Composiet schutting
Spread the love

Composiet schutting zorgt voor vele voordelen. We krijgen ze dan ook meer en meer te zien in onze tuinen. Dit soort tuinafsluiting vraagt weinig onderhoud en verhogen nog je privacy. Composiet is samengesteld uit hars, graniet- of kwartsdeeltjes. Beiden zijn pure natuurproducten die via een unieke werkwijze met elkaar verbonden worden.

Waar moet je op letten je keuze van een composiet schutting?

Zoals dat met alle soorten afsluitingen het geval is, worden ook deze composiet afsluitingen tussen twee palen geplaatst. Deze zijn in diverse materialen verkrijgbaar, maar palen uit hardhout en aluminium worden het meest gebruikt. Aluminium palen worden vaak gecombineerd met donkergekleurde hekken. Hardhouten pilaren zien we meer en meer in combinatie met (rood) bruine composiet schermen. Voor een stevige verankering worden deze palen meestal in beton gegoten. Gebruik bij de bevestiging van het scherm de juiste accessoires om de ontstane spanningen zo goed mogelijk op te vangen. Zo voorkom je tegelijk het doorhangen van het scherm door de zon.

Composiet schutting in meerdere uitvoeringen

Composiet schuttingen bestaan in meerdere uitvoeringen hekken. Zo wordt er steeds meer gebruikgemaakt van houtimitaties, die nog nauwelijks van echt hout zijn te onderscheiden. Ze zijn meestal samengesteld uit houtvezels en kunststof (polyethyleen). Deze houtvezels ontstaan bij de productie van laminaat, parketvloeren of meubels. Het mengsel van houtsnippers en kunststof wordt hout-kunststof composietmateriaal of HKC genoemd. Bij de productie van Bamboe Plastic Composite Materiaal (BPC) worden de houtvezels vervangen door bamboevezels. Deze bamboevezels maken het composietmateriaal harder. Dat zorgt voor een betere duurzaamheid en een langere levensduur. Bamboevezels zijn wel duurder dan houtsnippers.

Afwerking

Een composiet schutting is er ook in verschillende afmetingen en kleuren. Populaire kleuren zijn vooral bruin, antraciet, grijs en groen. Aluminium liggers zorgen voor een moderne en luxe uitstraling.

Onderhoud

Composietmateriaal heeft weinig of geen onderhoud nodig. Door de ultraviolette stralen van de zon zal je composiet schutting verkleuren. Dat voorkom je met een beschermende beits, olie- of verflaag. Zelfs bij hoogwaardige composiet schuttingen kan er verkleuring door de zon ontstaan. Regen, zand en mos of algen kunnen voor vervuiling van je afsluiting zorgen. De mate van vervuiling hangt voornamelijk af van de weersomstandigheden en van de omgeving waar je woont.

Composiet schutting schoonmaken

Voor het schoonmaken van je composiet schutting:

  • Gebruik je bij voorkeur een zacht schoonmaakmiddel en een microvezeldoek
  • Vermijd je het gebruik van schuurmiddelen om het beschadigen van je afsluiting te voorkomen
  • Maak je gebruik van een hogedrukreiniger. Begin daarbij altijd op de laagste druk om beschadiging te voorkomen

Voordelen composiet schutting

Een schutting uit composiet:

  • Moet je niet oliën of beitsen
  • Is ongevoelig voor verkleuring door de zon
  • Weerstaat aan ons vochtig klimaat. Daardoor zal je afsluitingen niet rotten en krijgt schimmelvorming geen kans 
  • Het materiaal scheurt niet.
  • Milieuvriendelijk

Mogelijke nadelen

Composiet materialen kunnen, door schommelingen in de temperatuur, vervormen. Bespaar daarom nooit op de kwaliteit van de gebruikte grondstoffen. Goedkope materialen vervormen makkelijker. Composiet materialen met een goede kwaliteit zijn niet zo nodig de duurste. Kies voor een materiaal met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole