Latex verf spuiten
Spread the love

Wil je het plafond en- of de muren in je huis opfrissen en herschilderen? Overweeg dan om latex verf te spuiten in plaats van te verven met een borstel. Dat gaat veel sneller, tot maar liefst driemaal sneller dan met een roller of een kwast. Een ander belangrijk voordeel van latex verf spuiten is ongetwijfeld dat je zowel je plafonds als je muren zonder strepen verft. 

De wanden en het plafond bepalen voor een groot deel de stijl van je interieur. Daarom zijn de vele mogelijkheden van latexspuiten zo interessant. Latex ver spuiten doe je zonder strepen waardoor je een perfect resultaat bekomt.

Vooral populair bij nieuwbouw

Latex verf spuiten is met name interessant voor nieuwbouw omdat het weinig of geen oneffenheden of mogelijke beschadigingen moet bedekken. Ook in dit geval beschik je over vele mogelijkheden. Zo vind je altijd de juiste kleur die past bij je interieur en aan al je verwachtingen voldoet.

Toepasbaar op de meeste soorten ondergrond

Latexverf kun je op bijna alle ondergronden spuiten. Dit kan zowel gipsplaten als op steen en behang. Je krijgt uiteraard de beste resultaten op nieuwe en gladde oppervlak. Dan blijft er geen structuur achter. Je muur blijft glad, strak en gelijkmatig.

Latex ver spuiten: Hou je verspuit op de juiste afstand

De afstand tussen de spuit en de muur of het plafond mag niet groter zijn dan twintig centimeter. Bij het schuin spuiten van verf is de maximale afstand maximaal tien centimeter. je kunt het beste vanuit de onderarm spuiten om je pols niet te forceren. Beweeg de verfspuit niet te langzaam heen en weer. Naast de spuitrichting heeft het verfspuitsysteem ook verschillende snelheden en kun je zelf bepalen hoeveel verf er per keer gespoten wordt. Elke verfspuit heeft zijn specifieke eigenschappen. Is het de eerste keer dat je de plafonds en muren van je woning zult verven met een verfspuit? Probeer dit dan eerst op een groot stuk karton. Zo zie je het effect voor je definitief met het spuiten start. Druipt de verf van het karton? Dan gebruik je teveel verf. Verminder daarom het aantal sproeiers of verlaag de snelheid.

Spuit horizontaal of verticaal de grote oppervlakken

Je start met latex ver spuiten in twee richtingen. Spuit bij het starten op een nieuw oppervlak altijd een lijn en zorg ervoor dat de ene spuitlijn de andere gedeeltelijk overlapt. Je spuit eerst horizontaal en daarna verticaal en vice versa als je liever eerst verticaal spuit. Tussen de twee beurten in kun je het mondstuk aanpassen door het in de andere richting te draaien. Bij het spuiten van verf is het meestal niet nodig om een ​​tweede verflaag aan te brengen. Maak de verfspuit na gebruik grondig schoon. Je haalt de onderdelen uit elkaar en schrobt ze schoon met warm water en zeep.

Voordelen van de latex verf spuiten

 • Naast de vele genoemde opties heeft latexspray nog meer voordelen:
 • De kans op strepen is erg klein
 • Geschikt voor iedere ondergrond 
 • Behoud de oppervlaktestructuur
 • Veel sneller dan alle andere schildertechnieken
 • Je hebt minder verf nodig, is minder tijdrovend en is dus goedkoper
 • Gelijkmatig verdeling
 • Gladmakend effect
 • Een nieuw huis kan makkelijk in één dag met latex worden bespoten

Nadelen van latex verf spuiten 

Naast deze voordelen zijn aan latex verf spuiten ook enkele nadelen verbonden. Deze nadelen wegen gelukkig niet op tegen de voordelen van ver spuiten.  Door de voor- en nadelen af ​​te wegen, kun je de juiste keuze maken. De belangrijkste nadelen van latexspuiten zijn ongetwijfeld:

 • Veel voorbereidend werk: hier kun je veel besparen door zoveel mogelijk zelf te doen
 • Naast alle meubels moeten ook alle vloeren zorgvuldig worden afgedekt
 • Na het spuiten van latex heb je meer schoonmaakwerk
 • Eventuele tekortkomingen moeten achteraf worden bijgewerkt

Gebruik je een airless spuittoestel of een compressor?

Je kunt latex op twee manieren spuiten, airless of met behulp van een compressor. Airless spuiten zorgt voor een uniform en glad resultaat. Dit komt door het feit dat de latexverf fijner op de muur wordt gespoten. Het spuitpistool produceert nog steeds fijne deeltjes, maar zorgt ook voor een verbazingwekkend lichte structuur op je muren en plafond.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole