Led- verlichting
Spread the love

Led-verlichting vervangt komt steeds meer de verouderde gloeilamp. Deze soort verlichting dankt zijn groeiende populariteit aan zijn vele voordelen. Zo zijn led-lampen productiever en toch energiezuiniger dan de meeste lichtbronnen. Besloot je ook om ledverlichting te installeren? Dan zul je toch met enkele belangrijke factoren rekening moeten houden om een juiste keuze te maken.

Op wat moet je letten bij de keuze van de beste led-verlichting?

Om je woning sfeervol te verlichten heb je de keuze tussen meerdere soorten lichtbronnen. Heb je het moeilijk met het kiezen van de geschiktste lichtbron voor je woning? Hou dan zeker rekening met enkele belangrijke factoren die het succes van je verlichting zullen bepalen.

De kwaliteit van led-verlichting

Die kwaliteit wordt uitgedrukt in lumen per watt. Dat is de totale lichtopbrengst die een ledlamp per watt geeft. Voor hetzelfde rendement als een gloeilamp van bijvoorbeeld 25 watt volstaat een led-lamp van 4 watt. Ledverlichting zorgt voor een betere en zuinige verlichting, zijn vriendelijk voor ons milieu en gaan veel langer meer. Ze zijn wel duurder in aanschaf en dat schrikt velen af. Dat is zeker niet nodig. Omdat ze energiezuiniger zijn betalen ze zich op relatief korte tijd zichzelf terug.

Kleurweergave bij LED-verlichting

De kleurweergave van je interieur is vooral afhankelijk van het soort licht dat je gebruikt. Warm licht benadrukt vooral warme kleuren zoals rood en oranje. Koude kleuren zijn vooral blauw en wit. Hou er ook rekening mee dat sommige kleuren elkaar kunnen ondersteunen.

Lees ook: Muurstickers voor een exclusief interieur en een sfeervolle babykamer

Kies de juiste kleurtemperatuur

led-lampen vind je in vele lichtkleuren en kleurtemperaturen. Deze laatste wordt aangeduid met Kelvin (K). De kleurtemperatuur bepaalt de sfeer in de kamer. Ledlampen met een lage Kelvin waarde geven warm geel licht. Dat zorgt voor een gemoedelijk en ontspannen sfeer in huis. Lampen met een hoge Kelvin waarde geven een koel en blauw licht. Dit licht stimuleert en verbetert je concentratie.

Kleurtemperatuur

Kelvin staat voor de kleurtemperatuur. Kaarslicht heeft een kleurtemperatuur van 1200 Kelvin, kil blauw licht 10000 Kelvin en warme LED-verlichting 2000 Kelvin. Toch geeft dit laatste een warmere kleurweergave dan een gloeilamp van 2800 Kelvin.

Levensduur LED- verlichting

Ledverlichting heeft dus ook een langere levensduur dan bijvoorbeeld gloeilampen. Die wordt vooral bepaald door de temperatuur die een ledlamp bereikt. LED-lampen worden veel minder warm dan gloei- en spaarlampen. Ze zijn ook gevoeliger aan hoge temperaturen. De temperatuur van LED-lampen bedraagt makkelijk 50 graden en zelfs meer. Die warmte wordt bij ledverlichting gelukkig afgevoerd door een aluminium koellichaam of een printplaat. Bij een onvoldoende kwaliteit van dit materiaal onvoldoende wordt de warmte onvoldoende afgevoerd, waardoor het koellichaam zelfs kan krimpen. Door de hoge temperatuur wordt ook de levensduur aanzienlijk vermindert.

Wellicht ook interessant: Is schoorsteenvegen verplicht en hoe pak je dat best aan?

In vergelijking met gloeilampen gaan LED-lampen tot meer dan 25 keer langer mee en doen je gemiddeld tot 40 procent energie besparen.

Armatuur en lichtverdeling

De lichtverdeling wordt bepaald door de stralingshoek. Dat is de grootte van de hoek waarmee licht wordt gestraald. De stralingshoek wordt weergegeven in graden. Hoe kleiner de stralingshoek hoe groter de lichtsterkte groter en hoe gerichter wordt verlicht. Dat is vooral handig tijdens het lezen.

De hoeveelheid licht bij LED-verlichting

Hou er bij de aankoop van je ledverlichting zeker rekening mee dat je niet in alle kamers evenveel licht nodig hebt. Die hangt af van de omgeving en het gebruik van een bepaalde kamer. Zo heb je in je keuken meer licht nodig dan in je woonkamer tijdens het televisie kijken.

Contrast

Een te sterk contrast zorgt vaak voor hevige hoofdpijn.

Kleurindex of CRI van LED-verlichting

Geeft aan hoe natuurgetrouw kleuren worden weergegeven. De basis is index 100, wat overeenkomt met zonlicht. Ledverlichting heeft een gemiddelde CRI- waarde die varieert tussen 80 en 90, hetzelfde effect als een gloeilamp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole