebron kun je het beste hardhout van loofbomen kiezen in plaats van naaldhout. Goed brandhout van loofbomen heeft een langere brandtijd en vervuild minder.

Goed brandhout zonder schadelijke rookontwikkeling

Haardhout met paraffine en andere toegevoegde afvalstoffen is schadelijk voor onze gezondheid. Zeker voor patiënten met lucht- en ademhalingsproblemen. De hoeveelheid giftige stoffen die bepaalt dus grotendeels de soort brandhout die je uiteindelijk kiest.

De juiste manier om vuur aan te maken

Gebruik je een houtkachel of open haard maar wil je toch milieuvriendelijk verwarmen? Dan is ook de manier waarop je het vuur aansteekt belangrijk. Voor een milieuvriendelijke verbranding steek je het vuur best aan van bovenaf. Zo voorkom je schadelijke rookontwikkeling en verminder je de snelle vervuiling van je schoorsteen. Verdeel de grootste blokken in groepen en leg de kleinste stammen er bovenop. Het verbrandingsmateriaal ligt helemaal bovenaan, en is bij voorkeur van natuurlijke oorsprong in plaats van papier. Vermijd het contact van het hout met de zijkanten van je kachel of open haard. Je mag het vuur ook nooit overbelasten. Door je haard of je kachel regelmatig bij te vullen bespaar je uiteindelijk op je houtvoorraad en heb je toch meer warmte.

De beste soorten haardhout

De uiteindelijke keuze van het juiste haardhout, hangt uiteindelijk van het soort open haard of houtkachel en van je persoonlijke voorkeur af.

Speksteenkachel

Verwarm je met een speksteenkachel? Dit soort kachel brandt het best met elzenhout. Dit hout geeft zijn warmte sneller af warmt het speksteen ook sneller op.

Andere goede soorten haardhout

Andere geschikte houtsoorten voor je open haard zijn essenhout, eikenhout en berkenhout. Deze branden langzaam en zorgen voor een gezellig vlammenspel. Vooral berkenhout is milieuvriendelijk en levert veel warmte. Eikenhout is niet alleen een trage verbrander, maar zorgt tegelijk voor weinig rook. Elzenhout tenslotte brandt sneller, maar geeft dan weer snel warmte af.

Dit haardhout gebruik je best niet

Gebruikt pallethout, populierenhout, kastanjehout, naaldbomenhout, vuren en grenen, en tropisch hardhout.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.