De beste jacuzzi kiezen
Spread the love

De beste jacuzzi kiezen is belangrijk. Een jacuzzi of bubbelbad is niet goedkoop. Als gevolg van ons warmer klimaat en corona kiezen steeds meer landgenoten voor een eigen jacuzzi in hun tuin. Dat maakt de keuze niet alleen groter, maar ook moeilijker. Zo is er altijd wel een model dat aan je verwachtingen voldoet en hopelijk bij je budget past. Is dat niet zo? Dan is ook een bubbelbad uitstekend om heerlijk te relaxen.

Op wat let je best bij de beste jacuzzi kiezen? 

Velen dromen van een eigen jacuzzi. En die droom komt voor velen dichter bij.  Het aantal landgenoten dat een jacuzzi koopt, stijgt jaarlijks met gemiddeld tien procent. Die trend zet zich volgens ingewijden ook de komende jaren door. Het is dus belangrijk om de voor je beste jacuzzi te kiezen. Besloot je om ook een jacuzzi te kopen? Voor je zoektocht start, stel je best een budget samen. Wijk daar nooit meer van af. Dat vergemakkelijkt je uiteindelijke keuze.

De beste jacuzzi kiezen: Wat zijn je verwachtingen?

Wat verwacht je van je toekomstige jacuzzi? Wil je er vooral van genieten met je gezin, of ook met je familie en je vrienden? Kies je voor een eigen jacuzzi om je nachtrust te verbeteren of vallen vooral de helende massagestralen in je smaak? Aan jou de keuze. Vooral je motivatie bepaalt de keuze van je jacuzzi. Je kiest een jacuzzi dan ook niet ondoordacht. Jacuzzi’s hebben steeds meer functies en opties.

Aandachtspunten bij de aankoop van een jacuzzi

Er zijn verschillende zaken waar je vooraf moet over nadenken om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt. Denk vooraf al eens na over de volgende zaken.

Aantal personen

Voor hoeveel personen wens je zitplaatsen te voorzien? Denk er goed over na. Het kan altijd gezellig zijn om met verschillende personen tegelijkertijd te genieten. De prijs wordt hierdoor ook sterk beïnvloed.

De beste jacuzzi kiezen: Stroomverbruik

Er zijn onder de verschillende merken en modellen enorme verschillen wat betreft stroomverbruik. Kijk dit goed na voor je aankoopt. Gebruik je jacuzzi elke twee dagen, en vervang je het water 3 à 4 keer per jaar, dan bedraagt de gemiddelde kostprijs tussen de 0,80€ en 1,35€ per dag.

Binnen of buiten

Koop je een jacuzzi om binnen of buiten te gebruiken? Kies je voor een buiten jacuzzi, dan is het belangrijk dat je een overdekte plaats voorziet. Daardoor kun je bij slecht weer nog altijd genieten van een ontspannende bubbel sessie.

De beste jacuzzi kiezen: Zit- en ligpositie

Er zijn jacuzzi’s waar je kan zitten of liggen. Daarnaast zijn er ook jacuzzi’s waar beide mogelijk zijn. Denk eerst na over wat je wil. In tegenstelling tot een zwemspa is zwemmen hier niet mogelijk.

Opties

Bij persoonlijke wellness toestellen, kun je altijd kiezen voor opties. Je kunt hier ver in gaan. Waaraan hecht jij belang? Wil je relaxerende muziek laten weerklinken tijdens je welverdiende ontspanning? Of geef je liever de voorkeur aan extra massagejets en verlichting? Aan jou de keuze.

De beste jacuzzi kiezen: Extra voorzieningen 

Bij de installatie van een jacuzzi moet je rekening houden met extra voorzieningen. Hou er rekening mee dat je moet zorgen voor een waterafvoer en toevoer, elektriciteit en een stabiele bodem.

Aparte stroomgroepen

Het is aan te raden om een jacuzzi aan te sluiten op een aparte stroomgroep. Dat is nodig omdat een jacuzzi veel elektriciteit verbruikt.

De beste jacuzzi koop je bij professionele bedrijven

Koop geen jacuzzi op tweedehandssites of bij niet-erkende leveranciers. De dienst-na-verkoop is bij bubbelbaden ontzettend belangrijk. Zoekertjessites zullen ongetwijfeld voordelige jacuzzi’s aanbieden. Bij je aankoop is het aan te raden om te gaan voor bedrijven met een goede klantenservice die je kunnen bijstaan met raad en daad. Als je op zoek bent naar de meeste voordelige jacuzzi, kun je offertes aanvragen bij verschillende bedrijven. Daarna kun je deze prijsbestekken vergelijken en kies je de voordeligste eruit.

