Een tuinhuis kopen

Een tuinhuis kopen: Met deze tips voorkom je een miskoop

Spread the love

Een tuinhuis kopen doe je niet zomaar. De keuze is zo groot dat je best nagaat welk soort tuinhuis het best bij je past. Tuinhuisjes zorgen niet alleen voor meer leefcomfort. Ze geven ook meer uitstraling aan je tuin. Een tuinhuis is ideaal voor het opbergen van je tuinmeubelen, je tuingereedschap, voor het buitenspeelgoed van je kinderen. Je kunt er tegelijk een plaats geven aan de fietsen van je gezinsleden of om het even wat onderbrengen. Tuinhuizen zijn er nu in alle mogelijke materialen, uitvoeringen en afmetingen en bieden zelfs een geschikt én goedkoop alternatief voor een veranda.

Hoe kies je het tuinhuis dat het best bij je past?

Een tuinhuis kopenTuinhuisjes zorgen voor meer leefcomfort en geeft extra uitstraling aan je tuin. Een goed tuinhuis is ook functioneel. Waar ga je een tuinhuis vooral voor gebruiken? Een tuinhuis als opbergplaats van allerlei (tuin)materiaal of als uitbreiding van je woning met bijvoorbeeld een kantoor, een tuinkamer, een extra slaapruimte, een sauna of een veranda is een hemelsbreed verschil. Bepaal eerst de functie van je toekomstig tuinhuis en leg je beschikbaar budget vast. Dat vergemakkelijkt je zoektocht naar het meest geschikte tuinhuis.

Een tuinhuis kopen: De Materialen

Hout is ongetwijfeld het meest gebruikte materiaal voor het vervaardigen tuinhuisjes. Die zijn er nu in alle mogelijke materialen. Naast houten tuinhuisjes vind je nu meer en meer tuinhuizen in metaal, PVC, kunsthars en in alle mogelijke andere kunststof materialen. Alle materialen hebben zowel voor- en nadelen. Welk materiaal voor je tuinhuis het meest geschikt is hangt van meerdere factoren af. Vooral van de plaats in je tuin en het gebruik van je tuinhuis. Maar ook van je persoonlijke voorkeur en van je beschikbare budget.

Een tuinhuis kopen: Houten tuinhuisjes 

Een tuinhuis kopenHout is dus zonder twijfel het meest gebruikte materiaal voor het vervaardigen van tuinhuisjes. Ook houten tuinhuisjes zijn decoratief. Je hebt de keuze tussen vooral Noorse den, pijnboom en cederhout. Voor zijn lange levensduur vraagt hout een beschermlaag in vernis of beits. Dat beschermt tegen allerlei insecten en tegen schimmels. Bij een goede isolatie en ventilatie en een regelmatig en aangepast onderhoud gaat een tuinhuis in hout lang mee. Bovendien geeft het extra sfeer en uitstraling aan je tuin. Hou er rekening mee dat hout niet goedkoop is en moeilijker te plaatsen vanwege zijn gewicht. Hout is wel een natuurproduct dat zich makkelijk laat bewerken.

Een tuinhuis kopen: Metalen tuinhuisjes

Bij een tuinhuis kopen is de keuze van het materiaal erg belangrijk. De keuze aan metalen tuinhuisjes is groot. De meest gebruikte materialen zijn hier gegalvaniseerd ijzer, gelakt staal of aluminium. Metalen tuinhuisjes vragen weinig of geen onderhoud. Roest voorkomen is belangrijk als je lang van je tuinhuis wilt genieten. Dat doe je door de ‘bodem’ zo vlug mogelijk te reinigen met een aangepaste metaalborstel en het te behandelen met een roestwerend product. Controleer regelmatig de kwaliteit van alle schroeven en bouten en bescherm ook deze met een roestwerend product. Een metalen tuinhuis is duurzaam en licht. Zet daarom je tuinhuis zoveel mogelijk uit de wind. Metaal is minder weerbestendig en vooral geschikt als opbergplaats.

Een tuinhuis kopen: Kunststof tuinhuisjes in PVC

Een tuinhuis kopenEen kunststof tuinhuisje is je goedkoopste keuze. PVC is opvallend licht zodat je het makkelijk zelf kunt monteren. Kunststof vraagt ook weinig of geen onderhoud. Door blootstelling aan de weersomstandigheden kan je tuinhuis uit PVC vervormen en verkleuren.

Een tuinhuis kopen: Kunststof tuinhuisjes uit polypropyleen

Of kunsthars is stevig en robuust, weerstaat aan alle weersomstandigheden, is makkelijk hanteerbaar en dus eenvoudig te monteren. Dit materiaal vraagt weinig of geen onderhoud. Een tuinhuis in kunsthars is er een voor het leven. Een tuinhuis uit polypropyleen of kunsthars is niet goedkoop, maar door zijn lange levensduur betaalt het op termijn zichzelf terug.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.