jE TUINHUIS VERVEN OF BEITSEN Het najaar is de beste periode om je tuinhuis een flinke opknapbeurt te geven. Een extra laag vernis of beits verlengt de levensduur van je tuinhuis.
Spread the love

Je tuinhuis verven of beitsen? Wanneer je lang van je tuinhuis wilt genieten, zal je deze keuze moeten maken.

Met een likje verf of beits bescherm je het tegen onze sterk wisselende weersomstandigheden. Het verlengt de levensduur en geeft een mooi uitzicht aan je tuinhuis.

Maar wat is het beste voor je tuinhuis, verven of beitsen?

Is je tuinhuis aan vervanging toe of wil je je tuin uitrusten met een handig tuinhuis?

Kies het tuinhuis met de beste prijs-kwaliteitverhouding dat aan je wensen voldoen en bij je tuin past:

Van je tuinhuis wil je toch zo lang mogelijk genieten? Bedenk dat je tuinhuis het zwaar krijgt te verduren, in alle seizoenen.

Onze sterk wisselende temperaturen, wind en wind doen je tuinhuis zeker geen goed en laten na enige tijd hun sporen na.

Een regelmatig onderhoud is dan ook nodig om de levensduur van je tuinhuis maximaal te verlengen. Om het tegen alle invloeden van buitenaf te beschermen, geef je het minstens eenmaal per jaar een nieuw likje verf, of beits.

Je tuinhuis ziet er dan ook weer als nieuw uit. Maar wat is je beste keuze, je tuinhuis verven of beitsen?

Je tuinhuis verven of beitsen?

Je tuinhuis beschermen kun je meerdere manieren. De meest gebruikte zijn verven en beitsen, elk met hun specifieke eigenschappen, voor- en nadelen.

Je tuinhuis verven

Je tuinhuis verven zorgt voor een snelle en goede opfrisbeurt. Verf dekt uitstekend en je hebt de keuze tussen alle mogelijke kleuren. Ga voor een kleur die bij je tuin en je interieur past. Door je tuinhuis te verven, is de nerf van het hout nog maar nauwelijks zichtbaar. Verven dekt het hout namelijk volledig af. Verf bladdert na enige tijd af waardoor de onregelmatigheden onmiddellijk opvallen.

Je tuinhuis beitsen

Je tuinhuis beitsen zorgt voor een gekleurde, doorzichtige of dekkende beschermlaag aan op je houten tuinhuis.

In tegenstelling tot verf of lak is beits dunner en dringt deze maar gedeeltelijk door in het hout. Naast het beschermen van hout tegen schadelijke invloeden van buitenaf, geeft beitsen je tuinhuis dus ook een nieuwe look.

Beits is minder dekkend dan verf, zodat de nerf altijd goed zichtbaar blijft. Beits moet minder vaak bijgewerkt worden, en vraagt dus minder onderhoud.

Voor een onderhoudsarm tuinhuis kies je dus bij best een transparante of lichte kleur beits. Bij donkere beits merk je vlug dat de laag aan vernieuwing toe is.

Verwijder eerst de groene aanslag

Voor je start met het verven of beitsen van je tuinhuis, verwijder je eerst de groene algenaanslag.  Je verwijdert deze groene laag met een mengsel van azijn en water.

Je kunt uiteraard een kant- en klare- groene aanslagreiniger kopen. Die werkt sneller. Samen met dit mengsel spoel je gewoon de algen van je tuinhuis af.

Water met azijn breng je aan met een borstel. Dat doe je best met draaiende bewegingen. Nadat het enkele uren is ingewerkt verwijder je de oplossing én de algen en kun je verven of beitsen.

Zo verf je je tuinhuis

Wil je je tuinhuis verven? Breng dan na het grondig opschuren van je houten tuinhuis een goede grondverf aan.

Laat deze eerst goed drogen en breng als laatste de (lak) verf aan. Gebruik daarvoor best een hoogglans of zijdeglansverf voor buiten.

Breng twee dunne lagen aan en schuur tussen deze beurten alles nog eens goed op.

Je tuinhuis beitsen doe je zo

Is je houten tuinhuis geïmpregneerd. Dan zal de beits zich moeilijker vasthechten. Schuur daarom je tuinhuis grondig op voor je start met beitsen.

Daarna breng je een eerste beitslaag aan. Voor het beste resultaat breng je de beits in verschillende lagen aan.

Na deze eerste beitslaag schuur je het tuinhuis nog een keer licht op. De tweede beitslaag laat je best langdurig drogen.

Voor het beitsen van je tuinhuis schommelt de buitentemperatuur het beste tussen de vijftien en twintig graden.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.