jE TUINHUIS VERVEN OF BEITSENHet najaar is de beste periode om je tuinhuis een flinke opknapbeurt te geven. Een extra laag vernis of beits verlengt de levensduur van je tuinhuis.
Spread the love

Een tuinhuis kopen doe je niet zomaar. De keuze is zo groot dat je best nagaat welk soort tuinhuis het best bij je past. Tuinhuisjes zorgen niet alleen voor meer leefcomfort. Ze geven ook meer uitstraling aan je tuin. Het is ideaal voor het opbergen van je fietsen, tuinmeubelen, je tuingereedschap en voor het buitenspeelgoed van je kinderen. Maar met een tuinhuis kun je ook langer genieten van je mooi aangelegde tuin. Een goed gekozen tuinhuis is zelfs een goedkoop alternatief voor een veranda.

Hoe kies je het tuinhuis dat het best bij je past?

De groeiende belangstelling voor een tuinhuis maakt de keuze aan tuinhuizen alleen maar groter. Tuinhuizen zijn er nu in alle mogelijke materialen, uitvoeringen en afmetingen. Dat maakt je keuze alleen maar moeilijker. Met deze tips willen we je helpen om makkelijker de juiste keuze te maken. Met een mooie tuinverlichting komt je tuinhuis nog beter uit de verf.

Het tuinhuis dat bij je tuin past en aan je verwachtingen voldoet, vind je zeker bij:

Hoe een tuinhuis kopen dat het best bij je past?

Tuinhuisjes zorgen voor meer comfort en geeft extra uitstraling aan je tuin. Een goed tuinhuis is zeker ook functioneel. Waar ga je een tuinhuis vooral voor gebruiken? Een tuinhuis als opbergplaats van allerlei (tuin)materiaal of als uitbreiding van je woning met bijvoorbeeld een kantoor, een tuinkamer, een extra slaapruimte, een sauna of een veranda is een hemelsbreed verschil. Bepaal eerst de functie van je toekomstig tuinhuis en leg je beschikbaar budget vast. Dat vergemakkelijkt je zoektocht naar het geschiktste tuinhuis.

Een tuinhuis kopen: de materialen

Hout is ongetwijfeld het meest gebruikte materiaal voor het vervaardigen tuinhuisjes. Die zijn er nu in alle mogelijke materialen. Naast houten tuinhuisjes vind je nu meer en meer tuinhuizen in duurzaam metaal, PVC, kunsthars en in alle mogelijke andere kunststof materialen. Alle materialen hebben zowel voor- als nadelen. Welk materiaal voor je tuinhuis het geschiktst is, hangt van meerdere factoren af. Vooral van de plaats in je tuin en het gebruik van je tuinhuis. Maar ook van je persoonlijke voorkeur en van je beschikbare budget.

Een tuinhuis kopen: Houten tuinhuisjes 

Hout is dus zonder twijfel het meest gebruikte materiaal voor tuinhuisjes. Houten tuinhuisjes zijn decoratief. Je hebt de keuze tussen vooral Noorse den, pijnboom en cederhout. Voor zijn lange levensduur vraagt hout een beschermlaag in vernis of beits. Dat beschermt tegen allerlei insecten en tegen schimmels. Bij een goede isolatie en ventilatie en een regelmatig en aangepast onderhoud gaat een houten tuinhuis lang mee.

Bovendien geeft hout extra sfeer en uitstraling aan je tuin.

Een tuinhuis kopen: Metalen tuinhuisjes

Het aanbod aan metalen tuinhuisjes is groot. De meest gebruikte materialen zijn hier gegalvaniseerd ijzer, gelakt staal of aluminium. Metalen tuinhuisjes vragen weinig of geen onderhoud. Roest voorkomen is belangrijk als je lang van je tuinhuis wilt genieten. Dat doe je door de vloer regelmatig te reinigen met een aangepaste metaalborstel en het te behandelen met een roestwerend product. Controleer regelmatig de kwaliteit van alle schroeven en bouten en bescherm ze met een roestwerend product. Een metalen tuinhuis is duurzaam en licht. Zet daarom je tuinhuis zoveel mogelijk uit de wind. Metaal is minder weerbestendig en vooral geschikt als opbergplaats.

Een tuinhuis kopen: Kunststof tuinhuisjes in PVC

Een kunststof tuinhuisje is je goedkoopste keuze. PVC is opvallend licht zodat je het makkelijk zelf kunt monteren. Kunststof vraagt ook weinig of geen onderhoud. Door blootstelling aan de weersomstandigheden kan je tuinhuis uit PVC vervormen en verkleuren.

Kunststof tuinhuisjes uit polypropyleen

Kunsthars is stevig en robuust, weerstaat aan alle weersomstandigheden, is makkelijk hanteerbaar en dus eenvoudig te monteren. Dit materiaal vraagt ook weinig onderhoud. Een tuinhuis in kunsthars voor het leven. Tuinhuis uit polypropyleen of kunsthars zijn niet goedkoop, maar door hun lange levensduur betaalt het op termijn zichzelf terug.

Conclusie

Er zijn zoveel verschillende tuinhuizen dat er altijd wel een is dat bij je tuin past en tegelijk ook aan je verwachtingen voldoet. Een goed gekozen tuinhuis is niet alleen handig, het verhoogt ook de meerwaarde van je woning. Ben je op zoek naar het geschiktste tuinhuis? Plaats het dan in het vroege voorjaar. Zo kun je maximaal genieten van je mooi aangelegde tuin.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole