Een terrasoverkapping in hout zorgt voor meer wooncomfort en geeft meer waarde aan je woning. De laatste jaren krijgt hout meer en meer concurrentie van materialen als aluminium en kunststof PVC maar hout blijft het meest populaire materiaal voor terrasoverkappingen. Een terrasoverkapping is al een flinke investering en vaak de eerste stap naar een veranda. Waar wens je je terrasoverkapping vooral te gebruiken? Zoek dit eerst uit en vergelijk de vele aanbiedingen van terrasoverkappingen. Zo voorkom je een vervelende miskoop en kun je heel wat op je vooropgesteld budget besparen.
Op wat moet je letten om die terrasoverkapping te kiezen die best bij je tuin en bouwstijl past?
Terrasoverkappingen zijn er in vele materialen en uitvoeringen. Zo is er altijd wel een die bij je wensen, de bouwstijl en je tuin past. Vergelijk de vele mogelijkheden van een terrasoverkapping in hout voor je je definitieve keuze maakt. Bij zo een investering kun je je geen miskoop veroorloven. Een terrasoverkapping uit hout bestaat dus uit een geraamte in hout. Daar komen meerdere soorten hout voor in aanmerking. Zo een terrasoverkapping staat vast aan een geval van je woning, maar kan ook vrij staan in je tuin. Kies je voor een vrijstaande overkapping dan staan de steunpilaren uit hout vaak op een betonnen sokkel.
Een terrasoverkapping in hout: De populairste houtsoorten
Een terrasoverkapping is stijlvol, verhoogt aanzienlijk je wooncomfort en geeft extra waarde aan je woning. Dat scheelt een flinke slok op de borrel bij een eventuele verkoop later. Zo betaalt een terrasoverkapping zichzelf terug. Een terrasoverkapping uit hout past bij iedere bouwstijl, van landelijk tot modern. Hout vraagt wel regelmatig en aangepast onderhoud. Met een laagje vernis of beits bescherm je je terras zoveel mogelijk tegen onze wisselvallige weersomstandigheden Het vraagt wel regelmatig een beschermende vernis of beitslaag. Voor je terrasoverkapping heb je de keuze tussen meerdere houtsoorten.
Een terrasoverkapping in hout: Vurenhout en grenenhout
Beide houtsoorten worden veel gebruikt bij de bouw van een terrasoverkapping in hout. Voor gebruik behandel je beste houtsoorten best wel met verf, olie of teer. De laatste jaren gebruiken we meer en meer geïmpregneerd vuren- of grenenhout. We herkennen dit behandeld hout aan hun groene kleur. Een terrasoverkapping in deze geïmpregneerde houtsoorten gaat gemiddeld tien jaar mee.
Een terrasoverkapping in hout: Hardhout
Naast eik met een levensduur van 20 jaar komen hier vooral loofhout, naaldhout en zachte houtsoorten zoals grenenhout, cederhout, kastanje en acacia voor in aanmerking. Deze houtsoorten zijn veel goedkoper dan eikenhout.
Een terrasoverkapping in hout: Tropisch hardhout
Om zo lang mogelijk van je terrasoverkapping genieten kies je bij voorkeur voor tropische soorten hardhout zoals eik, meranti en azobé. De laatste jaren is vooral pakouk afkomstig uit West-Afrika aan een sterke opmars bezig. Je herkent dit hout aan zijn koraalrode kleur en gaat maar liefst 30 jaar mee.
Lees ook: Een tweedehands fiets kopen: Waar moet je op letten?
Onderhout terrasoverkapping in hout
Alle natuurlijke houtsoorten hebben een beschermlaag nodig tegen onze sterk wisselende weersomstandigheden, vooral regen en wind. Een regelmatige beschermlaag met vernis, olie of beits is nodig, anders zal het vlug verkleuren. Lat het hout best vooraf behandelen met een eerste dekkende verf, transparant of in kleur. Zo kun je het aanbrengen van een vernis-, beits- of olielaag twee jaar uitstellen.
Voordelen van een terrasoverkapping in hout
- Met een terrasoverkapping geniet je maximaal van je tuin
- Zorgt voor meer wooncomfort
- Geeft meer waarde aan je woning
- Is goedkoper in aanschaf in vergelijking met een terrasoverkapping in aluminium of PVC
- Geeft een natuurlijke, warme en authentieke uitstraling
- Bij een regelmatig en aangepast onderhoud gaat een terrasoverkapping in hout minstens tien jaar mee
Een vergunningsvrije overkapping
Zowel in België als in Nederland heb je voor het plaatsen van een terrasoverkapping met tot een oppervlakte van 30 m² geen vergunning en vaak ook geen meldingsplicht nodig. Dit laatste is wel nodig bij terrasoverkappingen groter dan 30 m², als je overkapping meer dan 50 procent van je tuinoppervlakte inneemt of wanneer je tuinoverkapping als je verblijfplaats wordt gebruikt. Neem ook altijd contact op met je gemeente wanneer de overkapping zichtbaar is van op straat en als ze hoger is dan drie meter.