Onderhoud van een jacuzzi

Het onderhoud van een jacuzzi mag je ook niet onderschatten. Een goed onderhoud zorgt voor een langere levensduur. Als je voor de juiste accessoires kiest, kan het onderhoud beperkt worden. Denk hierbij aan filters, pompen, covers en overkappingen. Ook het regelmatig toevoegen van chloor is nodig. Een jacuzzi kopen is de droom van veel mensen. Zeker gezien de aanschafwaarde van zo’n bad is het belangrijk om u goed in te lezen over de bouwstructuur, materialen, land van afkomst, garanties, etc. Kortom, u moet het juiste model binnen uw budget vinden. Wij helpen u graag om teleurstellingen te voorkomen.

Isolatie en stroomverbruik jacuzzi

Het water in de jacuzzi moet warm gehouden worden, zodat u ervan kunt genieten wanneer het u uitkomt. Om stroomverbruik te minimaliseren, is goede isolatie van onmisbaar belang. Veel fabrikanten isoleren op een manier waardoor het voor klanten in hun land geschikt is. Denk bijvoorbeeld aan Azië. Voor jacuzzi gebruik bij hoge temperaturen is isolatie minder van belang vergeleken met landen in (Noord-Europa). Veel Chinese jacuzzi’s zijn niet eens voorzien van een vorm van isolatie. Nederlandse winters vergen goed geïsoleerde spa’s, anders betaalt u de hoofdprijs aan stroom. Als u een spa gaat aanschaffen, kijk dan naar de isolatiedikte (schuim en thermodekens) op de onderkant van de kuip. Is de isolatiedikte 1 of 2 cm? Dan is het slecht geïsoleerd. Geen schuim? Nog slechter, door kans op condens (vocht). Een isolatie van 20 of 30 cm of helemaal volgeschuimd (full-foam) is een goede isolatie. Nog beter is als de omkasting aan de binnenzijde extra voorzien is van isolatieschuim of thermosdeken. Ook de afdekcover zou 10 tot 15 cm dik moeten.

Herken Chinese spa’s

De gemiddelde levensduur van een kwalitatieve spa is – afhankelijk van het gebruik – 15 jaar. Tot 10 jaar blijven deze een redelijke restwaarde behouden. Er zijn daarentegen spa’s waarvan de gemiddelde levensduur aanzienlijk minder is en dus ook de restwaarde. Wij praten voornamelijk over Amerikaanse jacuzzi’s vergeleken met Chinese jacuzzi’s.

Een lage prijs betekent vaak een Chinese jacuzzi, ook met een Amerikaanse termen zoals: VS of Miami, etc. Of aanbieders die “Amerikaanse kwaliteit en betrouwbaarheid” of “Balboa 100% uit de VS” roepen. Dit kan dan nog steeds een Chinese spa zijn. Goedkope aanschaf is vaak duur op de lange termijn: slechte isolatie is hoog stroomverbruik (zie “TIP 1”), kort garantietermijn (1-2 jaar), lekkages, blisters, extra onderhoud en vervanging van onderdelen of zelfs onderdelen die moeten worden vervangen maar niet meer leverbaar zijn. Amerikaanse jacuzzi’s zijn goed te herkennen aan hun garantieperiode van zo’n 10 jaar.

Niet alle Chinese spa’s zijn per definitie slecht. Er zijn ook betere, maar door het grote aanbod is dit moeilijk te vinden. Deze spa worden verkocht met een lage prijs, waarbij dit vaak ten koste gaat van de kwaliteit van bepaalde materialen en onderdelen. Wij kennen daarentegen geen slechte spa’s uit Amerika, maar er is wel duidelijk een kwaliteitsverschil tussen merken. De gemiddelde Amerikaanse jacuzzi is goed tot goed. Dit komt omdat men de spa’s niet voor de laagste prijs probeert aan te bieden, maar met een goede prijs en de betrouwbaarheid die u verdient.

Opties en functionaliteiten

Net als bij een autodealer kunt u kiezen voor extra opties en functionaliteiten. Het aanbod is vergelijkbaar maar de prijzen variëren nogal. Als u kiest voor het hogere segment uitgebreide opties, zoals watervallen en fonteinen met LED-verlichting, bluetooth en WiFi integratie en surroundspeakers in combinatie met een radio, dan is het zeker aan te raden om prijzen te vergelijken. Of simpelweg aan te geven waar u naar op zoek bent en binnen de gewenste prijs. Dan kan er altijd een goed voorstel worden gemaakt.

Plaatsing en installatie

U kunt helaas niet meteen bubbelen nadat u een spa heeft aangekocht. Er zijn nog wat voorbereidingen die moeten worden gedaan voordat het bad kan worden geplaatst en geïnstalleerd. Wilt u de spa binnen, of buiten plaatsen? Als buiten: is een kraan vereist? Of kan het bad door een deur/poort worden vervoert richting de gewenste spa plaats?

Een vlakke grond, bij voorkeur tegels, is nodig. Het is aan te raden om de jacuzzi aan te sluiten op een aparte stroomgroep. Dat is nodig omdat een jacuzzi meer elektriciteit verbruikt dan uw huishoudelijke producten. De stroomaansluiting moet 1 x 240 volts zijn van minimaal 20 Amp òf 2x 240 Volt van minimaal 16 Amp. De stroomkabel moet met 2,5 meter extra lengte binnen bereik van de gewenste spa plaats liggen. Let op! Laat de stroomkabels monteren door het bedrijf waarvan u de spa heeft aangekocht, of een erkende elektricien. Het is een foutgevoelige taak en dit moet door vakmensen worden uitgevoerd.

De beste jacuzzi kopen: Onderhoud

Onderschat jacuzzi onderhoud niet. Een goed onderhoud zorgt voor een langere levensduur. Als u voor de juiste onderhoudsproducten en accessoires kiest, kan het onderhoud beperkt worden. Denk hierbij aan filters, pompen, covers en overkappingen. Ook het regelmatig schoonhouden van uw water is belangrijk voor uw gezondheid. Met Aqua Kristal reinigt u bijvoorbeeld op simpele, maar efficiënte manier het water in uw jacuzzi van bodem tot oppervlakte. Uw “return investeert” zal bij goed onderhoud na jaren niet teleurstellend zij

Kies de ideale plaats

De ideale jacuzzi gevonden? Dan is het tijd om er een goed plaatsje voor uit te zoeken in je tuin of op je terras. Meerdere factoren spelen daarin een rol:

Privacy
Vermijd inkijk en kies een plaats uit die je afschermt van nieuwsgierige blikken. Let wel op met bomen en struiken boven je bubbelbad. Bladeren en vogels kunnen je water sneller vervuilen.

Afstand
Als je het hele jaar door wil genieten van je bubbelbad, kies je best een plek uit die niet te ver van je woning ligt. Vooral bij koud weer zal je daar dankbaar voor zijn. Een overdekte plaats is in dat opzicht ook aan te raden. Zo is je jacuzzi niet constant blootgesteld aan weer en wind.

Toegankelijkheid
Een bubbelbad wordt op zijn kant gedraaid en op een karretje met wielen geplaatst bij levering. Zo wordt het tot op de gewenste plaats gebracht. Moet de leverancier door een deur? Dan is een opening van 1 meter nodig. Anders wordt er een kraan gehuurd en hijsen ze de jacuzzi over het dak tot in je tuin.

Oriëntatie
Zet de afmetingen van je spa eens uit op de gewenste plaats. Zo wordt het praktisch en zie je ook welk uitzicht je hebt vanuit elke zit- of ligplaats. Hou er ook rekening mee waar de cover van je jacuzzi zich bevindt als je die opent, zodat die je mooiste uitzicht niet belemmert.

Ondergrond
Een met water gevulde jacuzzi weegt tussen de 1000 en 2500 kilogram. Een stabiele, stevige ondergrond is een must, en gras of zand zijn geen optie. De meeste leveranciers adviseren stevige tegels of een betonnen ondergrond met een dikte van minstens tien centimeter. Hou ook rekening met de gladheid van je ondergrond.

Tref de nodige voorbereidingen

Is de ondergrond er helemaal klaar voor? Dan resten je nog enkele kleinere voorbereidingswerken. Zo heb je een elektriciteitsvoorziening nodig in de buurt van je bubbelbad. Dat kan via een stopcontact van 230 volts of via een kabel. In dat laatste geval ga je best voor een kabel die uitkomt onder de voorzijde van je jacuzzi, net onder de bediening. Zo kun je de kabel veilig en netjes wegwerken. Een waterdichte schakelaar in de tuin is ook handig, zodat je eender wanneer de stroom naar je jacuzzi kan uitzetten. Gaat jouw elektrische installatie al jaren mee? Dan is een check-up aangewezen voordat je je jacuzzi erop aansluit.

Ook een watertoevoer en afvoer heb je nodig om je bad te vullen. Je hoeft daar geen apart watertappunt voor te voorzien, het is veel makkelijker om je bad te vullen met de tuinslang. Zo loop je ook niet het risico dat je buitenwaterleiding bevriest tijdens koude maanden. Zorg er ook voor dat als je het water wil verversen, het vlot kan weglopen richting je afvoer

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole