Je eigen moestuin starten
Spread the love

Je eigen moestuin starten kan perfect. Zelfs zonder ervaring of groene vingers.  Zeker als je met enkele belangrijke voorschriften rekening houdt. Je inspanningen zijn zeker de moeite waard. Want wat is er nu lekkerder en gezonder dan zelfgekweekte groenten in eigen tuin?

Zie het bij de start niet te groot

Zie je toekomstige moestuin niet meteen te groot worden. Bedenk voordat je eindelijk je eerste moestuin gaat aanleggen welke groenten je wilt verbouwen en hoeveel tijd je eraan wilt besteden. Kweek je liever klassieke groenten of vergeten groenten? Tuinieren mag in het begin zeker niet te zwaar zijn of te veel tijd kosten. Dan vermindert je motivatie snel en houd je het nooit lang vol. Houd je moestuin dus beperkt, zeker in het eerste seizoen. Valt het tuinieren je uiteindelijk in de smaak? Dan kun je je tuinactiviteiten opvoeren.

Je eigen moestuin starten: Kies de juiste plaats

De ligging van je toekomstige moestuin is belangrijker dan je denkt. Kies de plaats van je moestuin dus zeker niet zomaar.  Richt je moestuin in op een zonnige plek in je tuin planten. Zorg daarbij voor voldoende beschutting tegen wind en zon. Voorzie zeker ook voldoende schaduw. Voor je start met zaaien en planten, maak je de grond vrij van onkruid en zorg voor een goede drainage of afwatering. Verhoog de vruchtbaarheid van de grond met organische mest of compost. Oriënteer je moestuin op een noord-zuidas. Het verdelen van je moestuin in meerdere vakken, maakt het werk eenvoudiger.

Je eigen moestuin starten: Hou het overzichtelijk

Dat doe je dus door hem te verdelen in meerdere vakken, van elkaar worden gescheiden door smalle paden. Dat maakt tuinonderhoud zoals wieden en oogsten makkelijker. Verhard je tuinpadjes bijvoorbeeld met grind, kiezels of tegels. Dat zorgt voor minder onkruid. Je kunt de verschillende onderdelen van je moestuin ook van elkaar scheiden met het gebruik van planken, laag riet, niet woekerend bamboe, schermen of lage hagen. Buxus is daarvoor populair, maar geen goede keuze. Het absorbeert namelijk het water en het voedsel uit de ondergrond en vraagt veel onderhoud. Lavendel, rozemarijn of bieslook zijn een betere keuze.

Selecteren en combineren

Plant of zaai geen grote hoeveelheden van een bepaalde groentesoort. Een groot aanbod aan dezelfde groente zorgt voor weinig afwisseling. Geen of weinig ervaring en geen groene vingers? Kies dan voor makkelijk te telen groenten, zoals courgette, wortelen, sperziebonen, radijsjes, erwten, diverse sla, bieten, bonen en/of bonen. Heb je meer ruimte en de nodige ervaring? Overweeg om hardere groenten te telen, zoals bloemkool, tomaten, paprika’s, andijvie en knolselderij. Niet alle groenten houden van elkaars gezelschap. Zet nooit dille in de buurt van venkel, of selderij in de buurt van peterselie. Andere combinaties versterken elkaar en houden ziekten en insecten op veilige afstand. Dit is bijvoorbeeld het geval:

  • Radijsjes, sla en komkommer
  • Wortelen met prei, bieslook of rozemarijn
  • Tomaten met prei, uien of peterselie
  • Spinazie met aardbei
  • Aubergines met bonen

Sommige bloemen beschermen zowel groenten als kruiden tegen allerlei ongedierte. Zo houden Afrikaantjes vooral aaltjes weg van knolgewassen, bonen, sla of bleekselder. Goudsbloemen is dan weer efficiënt tegen mieren.

Je eigen moestuin starten: Groenten en kruiden zaaien

Je zaait of plant je eigen groenten en kruiden. Wil je dat alles wat sneller gaat? Dan kun je plantjes kopen in.  Bereid de grond voor. Zaai niet in bevroren of te natte grond. Dit voorkomt dat de zaden ontkiemen. Hark de bovenste laag en egaliseer de grond. Zaai het in ondiepe greppels. Spreid de zaden dun uit, bedek ze met aarde en water (bij voorkeur met de sproeier op een gieter). Zodra de eerste echte bladeren verschijnen (na de twee kiembladeren), is het tijd om te verdunnen. Verwijder de zwakste exemplaren en planten die te dicht bij elkaar of uit elkaar staan.

Je moestuin in de winter

Als je moestuin eenmaal leeg is, kun je die voorbereiden op de winter. Bedek lege ruimtes met een laag mulch, zoals stro, hooi, gevallen bladeren of gemaaid gras. Dit beschermt niet alleen de bodem tegen onkruid, maar voorkomt ook dat de bodem uitdroogt, afkoelt, erosie, verdamping en aanslibbing. In het vroege voorjaar (februari-maart) de mulch weer verwijderen.

Extra tips voor het starten van je eerste moestuin  

  • Om tijd te besparen, kun je groenten voorzaaien in bijvoorbeeld een serre, in beschermde kassen onder plastiek of in potten of een zonnige plek binnenshuis, zoals op een vensterbank.
  • Begin klein en hou het overzichtelijk.
  • Zaai niet twee opeenvolgende jaren dezelfde groente op dezelfde plaats.
  • Bescherm je planten tegen nachtvorst onder plastic.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.