Welke autobanden kiezen
Spread the love

Het kiezen van de juiste autobanden kan niet alleen uw eigen veiligheid verbeteren, maar ook die van andere weggebruikers. Zijn uw banden aan vervanging toe? Weet je niet zeker hoe je dit probleem het beste kunt oplossen? Laat je dan bijstaan door iemand die er zoveel mogelijk vanaf weet. 

Welke autobanden kiezen voor je eigen veiligheid en die van de andere weggebruikers?

Wettelijk gezien moet het minimum profiel van personenautobanden 1,6 millimeter bedragen. Om veiligheidsredenen gebruikt de bandenindustrie meestal een profieldiepte van drie millimeter en voor winterbanden zelfs vier millimeter als standaard.

Met welke auto rij je?

Het zal je misschien verbazen, maar de auto waarmee je rijdt is belangrijk voor de juiste keuze van nieuwe autobanden. Personenauto’s, SUV’s of 4×4 hebben allemaal verschillende banden. Autobanden blijven zich aanpassen aan de laatste ontwikkelingen. Bij het maken van een keuze dient ook rekening te worden gehouden met de verschillende codes voor autobanden.

Ouderdom van je auto

Is je auto relatief jong? Dan kies je best hetzelfde merk en dezelfde configuratie als de oorspronkelijke fabrieksbanden. Is je auto ouder dan vier jaar en is je beschikbaar budget beperkt? Dan is een B- merk een goede keuze. Fabrikanten bieden naast hun eigen merken ook alternatieve producten aan. Die zijn zeker niet minderwaardig. Ze hebben vaak de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Welke autobanden kiezen: je Rijstijl

Je uiteindelijke keuze hangt ook af van het gebruik en je rijstijl. Rij je dagelijks met je auto en heb je jaarlijks heel wat kilometers op de teller? Kies dan bij voorkeur voor banden van een A-merk. Gebruik je slechts sporadisch je auto bijvoorbeeld voor boodschappen en familiebezoek? Dan volstaan banden van een B- merk.

Welke autobanden kiezen: Gebruik zomer- en winterbanden

In vergelijking met zomerbanden hebben winterbanden een betere grip op besneeuwde of natte wegen. ANWB adviseert daarom winterbanden te gebruiken van november tot april. Winterbanden hebben wel een hogere rolweerstand, waardoor ze iets meer brandstof verbruiken. Denk eraan om de winterbanden op tijd te vervangen door zomerbanden. Anders wordt er onnodige brandstof verbruikt.

Ook interessant: Auto huren op vakantie zo maak je de beste keuze

Overweeg een extra set wielen

Als u winterbanden gebruikt, moet u de banden twee keer per jaar vervangen. Deze verandering zal de band beschadigen, waardoor deze sneller zachter wordt. Dit kan worden voorkomen door het hele wiel te vervangen. Daarom kan de tweede set wielen uitkomst bieden. Dit scheelt ook weer tijd en installatiekosten, omdat je de wielen zelf kunt vervangen. Seizoensbanden? Naast zomer- en winterbanden zijn er ook vierseizoenenbanden verkrijgbaar. Ze voldoen aan specifieke eisen, maar scoren lager dan winter- en zomerbanden onder typische winter- of zomeromstandigheden.

Welke autobanden kiezen: Kies zuinige banden

Alle autobanden voldoen aan de Europese normen. Toch zijn sommige banden zuiniger, stiller of veiliger dan andere. Sinds 2012 heeft elke nieuwe band een label dat de score van de band op deze gebieden laat zien. Zuinige banden hebben een extreem lage rolweerstand. Op deze manier bespaart je gemiddeld 3% brandstof per jaar. Dit levert milieuvoordelen op en bespaart kosten. Als alle autobezitters in Nederland gewone banden vervangen door een van de zuinigste banden, vermindert dat de uitstoot van kooldioxide met zo’n 400 miljoen kilogram per jaar. Maar vergeet niet om de banden opgepompt te houden.

Pomp de banden regelmatig op

Als je op te zachte banden rijdt, wordt er meer brandstof verbruikt omdat de rolweerstand toeneemt. Wat echt belangrijk is, is dat als iedereen in Nederland voortaan met de juiste bandenspanning rijdt, de CO2-uitstoot met maar liefst 300 miljoen kilogram per jaar wordt verminderd. Vervolgens werd het aantal benodigde banden met 135.000 verminderd omdat de slijtagesnelheid van de banden bij goed opgepompt materiaal afnam. De juiste bandenspanning? Of u nu meer of minder rijdt, alle autobanden lopen langzaam leeg. Daarom moet u elke twee maanden wat lucht toevoegen.

Optimale uitlijning en balans

Lijn uw auto correct uit en breng de banden correct in evenwicht: banden zullen sneller slijten, de grip op de weg is beter en het brandstofverbruik zal lager zijn. Dit kunt u het beste doen bij het plaatsen van nieuwe banden. Het is soms nodig als je stoepranden, grote rotsen of gaten in de weg tegenkomt.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.