Zuinig autorijden
Spread the love

Zuinig autorijden met een aangepaste rijstijl doet je tot twintig procent brandstof besparen. Jaarlijks rijden we gemiddeld 12000 kilometer met onze auto af. Door op je rijstijl te letten kun je makkelijk tot vijftien euro per volle tank besparen. Veelrijders die jaarlijks 20000 kilometer met hun wagen afleggen besparen op die manier tot 300 en meer euro per jaar. Maar dat is lang niet alles. Met een zuinige rijstijl bespaar je ook op je onderhoud en op het vervangen van onderdelen. Dankzij je aangepaste rijstijl ondervinden die namelijk minder slijtage. Mooi toch?

Maar hoe doe je dat, zuinig autorijden? We probeerden het voor je uit!

Terwijl bij ons nog altijd een snelheidsbeperking geldt tot 130 kilometer per uur op snelwegen, mag je bijvoorbeeld in Nederland ’tussen zes uur ’s ochtends en zeven uur ’s avonds mag je nog maximaal 100 km per uur rijden. De maatregel kwam er in de eerste plaats voor het milieu, omdat auto’s een veel lagere uitstoot hebben als je trager rijdt. De zuinige Nederlanders zagen in het terugschroeven van de maximumsnelheid nog andere voordelen. De verkeersstroom verloopt rustiger, er is minder agressie en het aantal files verminderd. er zijn minder files.

Zuinig autorijden door trager te rijden

Trager rijden vermindert het brandstofgebruik. Volgens het Verkeersinfo bespaart wie honderd rijdt gemiddeld 15 procent brandstof,. In heel wat gevallen kan de winst zelfs oplopen tot 25 procent. Zelfs je snelheid terugschroeven tot 110 kilometer per uur levert al winst op. Volgens het gezaghebbende Europees Milieuagentschap bespaar je zo tot 12 procent diesel en zelfs tot 18 procent benzine.

90 kilometer per uur doet de helft brandstof besparen

En er is nog beter nieuws. Wie maximum 90 kilometer per uur rijdt, bespaart zelfs tot de helft aan brandstof. Rij best iets sneller dan 90 kilometer per uur. Beeckman raadt ook aan Geeft je kilometerteller 90 aan, dan is je snelheid in realiteit iets trager. Vrachtwagens rijden wel precies 90 kilometer per uur. Dat kan tot drukte en onveilige situaties op de rechterrijstrook leiden. Als automobilist rijd je dus beter iets sneller. 100 kilometer per uur is de ideale snelheid.

Zuiniger autorijden met aangepaste rijstijl

Sommige autobestuurders verdienen tot 200 euro per maand door zuiniger en minder agressiever te rijden. Om dat te bereiken zul je dus drastisch je rijstijl moeten aanpassen. Schakel je snelheidsregeling in en hou je snelheid zo constant mogelijk. Rem alleen wanneer het écht moet en rem zoveel mogelijk op de motor.

Rij rustiger

De grootste winst inzake brandstofverbruik realiseer je door rustig(er) te rijden. Rustiger en dus trager rijden op snelwegen, en het gaspedaal induwen op kleine wegen maakt je brandstofbesparing ongedaan. Omdat je op kleine wegen constant optrekt en afremt, verbruik je namelijk veel meer brandstof.

Zuiniger autorijden alleen met een aangepaste rijstijl

Zoveel mogelijk besparen op brandstof doe je alleen met een aangepaste rijstijl. Hield je altijd al je verbruik nauwlettend in het oog? Dan zal de winst door trager te rijden procentueel gezien kleiner zijn, maar ook dat is nog altijd de moeite waard.

Zuiniger autorijden door te anticiperen

Tijdens cursussen om milieuvriendelijker en zuiniger met de auto te rijden wordt sterk aangedrongen op anticiperen. Nader je bijvoorbeeld een kruispunt en merk je dat het voetgangerslicht op rood springt, vertraag dan al. Doe hetzelfde bij het naderen en je voorrang moet geven aan het verkeer uit een andere richting. Dat heeft als doel om zo weinig mogelijk volledig tot stilstand laten komen. Er werd namelijk bewezen dat vertrekken vanuit stilstand voor het hoogste verbruik zorgt. Dat doet je één liter brandstof per honderd kilometer besparen. Bij stilstand gebruik je zoveel mogelijk het start-stopsysteem als je auto daarmee is uitgerust.

Zuiniger autorijden door zuinig gebruik Airco 

Een ingeschakelde airconditioning kan je brandstofverbruik verhogen met gemiddeld 15 procent. Je kunt dus heel wat brandstof besparen door je airco alleen dan te gebruiken als dat écht nodig is. Brandstof besparen met je airco doe je door:

 • Je airco uit te schakelen tijdens korte ritten en in de stad  
 • Rij bij zomerse temperaturen eerst met de ramen openen zet pas daarna je airco aan
 • Zet je airco enkele minuten na het starten aan zo slijt je airco minder snel
 • Schakel je airco enkele minuten vroeger uit dan de motor. Dat kan de vorming van condens, bacteriën, schimmels en van onaangename geurtjes voorkomen
 • Gebruik je airco nooit op zijn maximaal vermogen. Zet de temperatuur niet te laag en de stand van  je ventilator niet te hoog
 • Schakel je airco minstens één keer per maand in. Dat voorkomt lekkages van het koelmiddel.
 • Houd de roosters vrij
 • Laat je airco minstens één keer per jaar onderhouden door geschoold en ervaren  personeel 

Bevroren ruiten ontdooien door te krabben

Je motor stationair laten draaien is nutteloos. Je auto warmt niet op van een stationair draaiende motor. Pas als je gaat rijden warmt de motor de auto snel op. Stationair draaien ook schadelijk voor de motor en voor het milieu. De motor laten draaien wanneer de olie nog koud is zorgt voor ernstige slijtage. Die olie warmt alleen dan op als je begint te rijden. Bij benzineauto’s komt de katalysator niet snel genoeg op temperatuur, waardoor deze niet of nauwelijks werkt. Dit zorgt voor veel extra luchtvervuiling: bij temperaturen onder nul is de uitstoot van schadelijke stoffen 4 tot 8 keer groter dan met een warme motor. En dat op straat, in woonwijken, waar veel mensen lopen, fietsen en ademen.

Extra tips om maximaal brandstof te besparen

Ook deze tips helpen meer brandstof te besparen:

 • Schakel snel op en schakel traag terug: hoe hoger het toerental, hoe meer brandstof je verbruikt
 • Parkeer altijd achterwaarts in: dat is niet alleen veiliger maar beperkt manoeuvres met een koude motor.
 • Zorg voor de juiste bandenspanning.
 • Rijd niet te snel.
 • Schakel zoveel mogelijk je cruisecontrol in: ook om te vertragen en versnellen.
 • Zet functies die je niet altijd nodig hebt uit: die verbruiken veel energie, zeker je airco en de achterruitverwarming.
 • Rijd zoveel mogelijk met een lege koffer:  elke extra 100 kilogram die je meesleept, verhoogt je brandstofverbruik met zo’n 10 procent.
 • Kies voor een constante snelheid 
 • Zet de motor uit bij korte stops

Conclusie

Een gemiddelde snelheid die varieert tussen 70 tot 90 km per uur is het zuinigst. Brandstof werkt bij deze snelheid het best, waardoor je auto er minder CO2, stikstof en fijnstof uitstoot. In de stad verbruik je het meest, omdat je daar veel moet remmen en optrekken. En rijden met een constante snelheid maakt ook een groot verschil.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.