Daklekkage voorkomen
Spread the love

Daklekkage voorkomen is beter dan noodgedwongen dure herstellingen te laten uitvoeren. Zeker in het vooruitzicht van de winter is het aangeraden om je dak op eventuele lekken te controleren. Lekkende daken brengen namelijk ook schade toe aan je woning zelf. Denk hierbij vooral aan schimmelvorming, afschilferend schilderwerk, houtrot of zelfs een verzwakte dakconstructie. Daklekkages brengen niet alleen je wooncomfort, maar ook je gezondheid en je veiligheid in gevaar. 

Hoe kun je daklekkages voorkomen?

Lekkende daken moet je dus koste wat het kost zoveel mogelijk te vermijden. Dat kun je op meerdere manieren, zoals:

Daklekkage voorkomen met een regelmatige schoonmaakbeurt 

Algen, mos, onkruid en afgevallen bladeren zijn vaak oorzaak van lekkende daken. Ze verstoppen namelijk je dakgoot, waardoor het overtollige hemelwater niet meer weg kan. Dat zorgt corrosie, en lekkende dakgoten. Wanneer daar niet snel wat aan gedaan wordt dringt dit vocht zelfs je huis binnen. Daar zorgt het voor vervelende problemen en vaak voor dure herstellingen. Maak minstens tweemaal per jaar, in het voor- en in het najaar, je dak én je dakgoten schoon.

Daklekkage voorkomen door groene aanslag te verwijderen

Het dak van je huid krijgt het zwaar te verduren? Het wordt ook dagelijks blootgesteld aan allerlei vervuiling. Het vuil verzameld zich op en mossen en algen hechten zich aan je dakbekleding vast. Dat maakt je dakbekleding poreus waardoor je dakbekleding meer en meer water doorlaat.

Controleer ook je schoorsteen 

Je bent jaarlijks verplicht om je schoorsteen te laten reinigen. Vraag dan je schoorsteenveger ook de kwaliteit van je schoorsteen te controleren. Op die manier ontdekt hij eventuele slijtage. Die kun je dan tijdig laten herstellen, voor dit ook schade aan je dak veroorzaakt.

Daklekkage voorkomen met een regelmatige controleer

Daklekkage voorkomen doe je uiteraard met het regelmatig controleren van je dak, je dakbekleding, dakgoten en je schoorsteen. Een plat dak uit EPDM of bitumen verdraagt geen oververhitting. Controleer zeker je dak na een droge, hete periode. Niet alleen bij platte daken maar ook bij de hellende variant. Voer zeker ook een controle uit na sneeuwval en bij een hagelbui. Die brengen nog meer schade toe aan poreuze daken.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van een daklekkage?

Aanhoudende blootstelling aan vocht tast niet alleen je dakisolatie en je dakconstructie aan. Het is ook schadelijk voor je huis. De belangrijkste oorzaken van lekkende daken zijn:

Een beschadigde dakbedekking

Een beschadigde dakbekleding is een van de belangrijkste oorzaken van lekkende daken. Bij platte daken zijn dat vaak scheurtjes in de bitumen of EPDM. Kleine scheurtjes kunnen hersteld worden. Bij grotere beschadigingen moet de volledige bekleding vervangen worden.

Dakgoot herstellen

Beschadigde dakgoten zijn een andere veel voorkomende oorzaak van daklekkages. Een nieuwe dakgoot is de meest voor de hand liggende oplossing.

Beschadigd daklood vervangen

Het daklood bestaat uit zogenoemde loodslabben. Die vind je aan de rand van je dak. Uitgerekend deze slabben voorkomen lekkende daken. Herstelling van het daklood gebeurt meestal met loodstickers. Is het daklood te zwaar beschadigd, dan moet dit uiteraard vervangen worden.

Schade aan je schoorsteen

Een beschadigde schoorsteen of schoorsteenkap is vaak aanleiding tot beschadigde dakbekleding en lekkende daken. Tijdig herstellen is hier de enige oplossing om daklekkages te voorkomen of te verhelpen.

Schade aan de gevel voorkomen

Was het lek aan je dak de oorzaak van een beschadigde dakgoot? Dan is de kans groot dat het water de gevel van je huis binnensijpelde en daar het metselwerk aantastte. Het impregneren van de gevel voorkomt dat doorslaand vocht je de buitenmuren van je huis beschadigt.

Dak coaten

Na het herstellen van je dakbekleding is het aanbrengen van een beschermende coatinglaag een goed idee. Deze beschermlaag is water- en vuilafstotend en bemoeilijkt het vasthechten van algen, mos en onkruid aan je dakbekleding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole