Een onderhoudsvriendelijke tuin
Spread the love

Een onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen doet je volop genieten van je mooi aangelegde tuin. Het is dan ook niet verwonderlijk we steeds meer voor dit type tuin kiezen. Een makkelijk te onderhouden tuin is dan ook niet minder smaakvol dan een tuin die regelmatig onderhoud nodig heeft. 

Waar hou je best rekening mee bij de aanleg van een onderhoudsvriendelijke tuin?

Werken in de tuin ontspant. Steeds meer mensen maken van tuinieren hun hobby. Maar er zijn ook anderen. Die willen een mooie tuin om van te genieten in plaats van te werken. Met de juiste aanpak is een tuin met weinig tot geen onderhoud makkelijker realiseerbaar dan je denkt. 

Een onderhoudsvriendelijke tuin is overzichtelijk

Dit doe je door je tuin zo in te richten dat je een goed totaalbeeld krijgt van je tuin. Algemeen wordt een verhouding van twee derde groen een derde bestrating aangenomen. In een overzichtelijke tuin kun je het weinige onderhoud makkelijker organiseren. Grotere delen hebben minder onderhoud nodig dan kleine.

Een onderhoudsvriendelijke tuin met paden in grind

Aangelegde paden in grind horen thuis in een onderhoudsvriendelijke tuin. Grind aanleggen is meestal een hele klus, maar eenmaal op zijn plaats heb je er nog maar weinig onderhoud aan. Dan moet je het alleen af en toe harken

Een onderhoudsvriendelijke tuin met paden in grind

Aangelegde paden in grind horen thuis in een onderhoudsvriendelijke tuin. Grind aanleggen is meestal een hele klus, maar eenmaal op zijn plaats heb je er nog maar weinig onderhoud aan. Dan moet je het alleen af en toe harken om te vermijden dat er onkruid tussen grind groeit. Grind is ook waterdoorlatend. Bij hevige regenval gat het hemelwater niet verloren, maar sijpelt het door tot in de ondergrond. Bij tegels is dat spijtig genoeg niet het geval. Tegels krijgen een groene aanslag en tussen de voegen groeit onkruid.

Een onderhoudsvriendelijke tuin met wintergroene planten en struiken

In een makkelijk te onderhouden tuin mogen aan groenblijvende planten, struiken en hagen niet ontbreken. Ze behouden hun bladeren, wat een groot verschil maakt in onderhoud van je tuin.  Bovendien staat je tuin het hele jaar door in kleur en trekken groenblijvende planten veel vogels aan. Wil je een groenblijvende haag, dan is een scherm met klimopplanten (klimop) een leuke en makkelijke oplossing.

Grote groepen beplanting horen thuis in een onderhoudsvriendelijke tuin

Een groep met dezelfde soort planten is makkelijker en sneller te verzorgen dan elke plant apart. Vooral vaste planten zoals vrouwenmantel, het schoenlappersplantje, de geranium, de hartlelie of hosta en het kattenkruid zijn hiervoor het geschikst.

Een onderhoudsvriendelijke tuin met weinig sierpotten

Sierpotten met planten op het terras is mooi, maar vraagt veel onderhoud. Elke plant vraagt een afzonderlijk onderhoud en dat vraagt heel wat tijd. Zeker planten in sierpotten vragen regelmatig water en bemesting en moeten meestal verpot worden.

Kies voor vaste planten

Vaste planten komen jaarlijks terug. Ze horen dan ook thuis in een onderhoudsvriendelijke tuin. Met vaste planten moet je niet elk jaar weer planten en- of zaaien. Het betekent namelijk dat je niet steeds iets nieuws hoeft te poten of te zaaien. Vaste planten met weinig verzorging zijn ongetwijfeld:

  • Skimmia.
  • Hortensia (hydrangea).
  • Hertshooi (hypericum).
  • Vlinderstruik (buddleja).

Bodembedekkers tegen onkruid

Bodembedekkers zijn laagblijvende planten die breed groeien. Zo bedekken ze een groot gebied met minder kans op onkruid. Daarom zijn ze perfect voor onderhoudsvriendelijke tuinen. Er zijn veel verschillende soorten bodembedekkers, gaande van wintergroene bodembedekkers en die een schaduwrijk plaatsje verkiezen.

Opsluitbanden

Deze zorgen ervoor dat tegels niet wegzakken en het grind op zijn plaats blijft. Een ander voordeel van deze opsluitbanden is dat je de lijnen in de tuin duidelijk kunt afbakenen.

De onderhoudsvriendelijke voortuin

Je voortuin is het eerste wat bezoekers van je huis zien. Het is het visitekaartje van je huis. Een makkelijk te onderhouden voortuin is eenvoudig te realiseren. Je voortuin mag wat meer (grind) bestrating hebben om te parkeren. Je kunt ook planten gebruiken die weinig onderhoud vergen, zoals siergrassen.

Tuinexpress.be - Uw online tuincentrum

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.