De beste broodbakmachine kiezen
Spread the love

De beste broodbakmachine kiezen om zelf je dagelijks brood te bakken is moeilijker dan je denkt. Nu thuis brood bakken almaar populairder wordt, is de keuze aan broodmachines voor thuis sterk toegenomen. Ze zijn er in verschillende modellen en uitvoeringen en zijn met steeds meer functie uitgerust.   

Hoe kies je de beste broodbakmachine en doet je thuisbakken écht besparen?

Besloot je om zoals zovelen voortaan je dagelijks brood zélf te bakken? Voor je aan de slag kunt, zul je eerst de beste broodbakmachine voor thuis moeten kiezen. Om de juiste keuze te maken en een vervelende (dure) miskoop te voorkomen zul je dus met enkele belangrijke factoren rekening moeten houden. De keuze aan broodbakmachines voor thuis wordt namelijk steeds groter. Naast meerdere modellen en uitvoeringen, krijgen ze ook meer en meer functies. En dat maakt kiezen er zeker niet makkelijker op. Wat verwacht je van je broodbakmachine? Het antwoord daarop brengt je al een flink eind op weg naar de beste broodbakmachine.

De beste broodbakmachine kiezen doet je (veel) tijd besparen

Thuis brood bakken kun je ook in een oven. Dat is tijdrovend, want dat vraagt heel wat handenarbeid. Wil je die tijd liefst voor iets anders gebruiken? Dan bak je best je dagelijks brood in een broodbakmachine voor thuis. Een broodbakmachine neemt alle werk uit handen, van het kneden van het deeg tot het rijzen en het bakken van je brood. En wat is er heerlijker dan de geur van zelf gebakken brood?

De beste broodbakmachine kiezen voor een groot of een klein brood

Er is uiteraard een groot verschil tussen een broodbakmachine waarmee je alleen kleine broodjes kunt bakken en een toestel voor grote broden of voor beiden. Hun gewicht varieert namelijk tussen 450 en 1000 gram. Nog andere machines stellen je in staat om meteen een brood van 1600 gram te bakken. Kies dus eerst welk formaat van broden je broodmachine moet aankunnen. Dat is handig voor wie niet dagelijks een brood wilt bakken of wie bakt voor een (groot) gezin.

De beste broodbakmachine kiezen: mét of zonder indicator?

Je zult dus ook een keuze moeten maken tussen een broodmachine mét of zonder indicator. Wil je alleen klassieke broden bakken of speciale zoals notenbroden, meergranenbroden, chocoladebroodjes of rozijnenbrood? Dan moeten alle ingrediënten na het kneedproces in de juiste hoeveelheden aan het deeg toegevoegd worden. Daarom zijn de meeste broodbakmachines uitgerust met een indicator. Die waarschuwt je wanneer je de extra bestanddelen mag toevoegen.

Wil je er alleen brood mee bakken?

De beste broodbakmachine kiezen? Ga je alleen wit en bruin brood bakken met je toekomstige machine of wil je er ook extraatjes mee bakken zoals stokbrood, ciabatta en sandwiches en pistolets?  Hou daar  bij je uiteindelijke keuze zeker rekening mee. Lang niet alle broodbakmachines beschikken over specifieke programma’s en accessoires om alle mogelijke broodvarianten te bakken. Zelfs volkoren- en meergranenbrood vragen extra programma’s. Hun deeg is namelijk zwaarder en moet langer rijzen. Maak voor je keuze dus duidelijk wat je met je broodbakmachine wilt bakken en wat je verwachtingen zijn.

De beste broodbakmachine kiezen: alleen deeg kneden?

Hou je van pizza en bak je die graag zélf, maar is het kneden van je pizzadeeg te zwaar? Dan kun je je broodbakmachine dit laten doen. Na het kneden en het rijzen van het deeg, kun je het deeg verder afbakken in je oven. Dit geldt ook voor stokbroodjes, of pistolets.

Een broodbakmachine met warmhoudfunctie

De beste broodbakmachine kiezen. De meeste broodbakmachines voor thuis zijn uitgerust met een warmhoudfunctie. Dat is vooral handig wanneer je bijvoorbeeld met een timer werkt en je niet meteen het brood uit de machine kunt halen als het klaar is. Laat je het brood in de machine zitten nadat het programma is afgelopen, dan zal er geen krokante korst op komen.

De beste broodbakmachine kiezen: bakblik makkelijk verwijderen

Kies voor de beste broodbakmachine die zijn bakcontainer makkelijk laat verwijderen. Dat is niet alleen handig, maar maakt ook het schoonmaken makkelijker. Heb je een vaatwasser? Controleer dan of het bakblik vaatwasbestendig.

De beste broodbakmachine heeft een kijkvenster

Dat laat je toe om het volledige bakproces op de voet te volgen. Dat is vooral belangrijk wanneer er iets mis loopt. Zo kun je tijdelijk ingrijpen.

Beste broodbakmachine kopen

De beste broodbakmachine kiezen doe je door zeker niet op de kwaliteit van je broodbakmachine te besparen, maar kies voor diegene met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Je hebt al een degelijke broodbakmachine voor minder dan honderd euro.

Gemiddelde levensduur

Een goed toestel heeft een levensduur van gemiddeld zeven jaar

Energieverbruik

Met de sterk stijgende energieprijzen bedraagt gemiddeld zeker een halve euro per brood, in normale omstandigheden de helft.

Volkorenbrood van bij de bakker

In normale omstandigheden kost een brood bij de warme bakker gemiddeld 2,3 euro.

Hoeveel kost een zelf gebakken brood?

  • Afschrijving broodbakmachine: 0,2 euro (bijna 750 bakbeurten, twee per week gedurende zeven jaar)
  • Kost broodmix: 1 euro
  • Energieverbruik: 0,25 euro
  • Kost per brood: 1,45 euro

Wat bespaart het zelf bakken van brood?

Twee broden of 100 broden per jaar doet je in normale omstandigheden 85 cent uit per brood of 88,40 euro besparen. Zonder de afschrijving van je broodbakmachine loopt de besparing op tot 110 Euro, vergeleken met brood kopen bij de warme bakken. Met een broodbakmachine van minder dan 100 euro heb je je broodbakmachine in één jaar terugverdiend. Koop je je brood bij een hard discounter, dan bespaar je weinig of niet met je brood zelf te bakken.

Het kan nog goedkoper?

Dat kan door standaard bloem of meel te gebruiken. Die koop je dan bij discounters zoals Lidl of Aldi. Bak je brood zoveel mogelijk tijdens de daluren of in de weekends.

Conclusie

De beste broodbakmachine kiezen is niet zo makkelijk dan het lijkt. Maar zeg nu zelf: wat is heerlijker dan de geur van zelf gebakken vers brood? Zelf gebakken brood is ook heel wat gezonder. Je weet namelijk wat je eet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole