Keuken op maat kopen
Spread the love

Keuken op maat kopen geeft je de mogelijkheid om je beschikbare ruimte maximaal te benutten. Je kiest zelf de indeling en de opbouw van je toekomstige keuken. Je hebt de keuze uit modulaire keukens die vaak door verkopers van keukens worden verkocht. Anderen maken je droomkeuken aanpasbaar op maat. Beide systemen zijn evenwaardig, elk met hun specifieke voor- en nadelen. Heb je geen speciale wensen? Dan ben je goedkoper af met een modulaire keuken.

Op wat moet je zeker letten bij het kopen van een keuken op maat?

Onze keuken is ongetwijfeld de meest gebruikte ruimte van onze woning. Er wordt gewerkt en geleefd en is bij voorkeur gemaakt uit sterke en duurzame materialen zoals hout. Een keuken op maat is een belangrijke investering die je niet na enkele jaren vervangt.

Materialen keuken op maat kopen: Hout

Hout is een veel gebruikt materiaal voor maatkeukens. Er komen meerdere houtsoorten voor in aanmerking. Naast duurzaam eikenhout zijn dat vooral goedkopere houtsoorten zoals perenhout, kersenhout, mahonie, notenhout, esdoorn, teak, wengé, zebrano en beuk. Wanneer je kiest voor een houten keuken op maat zorg je best voor een beschermende laklaag die ebstand is tegen vet en zuren  krijgen. Bij houten keukens op maat heb je de keuze tussen massieve keukenfronten en fineerhout. Deze laatste bestaat uit een spaanderplaat of een mdf-plaat met een dikke fineerlaag. Massief en fineer keukenfronten zijn wat kwaliteit en prijs vergelijkbaar.

Lees ook: Laminaat trapbekleding: Wat zijn de voordelen van laminaat als trapbekleding?

Keuken op maat kopen met kunststof fronten

Keukens op maat met fronten uit kunststof zijn goedkoper Deze zijn samengesteld uit spaander- of een mdf-plaat een melamine- of een laminaatfront. De ondergrond van een laminaatfront is harder en vaak iets duurder. De verstevigende laminaatlaag geeft de deuren een extra bescherming.

Keuken op maat kopen met Foliefronten

Keukenfronten uit zogenaamde folie zijn een minder duur alternatief voor gelakte fronten maar zijn er nauwelijks van te onderscheiden. De kunststoffolie wordt in een geheel op de fronten aangebracht. Leter op dat er geen naden van de folie mogen te zien zijn, dus niet bij de overgangen, in de hoeken en de rondingen. Kies voor een stevige ondergrond om de folie op aan te brengen.

Gelakte fronten met MDF-plaat als ondergrond

Gelakte keukenfronten met MDF- platen als ondergrond zijn verkrijgbaar in meerdere modellen, uitvoeringen, kleuren en kleurcombinaties. Vooral hoogglanskeukens winnen aan populariteit. Ze zijn kras- en waterbestendig. Naast deze hoogglanskeukens op maat kun je ook kiezen voor keukens met matglans, satijnglans of in structuurlak. Op het vlak van hun kwaliteit zijn al deze keukens best vergelijkbaar. Hoogglanskeukens zijn wel onderhoudsvriendelijker.

Ook de moeite waard om te lezen: Led verlichting productiever en zuiniger/ op wat letten bij hun aanschaf?

Een keuken op maat kopen met voldoende werkruimte

Bij een keuken op maat bepaal je zelf de indeling van je keuken. Koop een keuken op maat met voldoende werk- en opbergruimte. Het werkblad van je maatkeuken is beter te groot dan te klein en is bij voorkeur zeventig centimeter diep. Zorg er zeker voor dat je naast het kookgedeelte nog over voldoende bewegingsruimte beschikt. Kies voor een werkblad dat aangepast is aan je lichaamslengte.

Een onderhoudsvriendelijke keuken op maat kopen

Kies voor een onderhoudsvriendelijk materiaal voor je nieuwe keuken en dit zowel voor de binnen- als voor de buitenkant. Dat zorgt niet alleen voor maximaal genieten in je keuken, maar vergroot zeker ook de levensduur ervan.

Een keuken op maat kopen: Modulaire maatkeukens

Dit type maatkeukens bestaan uit meerdere kasten die je makkelijk met elkaar kunt verbinden. Ze zijn beschikbaar in alle mogelijke materialen, afmetingen en modellen. Elke kast is uitgerust met laden en- of deuren, zelfs met klapperende klapdeuren. Moet je toekomstige keuken perfect passen tussen twee muren of wanden? Dan worden de diverse keukenmodules gecombineerd tot de beschikbare ruimte bezet is. De overgebleven ruimte wordt afgesloten met een sluitstuk in hetzelfde materiaal en de stijl van je keuken.

Ook interessant: Natuurlijke tuinafsluitingen zorgen voor extra sfeer in je tuin

De voordelen van deze module- keukens

Wil je zelfstandig de ruimte van je keuken indelen? Dan is een modulaire keuken zeker iets voor jou. Je kunt die modules bijna overal inpassen. Wanneer je de modules tussen twee muren of wanden inpast moet je keuken zeker niet onderdoen voor een op maatkeuken. Iedere module heeft een vaste prijs zodat je je budget makkelijk kunt aanpassen.

Modulaire keukens voor handige Harry’s

Schrik je er niet voor terug om je modulaire keuken zelf te maken? Dan kun je voor goedkopere module-keukens kiezen. De kwaliteit van deze budgetvriendelijke keukens is niet vergelijkbaar met modulaire keukens uit gespecialiseerde keukenwinkels.

Conclusie: een keuken op maat kopen voor maximale vrijheid 

Deze geven je maximale vrijheid over de indeling. Je kiest zelf het ontwerp als de materialen, de opbouw en kleuren van je keuken. Het belangrijkste nadeel van maatkeukens is vaak hun lange wachttijden, variërend van enkele maanden tot zelfs één jaar.

Door Redactie

2 gedachte over “Keuken op maat kopen: Op wat moet je letten voor de beste keuze?”
  1. Je goed verdiepen in de materialen en opties voor een keuken is belangrijk. Er is immers zoveel mogelijk vandaag de dag. Wij hebben een keuken op maat laten maken en vooraf veel inspiratie opgedaan over de kleuren en materialen.

  2. Ik geloof dat het belangrijk is om goed na te denken wanneer je een keuken op maat laat maken. Naast de ontelbare keuzemogelijkheden moet je keuken uiteindelijk praktisch zijn en perfect aansluiten bij je wensen. Een keuken laten maken doe je namelijk niet zo vaak in je leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole