De juiste tuinverlichting kiezen

De juiste tuinverlichting kiezen!

Spread the love

Het kiezen van de juiste tuinverlichting is belangrijk. Het bepaalt namelijk grotendeels de sfeer in je tuin. Door de juiste tuinverlichting te kiezen, kun je ook langer genieten van je mooi aangelegde tuin.

Waar moet je zeker op letten bij het kiezen van de juiste tuinverlichting?

Voordat je op zoek gaat naar de beste tuinverlichting, stel je best een lichtplan op. Is je budget groot genoeg? Schakel hier dan best een professionele en ervaren verlichtingsadviseur voor in. Je kunt uiteraard ook zelf een verlichtingsplan op papier zetten. Start in elk geval altijd met het opmaken van een plan. Kies je toekomstige tuinverlichting zoveel mogelijk in functie van je tuin.

Wat wil je extra benadrukken met je tuinverlichting?

Wil je met je toekomstige tuinverlichting je volledige tuin, een groep kleurrijke struiken of bijvoorbeeld een fontein extra benadrukken? Of wil je daarmee ook je huis in de kijker plaatsen? Ook vanuit je terras of woonkamer wil je ongetwijfeld zoveel mogelijk van je tuin genieten. Kortom, bij het kiezen van de juiste verlichting voor je tuin komt veel meer kijken dan vooraf gedacht.

Tuinexpress.be - Uw online tuincentrum

De juiste tuinverlichting kiezen: Soorten tuinverlichting

Verkies je een zogenoemde tussen accent- of sfeerverlichting? Wordt het een oriëntatie of een functionele tuinverlichting?

De juiste tuinverlichting kiezen: Een functionele tuinverlichting 

Dit soort tuinverlichting zie je vooral langs tuinpaden, aan deuren, ter hoogte van niveauverschillen of aan de garage. Je terras verlichten is nodig en doe je makkelijk door de hoeken van je terras te verlichten. Voor de verlichting van bijvoorbeeld je buitendeuren gebruik je best wandarmaturen of staanlampen. Je favoriete plekjes verlichten doe je makkelijk met pinspots uitgerust met een verplaatsbare arm. Zo kun je de verlichting rechtstreeks op het voorwerp richten.

De juiste tuinverlichting kiezen: Sfeerverlichting

Zoals laat vermoeden zorgt dit soort verlichting voor de gewenste sfeer in je tuin. Breng afwisseling met verlichte en donkere hoekjes. Halogeenlampen zorgen bijvoorbeeld voor een gezellig en warm soort licht. De laatste jaren zien we ook meer led-tuinverlichting. Witte leds zorgen geven je tuin een moderne look.

Tuinpaden

Deze verlicht je best met lage armaturen. Dat is ook zo voor het verlichten van bijvoorbeeld niveauverschillen of voor je oprit. Hou er zeker rekening mee dat je tuinverlichting niemand mag verblinden. Gebruik daarom bij voorkeur grondspots om tuinpaden en opritten te verlichten.

De juiste tuinverlichting kiezen: Accentverlichting

Borders, bloemenperken, struiken of bomen verlicht je best met accentverlichting.

Tuinverlichting met veilige armaturen

Veilige armaturen beschikken over een officieel veiligheidslabel, zoals het IP44 label. Het eerste cijfer geeft de beschermings- of veiligheidsgraad weer tegen stoffen of vaste items. Het andere getal gaat over de waterdichtheid van je armaturen.

De juiste tuinverlichting kiezen: Warm of koude tuinverlichting? 

De kleurtemperatuur van je tuinverlichting bepaalt grotendeels de sfeer in je tuin. Warm licht is vooral geschikt nabij je terras of je buitendeuren. Met koud licht benadruk je dan weer groene plekjes met bloemen, van bomen en struiken.

De juiste tuinverlichting kiezen: Led tuinverlichting

Daarmee spaar je zowel plaats als geld. Led spots zorgen voor uitstekend zicht langs tuinpaden en je oprit terwijl led inbouwlampen vooral gebruikt worden voor het verlichten opritten en gevels.

Conclusie

Tuinverlichting is er in vele soorten, materialen, uitvoeringen en prijzen. Zo is er een geschikte verlichting voor elke tuin. Stel voor je zoektocht naar de geschiktste verlichting voor je tuin je het beschikbaar budget vast. Wijk daar niet van af. Dat vergemakkelijkt je uiteindelijke keuze.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.