Levensduur koffiezetapparaat verlengen
Spread the love

Levensduur van je koffiezetapparaat verlengen is nodig om ongestoord van je dagelijks bakje troost te kunnen genieten. Daarvoor is het regelmatig schoonmaken en onderhouden van je apparaat onmisbaar.

Maar hoe verleng je de levensduur van je koffiezetapparaat?

Net als alle andere keuken- en huishoudelijke apparaten gaat ook je koffiezetapparaat niet een leven lang mee. Zijn levensduur schommelt tussen de drie en acht jaar. Dit is natuurlijk afhankelijk van meerdere factoren. Vooral van je gebruik en van het onderhouden. Je merkt al snel een gebrek aan onderhoud aan de smaak, het aroma en de temperatuur van je koffie. Het is een goed idee om je koffiemachine wekelijks grondig schoon te maken en maandelijks te ontkalken.

Het gebruik van je koffiezetapparaat

We gebruiken ons koffiezetapparaat niet allemaal op dezelfde manier. Dat zal hun levensduur uiteraard sterk beïnvloeden. Sommigen gebruiken een filter om koffie te zetten, anderen gebruiken pads en nog anderen geven de voorkeur aan het zelf malen hun koffiebonen. Daarom heeft elk koffieapparaat ook een andere manier van onderhouden. Dit lees je in de gebruiksaanwijzing die bij het apparaat is geleverd.

De levensduur koffiezetapparaat verlengen door regelmatig te ontkalken

Aangezien de samenstelling van ons kraanwater van regio tot regio verschilt, moet je je koffiemachine regelmatig ontkalken. Dit moet voorkomen dat je apparaat regelmatig  vastloopt. Ontkalken kan op verschillende manieren. Het gebruik van ontkalkingstabletten, vloeibare ontkalkingsproducten of reinigingstabletten wordt veel toegepast. Gebruik je een of meerdere van deze manieren om je zo lang mogelijk van je koffiezetapparaat ongestoord te kunnen genieten? Dan moet je tijdig je leidingwater verzachten, het liefst zonder één keer over te slaan. Dit kan namelijk fataal zijn voor de goede werking van je koffiezetapparaat. Je ontkalkt je keukentoestellen beter teveel dan te weinig. Je doet dit bij voorkeur minstens één keer per maand, zeker wanneer je dagelijks van je koffiezetapparaat  gebruikmaakt. Regelmatige reiniging en onderhoud van je koffiemachine is niet alleen cruciaal voor zijn levensduur, maar ook voor de smaak en het aroma van je koffie.

Ontkalken met een waterontharder

Om de levensduur van je koffiezet te verlengen én te behouden, kun je hard water met veel kalk aan de bron behandelen met een waterontharder. Afhankelijk van de hardheid van het leidingwater kunnen kalkdeeltjes zich afzetten in leidingen en uiteindelijk in alle huishoudelijke apparaten. Door een waterontharder te installeren, worden al je apparaten kalkvrij. Dit voorkomt dure reparaties, waardoor de waterontharder zichzelf in relatief korte tijd terugverdient.

 Extra tips om de levensduur van je koffiezetapparaat te verlengen

  • Naast het regelmatig reinigen en ontkalken zijn er enkele simpele tips om de levensduur van je koffiemachine te verlengen. Zorg er vooral voor dat:
  • Als je je apparaat dagelijks gebruikt, je het minstens één keer per maand ontkalkt als je geen waterontharder hebt geïnstalleerd.
  • Dat koffiedik altijd direct verwijderd wordt.
  • Het is het beste om je koffiezetapparaat schoon te maken een mengsel van water en azijn door je apparaat te laten lopen. door de machine te laten draaien met een oplossing van water en azijn.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole