Hagen voor je tuin
Spread the love

Hagen voor je tuin zijn er meer dan voldoende. Zoveel zelfs dat het niet makkelijk is om de juiste keuze te maken.

Ze vormen een mooie natuurlijke afscheiding van je tuin en bij voldoende hoogte bieden ze veel maximale privacy.

Hagen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Kies je bijvoorbeeld voor een snelgroeiende, een bladverliezende of een wintergroene haag?

In dit artikel ontdek je populaire soorten hagen voor in de tuin en hun eigenschappen.

Waarom Kiezen voor Hagen voor je Tuin?

Hagen bieden een natuurlijke en aantrekkelijke manier om je eigendom af te bakenen. Ze zorgen voor maximale privacy, verminderen geluidsoverlast en het bieden van bescherming tegen de wind.

Bovendien bieden ze bescherming aan verschillende soorten fauna, waaronder vogels en nuttige insecten. Op deze manier dragen hagen bij aan de biodiversiteit in je tuin.

Soorten hagen voor je tuin: Bladverliezende hagen

Bladverliezende hagen verliezen in de loop van het jaar hun bladeren. Afhankelijk van de soort varieert het moment waarop de plant zijn bladeren verliest en nieuwe aanmaakt.

Bladverliezende haagplanten genieten vooral populariteit vanwege hun fraaie bladeren of hun schitterende bloemen. Hier volgen enkele populaire soorten bladverliezende haagplanten:

De haagbeuk 

Haagbeuken doen het goed in natte grond. In de winter laat de haagbeuk zijn blad vallen. Ze zorgen voor een hoge, strakke haag die relatief oud kan worden. Je kunt ze snoeien naar behoefte.

De beukhaag 

De plant verdraagt geen natte grond. Gedurende de winter verkleuren de bladeren naar bruin en worden ze dor, maar ze blijven aan de plant vastzitten.

Beukenhagen creëren prachtige, strakke tuinafsluitingen die naar wens gesnoeid kunnen worden.

Meidoornhagen 

Ze presteren uitstekend onder alle omstandigheden. In het voorjaar dragen meidoornhagen witte tot wit-roze bloemen.

Met zijn doornige takken vormt de meidoorn een ondoordringbare haag, wat hem uitermate geschikt maakt als natuurlijke erfafscheiding.

Hagen voor je tuin

Ligusterhaag 

Deze snelgroeiende haagplant heeft zachte blaadjes die je makkelijk kunt snoeien. Vooral vogels zoeken bescherming in ligusterhagen.

De liguster is bekend om zijn heerlijk geurende witte bloemen, die later plaatsmaken voor zwarte bessen.

Soorten hagen voor je tuin: Groenblijvende (wintergroene) hagen

Wintergroene hagen behouden hun bladeren het hele jaar door. Ze zijn beschikbaar in verschillende tinten groen, dus het is belangrijk om rekening te houden met de kleur van de planten die je ervoor kiest.

Door een bladhoudende haag regelmatig te snoeien, zorg je voor een goede vertakking en geniet je het hele jaar van een prachtige ‘groene muur’ in je tuin.

Populaire groenblijvende hagen zijn bijvoorbeeld:

De taxushaag

Deze sterke en winterharde plant die behoort tot de langzaam groeiende coniferensoorten. De taxus geeft je tuin een mooie, luxueuze uitstraling.

Zijn mooie donkergroene kleur zorgt ervoor dat andere planten in de tuin goed tot hun recht komen.

Door hun langzame groei is de taxushaag iets duurder dan snelgroeiende coniferensoorten. Voordeel is dat je minder snoeiwerk hebt.

De buxushaag 

De buxushaag is een van de bekendste en populairste haagplanten. Met de buxus kun je zowel hoge als lage afscheidingen creëren.

De buxusplant leent zich uitstekend om, door middel van snoeien, figuren te vormen. De buxus heeft kleine, halfronde blaadjes en draagt in de zomer een wat onopvallende witte bloem.

Een coniferenhaag 

Coniferen zijn winterhard, oersterk en groeien snel. Ze zijn er in vele kleuren, van blauwgroen, geelgroen tot diepgroen.

Een zeer bekende coniferensoort is de Thuja of Levensboom.

Hagen voor je tuin

De laurierhaag 

Laurierplanten zijn in diverse variëteiten beschikbaar en vormen grote, brede hagen die bijna ondoordringbaar zijn en gedurende de hele winter hun fraaie groene kleur behouden.

Laurier is winterhard en verdraagt temperaturen tot min vijftien graden. Hij groeit zowel in de zon als in de schaduw.

Soorten hagen voor je tuin: Snelgroeiende haagplanten

Als je relatief snel een mooie groene haag wilt, kies je het beste kiezen voor snelgroeiende haagplanten. Denk hierbij vooral aan de Thuja of Levensboom en de Liguster.

Snelgroeiende hagen vragen meer onderhoud dan een trage groeiers. Een snelgroeiende haag moet vaker gesnoeid worden om zijn vorm te behouden.

Andere planten die geschikt zijn als snelgroeiende haag zijn: de Hedera en de Leylandii Conifeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole