Zuid- Afrikaanse wijnen
Spread the love

Zuid- Afrikaanse wijnen genieten meer en meer waardering van de echte wijnliefhebbers. Dit fascinerende land heeft echter al een lange wijntraditie. De Nederlander Jan van Riebeeck plantte er al in de 17e eeuw de eerste wijnstokken. Hij was de eerste gouverneur tijdens de koloniale periode. Toch zal het nog eeuwen duren voordat Zuid-Afrikaanse wijnen bekend en gewaardeerd worden om hun kwaliteit. Dat veranderde uiteindelijk toen de apartheid in 1991 werd afgeschaft. Het land heeft nu 100.000 hectare aan wijngaarden die meer dan tien miljoen liter wijn leveren.

Door het ongewoon warme en droge klimaat liggen de meeste wijngaarden aan de kust van Zuid-Afrika. De gunstige invloed van de nabijgelegen oceaan zorgt voor een extra impuls. De bekendste wijngebieden van Zuid- Afrika zijn de Noord-Kaap en de West-Kaap. Vanwege het ongewoon warme klimaat wordt maar een klein percentage Zuid-Afrikaanse wijn geproduceerd in de Noord-Kaap. Bijna negentig procent van de Zuid- Afrikaanse wijngaarden bevinden zich in de West-Kaap. Die zijn op hun beurt onderverdeeld in vier wijngebieden, namelijk:

  • Breed Valley
  • Little Carew
  • Coastal
  • Oliphant River

Bekende wijnstreken die echte topwijnen produceren, zijn ongetwijfeld Stellenbosch en Paarl.

Zuid- Afrikaanse wijnen: Druivenrassen

Zuid-Afrika produceerde lange tijd bijna uitsluitend witte wijnen, voornamelijk van typisch Franse druivensoorten zoals Chenin Blanc, Columba, Semillon en Miscade. Wijnbouwers in Zuid-Afrika kiezen inmiddels steeds vaker voor Chardonnay en Sauvignon Blanc. Daarnaast neemt het aandeel blauwe druiven langzaam maar zeker toe. Premium rode wijnen worden gemaakt van populaire druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Cinsault, Pinot Noir en Pinotage. De laatste druivensoort is meestal Zuid-Afrikaans en is een combinatie van Pinot Noir en Cinsault. Pinotage produceert voornamelijk rustieke wijnen met mooie tannines en aroma’s van sappige zure kersen.

Zuid- Afrikaanse wijnen: wijngebied Stellenbosch

Een van de bekendste wijngebieden van Zuid- Afrika is ongetwijfeld Stellenbosch, met meerdere soorten druivenrassen.  Die zijn het resultaat van het wijnvriendelijk klimaat en de licht zanderige tot granietrijke bodems aan de voet van de berg. Stellenbosch biedt bijvoorbeeld een grote verscheidenheid aan wijnen en staat bekend om zijn complexe, krachtige, vlezige Cabernet Sauvignon en blends van deze druivensoort.

Zuid- Afrikaanse wijnen: Wijngebied Paarl

Paarl (parel) bevindt zich op 50 kilometer ten noorden van Kaapstad. Het is samen met Stellenbosch een van de belangrijkste wijndistricten van Zuid-Afrika. Het heeft een typisch mediterraan klimaat, met warme, droge zomers en natte winters. De bodem varieert van zandsteen in de vruchtbare Bergvallei tot graniet in de buurt van Paarl en leisteen in het noordoosten. Dit Zuid-Afrikaanse wijngebied produceert voornamelijk witte wijnen en vooral Chenin Blanc, Sauvignon Blanc en Chardonnay. In de hoger gelegen wijngaarden domineren rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon en Pinotage.

Zuid-Afrika of het land van de witte wijn

Zuid-Afrika is ongetwijfeld hét land van de witte wijn, met de nadruk op Franse druivensoorten zoals Chenin Blanc, Colombard, Sémillon en Muscadet. Tegenwoordig worden ook Chardonnay en Sauvignon Blanc steeds meer verbouwd. De meeste Zuid-Afrikaanse witte wijnen komen uit de Westkaap of Westkaap. De wijngaarden liggen dicht bij de kust en de zeebries zorgt voor de nodige verkoeling.

Chenin Blanc of steendruif

De Chenin Blanc of steendruif is veruit de meest aangeplante witte druivensoort in Zuid-Afrika. Deze populaire druivensoort wordt gebruikt om droge en zoete witte wijnen te maken. De Zuid-Afrikaanse witte wijn van deze Chenin blanc duif valt op door zijn tonen van honing, vanille en limoen. Ze zijn de absolute top van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw.

Zuid-Afrikaanse rode wijn

In Zuid-Afrika ligt de focus op witte wijn. Toch brengen sommige Zuid- Afrikaanse wijngaarden ook rode kwaliteitswijnen voort. Die zijn vooral afkomstig van druivenrassen zoals Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Cinsault, Pinot Noir en Pinotage. Typisch voor Zuid-Afrikaanse (rode) wijnsoorten zijn hun uiterst geslaagde blends.

Zuid- Afrikaanse rosé

Zuid- Afrikaanse wijngaarden brengen voornamelijk witte, en minder rode wijn voort. Rosé is eerder zeldzaam, maar heeft toch een hoge kwaliteit rosé wijn. En dan hebben we het vooral over de rosé van Pinotage druiven. Die is opvallend fruitig, zacht en sappig. De rosé Blanc de Noir is afkomstig van blauwe druiven. Naast de Pinotage en de Pinot Noir is de Cinsault een ander druivenras dat goede Zuid- Afrikaanse roséwijn voortbrengt.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole