Energie besparen met je wasmachine
Spread the love

Energie besparen met je wasmachine helpt je om je energiefactuur te verlagen. Zoek je een energiezuinige wasmachine? Dan zul je met meer factoren rekening moeten houden dan met de energieklasse van je toekomstige wasmachine. Hoe energiezuinige je wasmachine, hoe beter voor je portemonnee én voor ons leefmilieu. 

Dit zijn de energiezuinigste wasmachines

Waar moet je op letten bij het kiezen van de energiezuinigste wasmachine? 

Alles begint bij het kiezen van je wasmachine. Die is afhankelijk van de grootte van je gezin. Voor gezinnen met twee kinderen is een wasmachine met een inhoud van zeven tot acht kilo groot genoeg. Hoe groter je gezin, hoe groter de inhoud van de trommel. Zo kun je zelfs kiezen voor een wasmachine die tot zeventien kilo wasgoed kunnen wassen.

Het energieverbruik

De energiezuinigste modellen dragen het A (+++) -label. Ze verbruiken minder energie en minder water.

Energie besparen met je wasmachine: De snelheid van de trommel

Met een hogere snelheid is je gewassen kleding ook veel droger en moeten ze minder lang in de droogkast. Zo bespaar je ook extra energie. Kies voor een wasmachine met een toerental tussen de 1400 tot 1600 toeren per minuut.

Energie besparen met je wasmachine: Het geluidsvolume

Hoe geruislozer je wasmachine werkt, hoe meer geluidscomfort voor jou en je buren.

De veiligheid

Een goede wasmachine is ook veilig. Kies bijvoorbeeld voor een model dat beschikt over de aquastop functie. Die beschermt tegen eventuele waterschade. Op het moment dat er een lek wordt vastgesteld, wordt de watertoevoer automatisch afgesloten.

Je kleding niet meer koken op negentig of zestig graden

Dankzij de recentste wasmachines en de wasproducten moet je je was niet meer laten koken op negentig of op zestig graden. Dat is alleen nog nodig bij extra vuil wasgoed of om ziekmakende bacteriën, virussen en schimmels te doden. Zelfs een energiezuinige wasmachine klasse A wast niet zuiniger dan je op negentig graden wast. Wassen op kooktemperatuur verbruikt tweemaal meer dan wassen op veertig graden. Hoe hoger je wastemperatuur, hoe minder je wasgoed wordt beschadigd.

Wasmachine reinigen op negentig graden

Je wasmachine regelmatig reinigen is onmisbaar alles grondig te desinfecteren. Je reinigt je machine het best door hem met hygiënische producten te laten draaien op negentig.

Energie besparen met je wasmachine en aangepaste wasprogramma’s

Energie besparen met je wasmachine doe je door het juiste wasprogramma te kiezen. De jongste wasmachines zijn uitgerust met een zogenoemd Eco-programma. Dit programma zuurt langer dan de klassieke programma’s, maar is toch zuiniger. Vergeleken met het normale programma verbruikt een Eco-wasbeurt voor katoen op zestig graden de helft minder elektriciteit. Wassen zonder voorwas bespaart je gemiddeld vijftien procent.

Zuinig wassen duurt langer

Zuinige wasprogramma’s zijn langer actief, maar verbruiken toch minder energie. Het langere wasprogramma wordt gecompenseerd de lage temperatuur, zodat je toch zuiniger wast. Het Eco- wasprogramma duurt soms tot vier uur langer dan een normaal programma.

Energie besparen met je wasmachine: je wasmachine zoveel mogelijk vullen?

Door de trommel bij elke wasbeurt volledig te vullen, bespaar je extra geld. Maar doe nooit meer wasgoed in de trommel dan is toegestaan. Hierdoor kan je wasgoed vrij bewegen waardoor het schoner wordt gewassen. Vergeleken met een halfvolle trommel verbruikt een volle trommel de helft minder energie in de Eco-modus. Met een half gevulde trommel bespaar je maar vijftien procent.

Fijne stoffen als wol of synthetisch materiaal

Deze was je best zo voorzichtig mogelijk. Vul in dit geval je wastrommel maar voor de helft van zijn maximale vulgewicht.

Extra energie besparen met je delicate was

Je delicate was zoals fijne stoffen katoen, wol of synthetische materialen vraagt een aangepast programma. Dat duurt nooit zo lang als andere kleding. Was je regelmatig zulke delicate stoffen? Dan doet deze mini- wasmachine voor delicate stoffen je extra energie besparen.

Hoeveel wasproduct gebruiken?

Met het juiste wasproduct in de juiste hoeveelheid kun je ook besparen. Meer product gebruiken zal je kleding niet schoner wassen. Integendeel dat duurder en je machine zal langer spoelen.

Energie besparen met je wasmachine in de daluren?

Dat doet je alleen besparen met een tweeledige meter. Je geniet dan van een lagere energieprijs. Beschik je over dit soort elektriciteitsmeter? Dan kun je gebruikmaken van de functie vertraagde start. Met zonnepanelen gebruik je de groene energie meteen wanneer die ter beschikking is. Stel je wasmachine dus in omstreeks het middaguur.

Je wasmachine regelmatig onderhouden

Een aangepast en regelmatig onderhoud verlengd de levensduur van je wasmachine. Tips voor het onderhoud van je wasmachine:

  • Voorkom nare geurtjes: door na elke wasbeurt de dichting van het venster te drogen
  • Reinig regelmatig de filter: schroef de kleine dop rechts onderaan van het venster los en maak de filter schoon
  • Machine ontkalken: kalkaanslag beschadigt je machine en verhoogt zijn energieverbruik. Laat regelmatig je machine een kort programma afwerken op dertig graden. Gebruik daarvoor een speciaal antikalk product.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.