Een nieuwe tuin aanleggen
Spread the love

Een nieuwe tuin aanleggen is belangrijker dan je denkt. Je tuin is namelijk het eerste wat bezoekers te zien krijgen. Het is als het ware het visitekaartje van je woning. Je droomtuin aanleggen is het werk van een vakman. Toch kun je vooraf al heel wat doen om je tuinplannen eindelijk te realiseren. Met een zelf gemaakt ontwerp krijgt de aannemer een duidelijker beeld van wat je van je nieuwe tuin echt verwacht. Met je voorlopige schets kan hij dan een meer gedetailleerd ontwerp opstellen. Zo kun je heel wat op je budget besparen. Het opstellen van een tuinontwerp is tijdrovend en kost meer dan je denkt. Door zelf een schets van je tuinideeën te maken beperk je zoveel de voorbereiding. Het geld dat je zo bespaart, kun je aan de aankoop van bloemen planten of struiken besteden. 

Wat is het beste seizoen om een nieuwe tuin aan te leggen en op wat moet je zeker letten om je plannen te realiseren zoals jij het wilt?

Bij een nieuwe tuin aanleggen laat je je inspiratie best de vrije loop. Er zijn zovele ideeën voor een nieuwe tuin dat er altijd wel  zijn een is die bij je woning past en aan je wensen voldoet. Een schets van je droomtuin is de eerste stap naar de uiteindelijke realisatie ervan. Het maken van een schets over het uitzicht van je toekomende tuin is makkelijker dan je denkt, ook al ben je geen tuinarchitect.

Een nieuwe tuin aanleggen: Bepaal eerst je beschikbare budget

En wijk daar niet meer van af. Dat maakt je zoektocht naar een nieuwe tuin makkelijker. Het geeft je meteen een duidelijk beeld of je plannen in je budget passen. Dat maakt het mogelijk om meer voordelige oplossingen te zoeken. Een nieuwe tuin aanleggen is vakwerk. Door zoveel mogelijk voorbereidende werken uit te voeren kun je veel besparen.

Lees ook: Een terrasoverkapping in hout zorgt voor meer wooncomfort en geeft waarde aan je-huis

Een nieuwe tuin aanleggen doe je best in het najaar 

De herfst is veruit het beste seizoen voor de aanleg van een nieuwe tuin. De bodem is dan nog relatief warm en vochtiger. En dat hebben nieuwe aanplantingen juist nodig. In een warme en vochtige bodem voelen planten en struiken zich het beste thuis. Zo vormen ze nog voor de eerste winterkou sterke wortels zodat ze er bij de start van de lente genoeg groeikracht hebben.

Bladverliezende planten

Dat is ook beter voor bladverliezende planten. Vanaf november beginnen die namelijk aan hun rustperiode om te herstellen van hun inspanningen van tijdens de zomer. zijn. Zo hebben ze genoeg tijd om energie op te doen tegen de start van het nieuwe groeiseizoen. Het najaar is ook het meest geschikte seizoen voor wintergroene planten. Die verdragen minder het koude en vochtige klimaat van de winter. Aanplantingen in de herfst verliezen minder vocht door verdamping, waardoor het risico op uitdroging verkleint. en drogen zo minder snel uit.

Vorstgevoelige planten

Het najaar is niet voor alle planten het ideale plantseizoen. Dat is zeker zo met vorstgevoelige planten. Die plant je je in het voorjaar zodat ze sterk genoeg zijn om de winter te trotseren.

Een nieuwe tuin aanleggen in het voorjaar

Ook al is de herfst het beste seizoen om een nieuwe tuin aan te leggen, dan kiezen vele tuinliefhebbers er voor om hun tuinplannen in het voorjaar te realiseren. Dan is het aangenamer om deze klus te klaren. Een tuin aanleggen in het voorjaar kan. Hou daarbij wél rekening dat de plant of struik dan veel trager nieuwe wortels aanmaakt. In de lente is de kans op uitdroging groter. Je zult dus voldoende water moeten geven.

Een nieuwe tuin aanleggen start met het opmaken van een tuinplan

Dat is de eerste stap in de realisatie van je nieuwe tuin. Geef alle bloemen, planten en struiken hun juiste plaats. Hou daarbij zeker rekening van de bodemstructuur, de plaats waar je ze best kunt planten en of ze een zonnige of een schaduwrijk plaatsje in je tuin verkiezen. Je geniet het meest als planten en struiken in alle seizoenen voor de nodige kleur zorgen. Combineer vroegbloeiers met bloemen, planten en struiken die in de zomer, herfstbloeiers en in de winter kleur geven aan je tuin. winterbloeiers of wintergroen. Zo bepaal je makkelijk de gewenste sfeer in de tuin.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.