Wanneer gazon eerste keer maaien
Spread the love

Wanneer gazon eerste keer maaien voor een mooi en grasgroen gazon? Legde je recent graszoden aan? Dan is het zaak om op het juiste moment te wachten om je gazon voor de eerste keer te maaien

Wanneer mag je pas aangelegde graszoden een eerste keer maaien?

Het beste moment om je gazon voor de eerste keer te maaien hangt van verschillende factoren af. Dat verschilt per seizoen. Je gazon groeit in de zomer sneller dan in de lente of herfst.

Wanneer gazon een eerste keer maaien?

Maai het gazon niet te vroeg, maar ook niet te laat. Nieuw aangelegd gazon maai je na gemiddeld drie weken. Zorg ervoor dat je gras goed is vastgegroeid voordat je gaat maaien. Is dat niet zo? Stel het maaien dan enkele dagen uit. Dit komt de graskwaliteit later zeker ten goede. Blijf in de tussentijd wel het gras voldoende water geven. Voor een perfect onderhouden en diepgroen gazon zonder mos of onkruid is een aangepaste grasmaaier onmisbaar.

Graszoden eerste keer maaien

Zorg ervoor dat je tijdens je eerste maaibeurt niet meer dan één derde van de lengte van het gras maait. Als het gras bijvoorbeeld negen centimeter lang is, maai je toto op een lengte van zes centimeter. Na twee dagen maai je je gras tot op vier centimeter en weer enkele dagen later tot op zijn definitieve lengte van drie centimeter.

Hoe vaak je gras maaien?

Hoe vaak je je gazon maait, hangt af van het seizoen en van de bemesting. In het voorjaar en het late najaar volstaat het om wekelijks eenmaal je gras te maaien. In de zomer heeft je gazon meestal twee maaibeurten per week nodig.

Waarom je gazon regelmatig maaien?

Je gazon regelmatig maaien houd het strak en verzorgd. Regelmatig maaien doet je gazon ook in de breedte groeien, en worden er nieuwe uitlopers gevormd. Uit deze nieuwe uitlopers vormen zich nieuwe grasplanten, wat voor een stevige structuur zorgt. Mos en onkruid krijgen zo weinig of geen kans om zich te ontwikkelen. Een goede grasmaaier is onmisbaar voor het aangepaste onderhoud van je gazon.

Maaipatroon

Maai niet alleen regelmatig, maar verander van tijd tot tijd van rijrichting of maaipatroon.  Zo voorkom je dat er sporen op je gazon ontstaan. Het gras groeit rechter, waardoor maaien makkelijker wordt. Dit zorgt voor een strakker en mooier maaipatroon.

Grasmaaisel opvangen of niet?

Of je het gemaaide gras verwijdert of laat liggen, hangt af van de manier waarop het gemaaid wordt en de tijd van het jaar. In het voorjaar en in de zomer kun je een kleine hoeveelheid fijn gras laten liggen. In deze periode verteert het maaisel makkelijk. Grote hoeveelheden maaisel moeten het hele jaar door worden verwijderd. Dat voorkomt gebrek aan zonlicht. Voldoende zonlicht voorkomt vervilting van je gazon. Het is verstandig om al gemaaide gras op te vangen in de herfst als de temperaturen koeler zijn. Bij koud weer duurt het langer voordat het maaisel volledig is verteerd. Op het dode organische materiaal groeit makkelijk schimmel groeien.

Grasmaaien bij hoge temperaturen?

Tijdens de zomer, en vooral tijdens langdurige periodes met hoge temperaturen, krijgt je gazon het zwaar te verduren. Het is daarom niet verstandig om je gazon kort te maaien. Dat veroorzaakt alleen maar extra stress. Bij normale weersomstandigheden maai je een gazon een of twee keer per week op een hoogte van drie centimeter. Bij uitzonderlijke hitte maaien je bij voorkeur tot op een hoogte van vijf centimeter, maximaal een keer in de twee weken. Dat zorgt voor minder verdamping en vertraagt schadelijke verdroging. Gras maaien kan zolang het gras groeit, en is dus compleet afhankelijk van het weer. Gras groeit bij een temperatuur vanaf vijf graden.

Gras maaien in een zachte winter

In een zachte winter kun je in de periode tussen december en februari ook nog eens moet maaien. Maai dan alleen op een droge en zonnige dag. Loop bij strenge vorst nooit over je gazon. Bevroren grassprieten buigen niet maar breken af, met schade als gevolg.

Je gazon perfect onderhouden voor een diepgroene kleur zonder mos of onkruid doe je met een aangepaste grasmaaier:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole