Je stroomfactuur verlagen met energiezuinige toestellen

Oude huishoudtoestellen zoals koelkasten, diepvriezers, wasmachines, droogkasten en televisie’ s werden de laatste jaren veel energiezuiniger. Hoe zuinig ze echt zijn leert ons hun energielabel. Dat werd recent vernieuwd hanteert. De zuinigste toestellen krijgen een A- label, de energievreters moeten het met een G- quotering stellen.  Apparaten met een B- of C- label volgens de nieuwe indeling scoren even hoog als het oude A+ of A++ label.

Oude toestellen

Zelfs als een verouderd huishoudapparaat toch nog goed werkt, kun je dit maar beter vervangen door een energiezuinig toestel. Zo betaalt het na een relatief korte tijd zichzelf terug. Deze zuinige toestellen leveren een besparing op die schommelt tussen de twintig en vijftig procent.

Jaarlijks 400 euro besparen met energiezuinig ledverlichting 

Vergeleken met de bijna volledig voorbijgestreefde gloei-, halogeen- en spaarlampen kun je met ledverlichting je woning veel zuiniger verlichten. Deze ledverlichting is wel duurder in aankoop maar zijn duurzamer en hebben een langere levensduur. Zo gaat ledverlichting tot maar liefst tien keer langer mee dan klassieke lampen en verbruiken ze gemiddeld negentig procent minder energie. Door nu over te schakelen op ledverlichting kun je makkelijk vierhonderd euro op jaarbasis besparen.

Je stroomfactuur verlagen door nachtelijk stroomverbruikers uit te schakelen

Veel apparaten blijven ’s nachts stroom verbruiken. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Sommige toestellen zoals koelkast of diepvriezer kun je niet uitschakelen. Door hun temperatuur op respectievelijk vijf en – achttien graden in te stellen en zo te houden, verbruiken het absolute minimum aan energie. Voor koelkasten betekent elke graad kouder een meerverbruik van vijf procent. Tien procent van onze totale energierekening bestaat uit stand-by verbruik. Denk aan tv’s en decoders in stand-by, digitale klokken in (magnetron)ovens, telefoonopladers in het stopcontact, verlichting in koffiemachines. Door dit uit te schakelen kun je jaarlijks tientallen euro’s op je energiefactuur besparen.

Zo hou je je nachtelijk energieverbruik beter onder controle

  • Controleer je nachtelijk sluimerverbruik met een energiemeter
  • Haal zo veel mogelijk van deze apparaten uit het stopcontact
  • Gebruik verdeelstekkers met een aan-uitknop om meerdere onnodige verbruikers uit te schakelen
  • Gebruik een apparaatjes dat de elektriciteit onderbreekt wanneer een toestel in stand-by modus gaat

Gebruik zoveel mogelijk het daltarief

Door het invoeren van zogenoemde capaciteitstarieven werden de voordelige daltarieven officieel afgeschaft. Energieleveranciers zijn echter vrij om hun daltarieven te blijven aanbieden. Controleer of je provider deze daltarieven nog altijd hanteert. Gebruik je grootste toestellen tijdens deze periode en betaal zo een lagere prijs per kWh. Rij je ondertussen met een elektrische wagen of met een hybride versie? Hang die dan bij voorkeur ’s nachts aan de laadpaal.

Regelmatig onderhoud en een lager energieverbruik

Ketels en boilers of gasboilers zijn apparaten die doorgaans veel energie verbruiken. Regelmatig onderhoud is verplicht voor oliegestookte of gasgestookte ketels en optioneel voor ketels. Naast dat goed onderhoud zorgt voor een veiligere leefomgeving, kun je ook flink besparen op je energierekening.

Ketelonderhoud

Het regelmatig onderhouden van je verwarmingsketel kan ervoor zorgen dat het verbruik tot vijftien procent wordt verminderd. Op jaarbasis maakt dat een groot verschil op je stroomfactuur.

Kalkaanslag

Als je geen waterontharder gebruikt, kan er kalkaanslag ontstaan ​​in je waterleidingen. Ook dit leidt ook een hoger energieverbruik. De kalkaanslag werkt namelijk als een isolatielaag.

Het gebruik van zonnepanelen

Een uitstekende manier om je stroomverbruik verbruik fors te verminderen, is door zelf elektriciteit op te wekken door zonnepanelen te plaatsen en deze energie verstandig te gebruiken in je huis. Nu gebruikt een gemiddeld huishouden maar 37 procent van zijn zelf opgewekte elektriciteit. Wanneer je over zonnepanelen beschikt en de zo verkregen stroom juist gebruikt, blijven de bovenstaande besparingstips nog altijd de moeite waard.

Extra besparingstips om je stroomverbruik terug te dringen

Ook deze besparingstips zijn de moeite waard om je stroomfactuur verder te verlagen:

  • Ontdooi je diepvriezer en koelkast verschillende keren per jaar. Een ijslaag van twee millimeter mm zorgt voor tien procent extra energieverbruik
  • Voor je met vakantie vertrekt, maak je je koelkast en schakel deze uit
  • Gebruik alleen je wasmachine en je droogkast wanneer ze volledig zijn gevuld
  • Gebruik het eco- of spaarprogramma als je toestellen daarmee zijn uitgerust
  • Plaats altijd het deksel op je kookpotten. Zo warmt alles sneller op
  • Schakel je elektrisch vuur en je oven kort voor het koken uit