Natuurstenen vloer reinigen
Spread the love

Natuurstenen vloeren reinigen en onderhouden doe je best op een natuurlijke manier. Je vloer krijgt het namelijk zwaar te verduren, en dit in alle seizoen. Naast parket en laminaat kiezen steeds meer landgenoten voor natuurstenen vloeren. De meest gekozen materialen voor natuurstenen vloeren zijn ongetwijfeld marmer, graniet en kalksteen. Marmer is een opvallend zacht materiaal dat zijn glans veel sneller zal verliezen dan een hard materiaal zoals graniet. 

Waar moet je zeker op letten bij het reinigen van natuurstenen vloeren?

Vooral in onze leef- en woonkamers nam het gebruik vloeren uit natuursteen sterk toe. Door zijn vele voordelen zijn deze vloeren ook uitstekend geschikt voor zowel onze keuken als onze badkamer. Natuursteen is een puur natuurproduct met een bijzonder hoogwaardige kwaliteit. Het is ook een duurzaam materiaal waardoor natuurstenen vloeren bij regelmatig en goed onderhoud levenslang meegaan. Maar welke onderhoudseisen stelt natuursteen? Hoe zorg je voor een mooie en langdurige glans en voorkom je zo lelijke vlekken op natuursteen?

Natuurstenen vloeren reinigen: Hou zand zoveel mogelijk buiten 

Vroegtijdige slijtage aan je natuurstenen binnenvloer voorkomen doe je door het zand dit soort vloer met zich meebrengt zoveel mogelijk buiten houden. Zand heeft namelijk dezelfde werking op onze natuurstenen vloeren als schuurpapier. Zand en een hoogglanzende vloer uit natuursteen gaat nooit. We gebruiken voornamelijk stofdichte tapijten om natuurstenen vloeren op te beschermen. Kwam je vloer toch in aanraking met agressieve materialen zoals zand, grind en (kiezel) stenen? Verwijder die materialen dan zo snel mogelijk.

Reinigen zonder water

Natuurstenen vloeren reinigen doe je best zonder water. Water is ongetwijfeld één van de grootste vijanden van natuurstenen. Vermijd daarom zo veel mogelijk het gebruik van water voor het reinigen en onderhouden van je vloer uit natuursteen. Water dringt diep in je vloer via voegen, plinten, muren en deuren. Sommige soorten natuurstenen vloeren worden in zogenoemde legmortel geplaatst. Ook dit mengsel verdraagt geen water. Onder invloed van water en vocht, ontstaat namelijk een chemische reactie die kleine putjes en oneffenheden veroorzaakt.

Ook interessant: Lounge dining set kopen: Hou hiermee rekening om miskoop te voorkomen

Reinigen en onderhouden met olie 

Vermijd niet alleen water maar ook olie en vet wanneer je een natuurstenen vloer in huis hebt. Vervang die door sterke impregneer producten om de vloer er preventief mee te behandelen. Een impregneermiddel beschermt je vloer tegen alle mogelijke vervuiling. Gebruik voor het gelijkmatig verdelen van zo een impregneer product een zachte microvezeldoek. Verwijder het teveel gebruikt product nog voor je vloer helemaal droog is. Met een impregneerproduct heeft je natuurstenen vloer minder last van vet en olievlekken.

Lees ook: Houtpellets kopen: Zo maak je de beste keuze voor je kachel of open haard?

Zure schoonmaakproducten maken natuurstenen vloeren dof

Wanneer zure producten in aanraking komen met je natuurstenen vloer ontstaan lelijke, doffe vlekken. Harde materialen zoals graniet weerstaan best tegen zure producten. Om corrosie van natuursteen te voorkomen, gebruik je dus zeker geen zure schoonmaakmiddelen. Voeg voor het schoonmaken wél een beetje citroen aan het water toe. Om natuurstenen vloeren in warmer in topconditie te houden gebruik je best speciale marmer poets. Dat verwijdert vlekken van zure producten.

Synthetische beschermlaag uit was

Het gebruik van synthetische was bij iedere onderhoudsbeurt wordt sterk aangeraden. Die legt een beschermlaag over vloer. Breng deze was niet té dik aan, die is achteraf namelijk moeilijk te verwijderen.

Hoogglans effect

Hoe meer natuurstenen vloeren glanzen hoe liever we het hebben. Je bekomt een hoogglas effect op meerdere manieren. Daarom wordt bijenwas het meest gebruikt. Je brengt die bijenwas het best aan met een polijstmachine. Laat de bijenwas goed drogen, alle voetafdrukken in de natte bijenwas blijven zichtbaar. Bijenwas voor de afwerking van je natuurstenen vloer heeft uiteraard de voorkeur, maar synthetische soorten was zijn een goed alternatief.

Ook goed om weten: Keuken op maat kopen: Op wat moet je letten voor de beste keuze?

Een doffe vloer voorkomen

Na meerdere onderhoudsbeurten met dit kunststof product verwijder je eerst deze verschillende lagen voor je een nieuwe beschermende glanslaag legt. Als je dit niet doet, krijg je het tegenovergestelde effect en zal je vloer zeker niet het gewenste effect krijgen.  Je natuurstenen vloer reinigen met zeep zorgt voor geen glans maar een zogenaamd patina-effect. Regelmatig gebruik van natuurlijke zeep kan de duurzame bescherming van natuurstenen vloeren garanderen. De mogelijke aanwezigheid van ijzer in het gesteente bevordert de vergeling van natuursteen. Ijzer oxideert wel na enige tijd. Een gele geworden natuurstenen vloer reinig je best met een speciale alkalische reiniger.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.