Bezienswaardigheden Kreta
Spread the love

Kreta dankt zijn populariteit aan zijn vele toeristische bezienswaardigheden. Deze bezienswaardigheden Kreta kunnen de vergelijking met die van andere toeristische topbestemmingen best doorstaat. Jaarlijks beleven er miljoenen toeristen van over de hele wereld er hun droomvakantie. Ze doen het niet alleen om te genieten van zon, zee en strand. Kreta heeft veel troeven om toeristen aan te bekoren. 

Maar welke bezienswaardigheden Kreta zijn nu écht de moeite waard om te bezoeken?

Met een oppervlakte van 8336 vierkante kilometer en meer dan 600000 inwoners is Kreta het grootste en meest bezochte vakantie-eiland van Griekenland en een van de grootste langs de Middellandse Zee.  De hoofdstad van het eiland is Heraklion, gelegen aan de noordkust van het eiland, in het hart van Kreta.

Klimaat en beste reistijd Kreta

Kreta heeft een typisch mediterraan klimaat. Je geniet er van warme, droge zomers en milde winters. De gemiddelde dagtemperatuur schommelt er rond de 30 graden. Gelukkig genieten badplaatsen in de zomer van een koele zeebries. Verder landinwaarts stijgen de temperaturen vaak tot boven de 40 graden. De zomer op Kreta begint in mei.

Beste reistijd Kreta

De vier beste maanden voor een zonnige vakantie op Kreta zijn juni, juli, augustus en september. We noteren er dan gemiddelde maximumtemperaturen tussen de 27 en 33 graden. Juli en augustus zijn de warmste maanden met temperaturen boven de 35 graden. Dan schijnt de zon er constant van ’s morgens vroeg tot ’s avonds. Van regen is er nauwelijks sprake. In juni en september is de kans op regen iets groter, maar nog steeds verwaarloosbaar. Mei en oktober zijn de beste maanden voor een sportieve vakantie op Kreta. Mei en oktober zijn daarvoor minder geschikt.  De regenkansen zijn dan groter.

Bezienswaardigheden Kreta: archeologische vonden 

Tijdens het Minoïsche tijdperk was Knossos de hoofdstad van Kreta. De vele opgravingen die in de geschiedenis hebben plaatsgevonden, zijn van onschatbare waarde gebleken voor de kennis van de huidige Minoïsche beschaving. Tegenwoordig is Knossos een van de meest geboekte excursies op Kreta, met duizenden toeristen die dagelijks de resultaten van deze opgravingen ontdekken. Het kasteel van Knossos is gedeeltelijk gereconstrueerd en is de meest bezochte attractie. Andere waardevolle vondsten zijn te vinden in het Archeologisch Museum in Heraklion

Bezienswaardigheden Kreta: de Samaría Kloof

Een van de populairste attracties van Kreta is ongetwijfeld de Samaría Kloof, meteen ook de grootste van Europa. Naast deze Samaría Kloof kun je op het eiland nog vijftien andere canyons bezoeken. Meerdere wandelroutes leiden je langs deze indrukwekkende canyons. De Samaria kloof blijft met zijn indrukwekkende rotswanden, het populairst. De wandeling is 16 kilometer lang, en voor beginners toch wel een zware opdracht. Halverwege maak je kennis met het verlaten oude stadje Samaria. De wandeling eindigt bij Agia Roumeli, met enkele restaurants en een minimarkt. Je kunt Agia Roumeli alleen over zee bereiken. De Samaría kloof is ook het enige nationale park van Kreta. Je vindt er veel beschermde diersoorten, zoals de Kretenzer geit en de baardarend. I

Bezienswaardigheden Kreta: Lepra-eiland Spinalonga

In de eerste helft van de vorige eeuw werden alle melaatsen van Griekenland op het lepra-eiland Caledonië, nu Spinalonga, van de rest van de bevolking geïsoleerd. Nu is er het Venetiaanse fort een belangrijke toeristische attractie. Spinalonga is per boot te bereiken vanuit Plaka, Elounda en Agios Nikolaos.

Het archeologisch Museum van Heraklion

Het Archeologisch Museum van Heraklion is meteen ook het belangrijkste museum van dit Griekse eiland. Het dateert uit 1883 en herbergt de mooiste collectie Minoïsche kunst. Tegelijkertijd geeft het ook een goed beeld van het leven in andere perioden van de Kretenzische geschiedenis. De mysterieuze schijf van Phaistos is nog een blikvanger van dit museum.

Bezienswaardigheden Kreta: De hoogvlakte van Lassithi

Deze bevindt zich op achthonderd meter boven de zeespiegel, en heeft een oppervlakte van vijfentwintig vierkante kilometer,  gedeeltelijk omringd door het Dikti gebergte. Op het plateau vind je de grot van Zeus, waar deze oppergod uit de Griekse mythologie geboren zou geboren zijn. Op de vlakte maak je kennis met typische windmolens zoals je ze vaak op foto’s over Kreta en Griekenland terugvindt.

Bezienswaardigheden Kreta: De mooiste stranden

Deze stranden zijn zeker de moeite waard om te bezoeken moet je zeker bezoeken tijdens je vakantie op dit Griekse eiland:

  • Balos beach: gelegen in het noordwesten van Kreta, is dit voor veel vakantiegangers het mooiste strand van het eiland.
  • Elafonisi: hoort tot de vijf mooiste stranden van Europa en van de 25 mooiste ter wereld. Je vindt het in het zuidwesten van Kreta op zo’n 75 kilometer van de stad Chania en is makkelijk met de auto bereikbaar.
  • Falasarna: prachtig langgerekt zandstrand nabij Balos beach en Chania. Het water heeft er een prachtige turquoise kleur. Falasarna mondt geleidelijk uit in zee, en is daardoor vooral geschikt voor gezinnen met (kleine) kinderen. Het strand heeft een blauwe vlag voor zijn ongerepte water.
  • Chrissi eiland: ziet er met sneeuwwit zandstrand en zijn helderblauw water zelfs tropisch.
  • Vai Beach: aan het strand grenst een unieke palmtuin, een beschermd natuurgebied. Palmbomen geven er een exotisch tintje aan stranden en baaien.
  • Preveli beach: grenzend aan palmbossen en steile rotswanden met prachtige panorama’s.
  • Matala beach: hier brachten de hippies in de jaren zeventig en tachtig hun vakantie door.

Natuur, fauna en flora

Het gematigde klimaat bevordert de groei van meer dan 2000 inheemse planten, waarvan er meer dan 200 nergens anders voorkomen.

Wandelen op Kreta

Wandelen op Kreta is meer dan alleen genieten van de natuurlijke schoonheid van het eiland. Overal vind je geuiten van de rijke geschiedenis van dit Griekse vakantie-eiland.  Mozaïeken, pilaren, poorten, graven en baden liggen verspreid over de vele kleine bergdorpjes zoals Argyroupoli (Lappa). Ze dateren voornamelijk uit de Romeinse, Byzantijnse en Venetiaanse periodes van Kreta. Argyroupoli is ook een heerlijke plek met koele bronnen en schaduwrijke tavernes, en prachtige Venetiaanse herenhuizen.

Snorkelen op Kreta

Watersporters, en zeker diepzeeduikers en snorkelaars, kunnen hier in de beste omstandigheden hun favoriete sport beoefenen. Met zijn vele koraalriffen en onderwatergrotten is vooral de regio Almirida een waar paradijs voor watersporters. Het kristalheldere water laat je ongestoord genieten van de kleurrijke onderwaterwereld. Snorkelen op Kreta is een geweldige ervaring voor het hele gezin.

Diepzeeduiken op Kreta

Diepzeeduikers voelen zich dan weer direct thuis aan de zuidkust van Kreta. Het water is er zo helder dat je makkelijk vijftig meter diep kunt kijken. Zo maak je er kennis met zeldzame tandbaarzen, inktvissen, schorpioenvissen, octopussen, murenes, tonijn en makreel. Maar ook met prachtige koraalsoorten en kleurrijke onderwaterplanten.

Overnachten op Kreta

Je kunt op Kreta in de beste omstandigheden overnachten. Dat doe je zowel in de vele vakantiehuizen en appartementen als in de comfortabele en stijlvolle hotels. Deze zijn vaak uitgerust met een eigen zwembad, fitnessruimte en sauna. In restaurant geniet je zowel Europese als typische lokale gerechten. Houd je meer van romantiek? Dan vind je tussen de vele romantische hotels zeker wat je nodig hebt om je (romantische) vakantie op Kreta tot een succes te maken.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole