Tips om je huis koel te houden
Spread the love

Tips om je huis koel te houden zijn onmisbaar. Zeker in het voorjaar en vooral in de zomer als de temperaturen sterk stijgen en de zon fel schijnt. Dan kan het in huis al snel benauwd en warm worden.

Het is dan ook belangrijk om je huis koel te houden tijdens deze warme dagen. Vooral voor je eigen comfort maar ook om energie te besparen.

In dit artikel geven we enkele tips om je huis koel te houden tijdens warme dagen.

Sluit ramen en gordijnen overdag

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar het dicht houden van ramen en gordijnen houdt de hitte buiten. Zodra de zon opkomt, sluit je alle ramen en doe je alle gordijnen dicht. Op deze manier blijft de koele lucht binnen en de extra warmte buiten.

Gebruik ventilatoren

Ventilatoren zijn een goedkope manier om verkoeling te brengen in huis. Plaats meerdere ventilatoren in verschillende kamers van het huis en zet ze op de hoogste stand. Hierdoor circuleert koelere lucht door het hele huis waardoor het minder snel warm wordt.

Tips om je huis koel te houden: Investeer in airco

Zoek je naar verkoeling op warme dagen. Dan is een airco een goede investering. Er zijn verschillende soorten airconditioningsystemen beschikbaar die passen bij verschillende budgetten en wensen.

Gebruik koude-elementen

Leg koude-elementen zoals ijsblokjes of bevroren flessen water voor de ventilator. Hierdoor wordt de lucht die uit de ventilator komt gekoeld en blijft het huis koeler.

Maak gebruik van natuurlijke schaduw

Als je een tuin hebt, dan kun je gebruikmaken van natuurlijke schaduw om je huis koel te houden. Plaats bijvoorbeeld een parasol of maak gebruik van bomen en struiken om schaduw te creëren rondom je huis.

Beperk het gebruik van warme apparaten

Apparaten zoals de oven, wasmachine en droger zorgen voor verrassend veel warmte in huis. Probeer deze apparaten te vermijden op warme dagen of gebruik ze alleen ’s avonds wanneer het buiten afkoelt.

Tips om je huis koel te houden: Zorg voor goede isolatie

Goede isolatie houdt warmte buiten tijdens warme dagen en binnen op koude dagen. Zorg daarom voor goede isolatie muur-, dak- en vloerisolatie.

Gebruik zonwering

Zonwering zoals rolluiken, screens of markiezen kunnen houden de zonnestralen buiten. Zo blijft je huis aangenaam koel zonder extra energie te gebruiken.

Vergeet niet te ventileren

Hoewel het belangrijk is om ramen en deuren overdag dicht te houden, moet je wel regelmatig ventileren. Zo komt er meer frisse lucht binnen en wordt vochtige afgevoerd. Doe ’s morgens vroeg of ’s avonds laat.

Tips om je huis koel te houden: Pas je gedrag aan

Je kunt ook je gedrag aanpassen om het in huis lekker koel te houden tijdens warme dagen. Draag luchtige kleding, drink voldoende water en vermijd zware inspanningen op het heetst van de dag.

Conclusie: Je huis koel houden en toch energie besparen

Er zijn verschillende manieren om je huis koel te houden tijdens warme dagen. Door gebruik te maken van ventilatoren, airco, natuurlijke schaduw en goede isolatie kun je de hitte buiten houden en energie besparen.

Vergeet daarnaast niet te ventileren en pas je eigen gedrag aan om comfortabel te blijven tijdens warme dagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole