De beste luchtbevochtiger kopen
Spread the love

De beste luchtbevochtiger kopen is nodig voor het regelen van de juiste luchtvochtigheid in je huis, kantoor of werkomgeving. De juiste luchtvochtigheid is vooral belangrijk voor je gezondheid. Droge lucht veroorzaakt vervelende symptomen zoals hoofdpijn, hooikoorts, verstopte neus, vermoeidheid, droge ogen, huidirritatie en keelpijn. Een te hoge luchtvochtigheid is vooral schadelijk voor je huis en je interieur.

Waar moet je zeker op letten bij de beste luchtbevochtiger kopen?

Een lage luchtvochtigheidsgraad veroorzaakt dus gezondheidsklachten. Een hoge luchtvochtigheid is dan weer oorzaak van schadelijke schimmelvorming. Niet alleen binnenshuis, maar ook op (binnen)muren, meubilair en soms zelfs in je kleding. Woon en werk je in een vochtige omgeving? Dan is het een goed idee om een ​​luchtbevochtiger te kopen. Een goede luchtvochtigheid schommelt tussen de vijftig en zestig procent. Sommige luchtbevochtigers zijn ook in staat om de omgevingslucht te reinigen. Schone lucht is gezond, zeker voor hooikoortspatiënten.

Maak je keuze uit de beste luchtbevochtigers.

Oppervlakte

Voor je kiest, is het nodig dat je de plaats van je luchtbevochtiger in je huis vastlegt. In kleine kamers volstaat een luchtbevochtiger met een maximaal vermogen tot veertig vierkante meter. Als de ruimte groter is dan de luchtbevochtiger aankan, stijgt de luchtvochtigheid niet. Daarom is het doorslaggevend om vooraf de oppervlakte van de ruimte waarin hij zal geïnstalleerd worden te bepalen.

De beste luchtbevochtiger kopen: Soorten luchtbevochtigers

We onderscheiden vier soorten luchtbevochtigers. Naast ultrasone luchtbevochtigers zijn er koudwaterverdampers, stoombevochtigers en luchtbevochtigers die tegelijkertijd de lucht reinigen.

Ultrasone luchtbevochtigers

Dit soort luchtbevochtigers trillen onder water. Hierdoor ontstaat zichtbare mist die wordt uitgestoten en geabsorbeerd door de omgevingslucht. Dit apparaat regelt de bevochtiging in je woon- en werkomgeving. Trillingen in water kunnen spatten veroorzaken. Hierdoor zijn deze ultrasone luchtbevochtigers minder geschikt voor plaatsing op houten ondergronden.

Luchtbevochtigers met stoo

Deze verwarmen water en absorberen waterdamp uit de lucht.

Luchtverdampers met koud water 

Luchtverdampers met koud water zuigen lucht aan met een nat element en een ventilator. Water verdampt op een natuurlijke manier. Een luchtbevochtiger verdeelt het verder door de kamer. Deze verdampers hebben een waterfilter die de lucht bevochtigt. Deze filters moeten na drie tot zes maanden worden vervangen.

Luchtbevochtigers met een reinigende functie

Dit type luchtverdampers is uitgerust met roterende schijven. Ze worden langs de stortbak geleid zodat ook de lucht wordt gezuiverd.

Luchtbevochtiger met reinigingsfunctie bevochtigen en zuiveren de lucht. Er zijn twee soorten luchtbevochtigers met een reinigingsfunctie: luchtbevochtigers die de lucht schoonmaken met vocht (water) en anderen die de lucht filteren. Beide luchtbevochtigers verwijderen stofdeeltjes en pollen uit de lucht. Wil je ook een luchtbevochtiger om nare geurtjes te verwijderen? Kies dan voor een luchtbevochtiger met een koolstoffilter.

Luchtbevochtigers voor de babykamer

Luchtbevochtigers in babykamers, kinderdagverblijven en slaapkamers werken bijna geruisloos en gebruiken geen stoom. Zo verbrand je je baby nooit. Deze slaapkamerbevochtigers zijn geschikt voor ruimtes van minder dan dertig vierkante meter.

Accessoires voor luchtbevochtigers: Hygrometers

Je meet de luchtvochtigheid in je woning met een hygrometer. Lang niet alle luchtbevochtigers hebben een ingebouwde hygrometer. Bij je keuze van de beste luchtbevochtiger controleer je dus altijd of je een aparte hygrometer nodig hebt.

Filters voor luchtbevochtigers

Koudwaterverdampers en luchtbevochtigers met reinigingsfunctie gebruiken filters om de lucht te bevochtigen of te reinigen. Je dient deze filters na enkele maanden te vervangen. Controleer daarom altijd of je luchtbevochtiger een filter gebruikt. Om onderhoudskosten te beperken, kies je dus best voor een ultrasone luchtbevochtiger of een stoombevochtiger.

Een heerlijke geur in huis met geurolie

Wil je naast het bevochtigen van de lucht ook een heerlijke geur in huis? Dan is een geurbevochtiger een goede optie. Je voegt de olie toe aan een waterreservoir of een speciaal reservoir bestemd voor allerlei geuroliën. Let erop of de gekozen luchtbevochtiger geschikt is om aroma’s te verspreiden.

Luchtontvochtigers

Naast luchtbevochtigers, zijn er ook luchtontvochtigers. Die doen dus net het tegenovergestelde van luchtbevochtigers. Ze werken volgens het basisprincipe dat warme lucht vocht vasthoudt en koele lucht vocht afgeeft. Een luchtontvochtiger koelt de lucht eromheen, verzamelt condenswater en voert het af. De lucht wordt dan weer opgewarmd en uitgeblazen.

Maak je keuze uit de beste luchtbevochtigers.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole