Kunstgras op je balkon
Spread the love

Kunstgras plaatsen op balkon of op je dakterras is interessant voor wie geen tuin heeft. Het is vergelijkbaar met kunstgras aanleggen in je tuin. Alleen de manier van aanleggen is aangepast. Met kunstgras op ons balkon of dakterras zorgen we voor een groen decor en geven we onze woning een zalige uitstraling.

Plaatsen we kunstgras zelf of doen we best beroep op een ervaren tuinman? 

We gaan steeds kleiner wonen en daar horen vooral appartementen bij. Zo’n appartement heeft meestal een leuk balkon of een dakterras. Door het gebrek aan groen blijven onze steden vaak kaal en kleurloos. Daar kunnen we met het plaatsen van kunstgras op balkon of dakterras makkelijk iets aan veranderen. Met deze grasmatten krijgt ons terras of dakterras meer kleur en vooral een zalige uitstraling.

Kunstgras plaatsen op balkon of dakterras zonder tuin

Beschik je niet over een tuin en wil je toch van een groene omgeving genieten? Gazon of gras zaaien is dan geen oplossing. Kunstgras plaatsen op balkon of op je dakterras maakt veel goed. Kunstgras evolueerde de laatste jaren zo dat we nauwelijks nog een verschil merken met echte gazon. Het laat zich makkelijk hanteren en combineert uitstekend met elke bouwstijl en kleur, van klassiek tot modern.

Kunstgras plaatsen op balkon: De ondergrond

Kunstgras is één van de beste manieren om oude of versleten terrasplanken te vervangen. dat te doen. Lees verder hoe. Dat kunnen we makkelijk zelf plaatsen. Kunstgras aanleggen op terrasplanken is vergelijkbaar met tapijt leggen op een houten vloer. Zorg voor een goede en effen ondergrond of breek die uit en leg je kunstgras op de vrijgekomen ruimte.

Kunstgras plaatsen op balkon: Goede waterafvoer

Voor het plaatsen van kunstgras op een terras zijn verschillende opties mogelijk. Het belangrijkste is dat er op de bestaande ondergrond (roofing, hardhout, tegels, etc.) geen water blijft staan. Dus genoeg afhelling (afschot) of waterdoorlaatbaarheid. Is de waterafvoer niet voldoende dan plaatsen wij op de bestaande ondergrond een drainerende mat en daarop het kunstgras. Zorg voor een voldoende hellingsgraad of waterdoorlaatbaarheid. Is er onvoldoende waterafvoer? Plaats op de bestaande ondergrond een drainerende mat en daarop het kunstgras.

Kunstgras plaatsen op balkon: Stappenplan

Met onderstaand stappenplan plaats je makkelijk zelf kunstgras op je balkon:

 • Maak je balkon vrij en zorg voor een goede ondergrond zonder oneffenheden.
 • Reinig je balkon bij voorkeur met een hogedrukreiniger.
 • Breng een vochtwerende beschermlaag aan en laat die gedurende minstens 48 uur drogen.
 • Leg een laag multiplex of shockpad aan op het terras. Dat maakt de ondergrond van je balkon effen.
 • Laat kunstgras minstens een uur buiten om te ‘settelen’.
 • Bevestig de hoeken rondom met schroeven.

Kunstgras plaatsen op balkon: kunstgras vastmaken

Kunstgras op je balkon of dakterras maak je best vast. Er zijn genoeg manieren om dit makkelijk te doen. Vast lijmen aan de ondergrond is wellicht de makkelijkste. Boren of schroeven is een alternatief. Je kunt het kunstgras ook vastmaken met zogenaamde kunstgraspennen.

Voordelen van kunstgras

 • Betaalbaar.
 • Kun je makkelijk zelf plaatsen.
 • Vraagt weinig of geen onderhoud.
 • Is duurzaam, verkleurd niet en heeft een lange levensduur.
 • Past op bijna iedere ondergrond.
 • Comfortabel en zachte ondergrond.

Kunstgras plaatsen op dakterras

Er is weinig verschil in kunstgras plaatsen op balkon of op je dakterras. Kunstgras vastschroeven is hier zeker niet aangewezen om lekken te voorkomen. Je kunt het kunstgras ook op een houten kader bevestigen. Andere manieren om kunstgras vast te leggen op je dakterras:

 • Vast kleven op de EPDM.
 • Aanleggen op een houten onderbouw.
 • Leggen op tegels of op zogenaamde tegeldragers.
 • Op een drainagemat of valdemping.
 • Plaatsen op aparte ‘latten’ die in elkaar klikken, vergelijkbaar met kliklaminaat.

Elke soort ondergrond vraagt zijn eigen onderbouw. Je kunt het kunstgras eventueel ook vastmaken met zogenaamde kunstgraspennen.

Kunstgras leggen op roofing

Het plaatsen van kunstgras op EPDM of roofing is moeilijker. Doe hiervoor best een beroep op een ervaren vakman. Dat draagt een prijskaartje van gemiddeld 45 euro per vierkante meter. Je kunstgrasmat laten plaatsen op een houten en volledig effen onderbouw is duurder en kost gemiddeld 125 euro per vierkante meter. In dit geval kun je op een garantieperiode van tien jaar rekenen.

Gratis kunstgras stalen

Ontvang gratis kunstgras stalen om je keuze te vergemakkelijken.

Kunstgras kopen

De prijs van kunstgras voor balkon of dakterras hangt grotendeels af van de soort en toestand van de ondergrond en van de kwaliteit van het gekozen kunstgras. Kunstgras kopen doe je makkelijk online. Door prijzen te vergelijken kun je zelfs heel wat besparen.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.