tapijten of karpetten
Spread the love

Een vloerkleed is een tapijt? Wat kies je best om je interieur op te fleuren? En neen een vloerkleed is geen tapijt en omgekeerd. Er is echter wel degelijk een verschil tussen beiden. Een vloerkleed is altijd een losliggend kleed en bedekt niet de gehele vloer. Een tapijt daarentegen kan wel de hele vloer bedekken en ligt vast.

Waar moet je zeker op letten om de juiste keuze te maken?

Zowel vloerkleden als tapijten populairder dan ooit. Het assortiment tapijten groeit gestaag, wat de keuze zeker niet vergemakkelijkt. Door de grote verscheidenheid aan vloerkleden is er voor ieder interieur een bijpassend kleed.

Waar moet je zeker op letten voor de juiste keuze?

Ook tapijten zijn er in alle mogelijke materialen, afmetingen, kleuren en vormen. Naast vierkante tapijten zijn er ook ronde en zelfs driehoekige tapijten in alle mogelijke motieven beschikbaar. Kies een vloerkleed met één kleur of met meerdere kleuren en een bijpassend patroon.

Kies het beste tapijt dat bij je interieur past

Een Laag- of een hoogpolige vloerkleed?

Je hebt ook de keuze tussen hoog- of laagpolige materialen.

Een vloerkleed of een tapijt: Hoogpolige vloerkleden

Hoogpolige vloerkleden zijn warmer, comfortabeler en sfeervoller. Ze zijn wel moeilijker te onderhouden en schoon te maken van laagpolige exemplaren.

Laagpolige vloerkleden en tapijten

Laagpolige vloerkleden zien er strakker en moderner uit. Bespaar nooit op hun kwaliteit, welk soort materiaal je ook kiest.

Een vloerkleed of een tapijt brengen rust in huis:

Vloerkleden en tapijten vervullen meerdere functies in onze woning. Zo zorgen ze voor een betere verdeling van de beschikbare ruimte. Een woonkamer zonder vloerkleed of tapijt zorgt voor een onrustige sfeer. Een tapijt maakt een kamer ook visueel groter. Een vloerkleed brengt meer warmte, comfort en gezelligheid in huis.

Een vloerkleed of een tapijt verhoogt je wooncomfort

Naast het visuele aspect hebben vloerkleden ook praktische voordelen. Verminder omgevingsgeluiden door een of meer vloerkleden in je kamer te leggen. Hoe dikker je vloedkleed of tapijt is, hoe groter isolerend vermogen. Zo vergroten ze je wooncomfort. Naast geluidsabsorptie zorgen vloerkleden ook voor een aangenaam binnenhuisklimaat, en dit in alle seizoenen. Dat hangt dan weer af van het gekozen materiaal.

Hoogpolige vloerkleden zorgen voor extra warmte

Een vloerkleed en een tapijt brengen letterlijk meer warmte in huis. Vooral op koelere vloeren, zoals stenen tegels of gietvloeren zonder vloerverwarming. Zeker als het hoogpolige vloerkleden betreft. Hoogpolig betekent dat ze langere garens hebben.

Een vloerkleed of een tapijt brengt meer eenheid in je interieur

Een goed gekozen vloerkleed of tapijt brengt meer eenheid en structuur in je interieur. Bestaat je woonkamer uit twee delen en wil je die met elkaar verbinden? Dan is het plaatsen van een vloerkleed een uitstekend idee. In dit geval plaats je op het kleed bijvoorbeeld een relaxzetel. Kies je voor een tapijt? Laat dit dan doorlopen naar een plaats in je woonkamer die je meer bij je zithoek wilt betrekken.

Tijdloos vloerkleed met een rustige uitstraling

Kies bij voorkeur voor een tijdloos en rustig vloerkleed. Dat vergroot de eenheid in je interieur. Dat is zeker zo voor vloerkleden of tapijten met rustige kleuren en motieven. Die vergroten de samenhang.

Modern interieur

In een modern en kleurrijk interieur kies je best voor een vloerkleed of een tapijt in meerdere kleuren. Doe dit strategisch en zorg ervoor dat de kleuren uit je interieur terugkomen in het kleed of tapijt.

Een vloedkleed en een tapijt zijn onderhoudsvriendelijk

Veel mensen denken dat een vloerkleed een hoop extra werk oplevert om het schoon te maken. Dat valt gelukkig mee. Zeker als je voor een laagpolig kleed of tapijt koos. Die vangen namelijk minder stof en vuiligheid op. Met een goede stofzuiger maak je ze snel weer als nieuw. Vergeet niet om af en toe ook even onder het vloerkleed schoon te maken.

Een vloerkleed en een tapijt werken geluiddempend

Zowel vloerkleden als tapijten zijn uitstekende geluidsisolators. Je wilt toch niet gestoord worden door het gekraak of gepiep van je parketvloer of laminaat loopt Daarom zijn vloerkleden geweldig, ze dempen deze geluiden. Of je nu luidruchtige buren hebt in een appartement, of in een lawaaierig gebouw woont, je boven- en benedenburen zullen de rust zeker waarderen.

Een tapijt karpet kun je makkelijk vervangen

Bevalt je tapijt je niet meer of is het zo verontreinigd dat het eigenlijk onbruikbaar is geworden? Dan kun je het makkelijk vervangen. Er komt namelijk geen breekwerk aan te pas zoals bij een vaste vloer. Je oud karpet kun je zelfs nog als retro-exemplaar verkopen.  Zo krijg je er nog wat geld voor en kun je je interieur opfleuren met een eigentijds karpet. Mooi toch?

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole