Kosten gevelreiniging

Kosten gevelreiniging wegen niet op tegen de vele voordelen

Spread the love

Kosten gevelreiniging zorgen ervoor dat vele huiseigenaars opzien tegen het reinigen van de gevel van hun woning. De kosten wegen echter niet op tegen de vele voordelen van een gevelreiniging. Een regelmatig en goed onderhouden gevel beschermt he woning tegen regen, wind, en koude en geven verhopen aanzienlijk de waarde van je huis en verlengt zijn levensduur. Wanneer het een lichte verontreiniging gaat, kun je deze klus zelf klaren met een hogedrukreiniger. Een sterkere verontreiniging wegwerken is vakwerk. Bij het reinigen van je gevel hou je best met enkele best rekening met enkele belangrijke voorschriften. Ervaren gevelreinigers doen hun werk volgens het boekje. Loopt er toch fiets fout, dan is er nog altijd je garantieperiode. 

Met wat moet je zeker rekening houden bij het reinigen van de gevel van je woning?

Om je woning maximaal te beschermen tegen invloeden van buitenaf is een regelmatig onderhoud en reiniging van je gevel echt nodig. Gevelreiniging voorkomt een vochtige woning. Dat is de ideale voedingsbodem voor schadelijke bacteriën en schimmels. De zorgen extra schade aan je woning en brengen zelfs je gezondheid in gevaar. Vocht en schimmels zijn vaak oorzaak van problemen met je luchtwegen en veroorzaken vooral astma en bronchitis. De kosten daarvan liggen zovele malen groter dan de kosten van gevelreiniging. Een goed onderhouden gevel houdt regen, wind en koude buiten en zorgt zo mee voor een betere binnentemperatuur. Dat zorgt dan weer voor een lagere energierekening. Een regelmatige gevelreiniging betaalt op relatief korte termijn dus zichzelf terug.

Kosten gevelreiniging: Zachte gevelreiniging

Geef je je gevel regelmatig zelf een aangepast onderhoud? Is de gevel van je woning licht verontreinigd? Dan is er geen tussenkomst van professionele gevelreinigers nodig. Je doet deze klus makkelijk zelf met een hogedrukreiniger of met zogenaamde beneveling met lage druk. In vaktermen noemt men dit een zachte reiniging en die maakt vaak een meer ingrijpende reiniging Een regelmatige zachte gevelreiniging is goedkoper een grondige reiniging voor professionals overbodig.

Kosten gevelreiniging met chemische reinigingsmiddelen 

Kreeg de gevel van je woning alleen maar een sporadisch onderhoud? Dan is er op termijn een meer omslachtige en gespecialiseerde reiniging nodig. De kosten gevelreiniging lopen dan uiteraard hoger op. Gespecialiseerde bedrijven maken daarbij gebruik van chemische reinigingsproducten en granulaten. Deze reinigingsmiddelen bevatten naast chemische middelen ook een hoge concentratie natuurlijke schoonmaakproducten waardoor je gevel niet wordt beschadigd. Bij ernstige verontreiniging wordt je gevel vaal gezandstraald of gestraald met droogijs.

Kosten gevelreiniging hangt van meerdere factoren af

Wanneer je je gevel grondig wilt laten reinigen wil je uiteraard vooraf de kosten gevelreiniging weten. Die hangt van meerdere factoren af en vooral van:

Het soort ondergrond

Betreft het een bakstenen gevel, zijn die bakstenen hard gebakken of zijn ze poreus? Is de gevel bepleistert of gestuct, dan is de vraag hoe dik die laag werd aangebracht. Heeft die pleisterlaag een lichte of een donkere kleur? Of is je gevel in plaats van uit bakstenen uit beton? Dat speelt allemaal mee bij de bepaling van de kosten gevelreiniging. Een bakstenen gevel met normaal gebakken steen reinigt makkelijk met heet water en een hogedrukreiniger. Poreuze gevelsteen vraagt meer werk en kost dus meer.

Een bepleisterde of gestucte gevel

Deze heeft een zogenaamde open structuur waardoor de verontreiniging tot diep in de gevel kan doordringen. Bij een dunne pleister of stuclaag zorgt dat voor extra problemen. Dan kan de gevel niet worden schoongemaakt met een hogedrukreiniger of met een hoge druk stoomapparaat. Hetzelfde geldt voor een bepleisterde of gestucte gevel met een donkere kleur. Dan worden vaak enzymen of micro-organismen gebruikt. Deze biologische manier van gevel reinigen verteert zowel vuil als groenalg en schimmels. Na deze behandeling met enzymen wordt je gevel met lage druk schoon gespoten. Daarna wordt eventueel een beschermende nanocoating aangebracht. Het schoonspuiten van een bepleisterde of gestucte is een nauwkeurig werk dat best door vakmensen wordt uitgevoerd.

Kosten gevelreiniging hangt ook af van vervuilingsgraad en duur verontreiniging

De kosten gevelreiniging zijn ook afhankelijk van de ernst en de duur van de verontreiniging. Bij aanwezigheid van schimmels en groenalg zal zullen de kosten gevelreiniging hoger oplopen. Hoe langer de verontreiniging ongemoeid zijn gang kon gaan hoe hoger de kosten gevelreiniging.

Andere factoren die de kosten gevelreiniging beïnvloeden zijn:

  • De hoogte van de gevel
  • De te bewerken oppervlakte
  • Hoe makkelijk of moeilijk is alles bereikbaar?
  • De hoogte van de steigers 

De te reinigen oppervlakte

Dit bepaalt de uiteindelijke prijs. Als je gevel makkelijk te reinigen is mag je rekenen met een kostprijs van gemiddeld 5 euro per vierkante meter. De kosten gevelreiniging met een grotere verontreiniging bedragen gemiddeld 10 euro per vierkante meter. En wanneer je gevel sterk en langdurig verontreinigt bedragen de gemiddelde kosten gevelreiniging op 15 euro per vierkante meter.

De kosten gevelreiniging met beschermende nanocoating

  • De kosten voor het aanbrengen van nanocoating:
  • Bakstenen gevel: 10 euro per m² normaal gebakken baksteen
  • Betonnen gevel: 10 euro per m² normaal beton
  • Poreuze bakstenen gevel: 12 euro per vierkante meter poreuze baksteen (meer verbruik nanocoating)
  • Gepleisterde of gestucte gevel: 15 euro per m²

Eén reactie

  1. De kosten hangen inderdaad af van meerdere factoren. De vervuiling van het oppervlak en de techniek maken het verschil heb ik gehoord. Tegenwoordig hoor ik vaak over het stralen van oppervlaktes die lastig schoon te maken zijn.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.