Hakselaar kopen
Spread the love

Hakselaar kopen is belangrijk voor een mooi opgeruimde tuin in de herfst. Hakselaars of houtversnipperaars worden gebruikt om allerlei soorten tuinafval, takken, bladeren, boomstammen en snoeiafval te versnipperen. Er zijn verschillende soorten hakselaars voor je tuin.

Op wat moet je allemaal letten bij het kiezen van de beste hakselaar voor je tuin?

We onderscheiden drie soorten tuinhakselaars, namelijk messenhakselaars, de wals- en de turbinehakselaars. Een goede houtversnipperaar voor je tuin kan takken hakselen van veertig tot vijftig mm. Er zijn zowel brandstof- als elektrische versnipperaars. Ze zijn perfect voor de meeste tuinen. Het verschil tussen de twee zit hem vooral in het geluid dat ze maken, het onderhoud en wat je ermee kunt hakken. Zoek je een goede hakselaar voor je tuin? Dan kies je best voor een versnipperaar die zowel bladeren, naaldtakken, dennentakken als bloemstengels kan hakken.

Een elektrische hakselaar kopen

Een elektrische hakselaar kopen zorgt voor het grootste gebruikscomfort. Hij zorgt voor heel wat voordelen. De elektrische hakselaar is niet alleen milieuvriendelijk, maar tegelijk ook veilig en betaalbaar. Je hebt er alleen maar een stopcontact en een verlengkabel voor nodig. Een elektrische hakselaar kopen we vooral voor werkjes in onze eigen tuin. Het is namelijk ook een lichtgewicht en dat verhoogt het gebruiksgemak.

Een hakselaar op benzine- of diesel

Hakselaars met een verbrandingsmotor zijn alleen interessant in grote tuinen met veel en takken dikker dan 45 millimeter. Deze hakselaars zijn zeker handig in tuinen met een oppervlakte van meerdere hectare of op percelen die over geen elektra beschikken. Hou er zeker rekening mee dat je hier te doen hebt met echte zwaargewichten die met hun uitlaatgassen ook niet milieuvriendelijk zijn.

Meshakselaar uitstekend voor vers gesnoeide takken

Dit soort versnipperaar heeft een roterende schijf die meestal twee messen heeft. De takken worden tegen de schijf gedrukt en afgesneden. De schijf draait erg snel en maakt veel lawaai. Deze versnipperaar is ideaal voor pas gesnoeide takken met weinig bladeren. Takjes en bladeren blijven vaak op de roterende schijf en hopen zich daar op. Laat het snoeisel niet te lang liggen voordat je het versnippert. Dan wordt het vocht eruit getrokken waardoor het hout harder wordt en je het mes meer moet slijpen. Meshakselaars zijn relatief goedkoop, licht van gewicht en makkelijk verplaatsbaar.

Hakselaar kopen: De walshakselaar versnippert ook dunne takjes

De wals is in dit geval een tandwiel. Door de scherpe tanden wordt het ook vaak een freesrol, kneusrol of messenrol genoemd. De tanden van de trommel zijn naar beneden gericht. Het materiaal wordt van bovenaf in de versnipperaar getrokken. Het wiel draait in de richting van het blad en rust bijna op het tandwiel. Daar worden de takken ook gehakseld. De tandwielen draaien langzaam. Dit maakt minder geluid dan een meshakselaar. Doordat het materiaal hier naar binnen wordt getrokken, kunnen zelfs dunne bladeren en takken worden gehakseld. Zeker als ze net gesnoeid zijn. Deze walshakselaar vraagt weinig of geen onderhoud.

Hakselaar kopen: Turbinehakselaars

Deze hakselaar is een betere versie van de walshakselaar. Takken zijn makkelijker in te trekken en hebben een grotere doorvoer. Zachte, kleine materialen zijn makkelijker te hanteren. Turbinehakselaars zijn onderhoudsvriendelijk en relatief stil.

Diverse versnippersystemen

Hakselaars gebruiken verschillende systemen voor het verwerken van tuinafval:

  • Spiraalsysteem: het tuinafval wordt versnipperd door een spiraal, net als een hakselaar met een wormwiel.
  • Schroeftransportsysteem: afval wordt versnipperd door snelle rotatie via een wormwiel uitgerust met messen
  • Snijsysteem: versnippert al het tuinafval met een roterende schijf met één tot drie messen.
  • Turbo- snijsysteem: de takken worden afgehakt en versnippert.
  • Persrolsysteem: de takken worden met een snijrol naar binnen gerold, waar ze in kleine stukjes worden geplet.
  • Maalrol: versnippert afval in stukjes.

Snijcapaciteit en snijsnelheid

Bij het kiezen van de beste hakselaar voor je tuin let je zeker op de maximale doorsnede of snijcapaciteit, op de maximale snelheid waarmee de machine tuinafval kan versnipperen en op het vermogen van de motor. De snijkracht wordt meestal uitgedrukt in millimeters of centimeters. De snijcapaciteit is de grootste doorsnede van het werk dat de machine aankan. De snijsnelheid wordt meestal uitgedrukt in omwentelingen per minuut (opm), toeren per minuut (tpm). Pas gesneden takken versnipperen makkelijker verwerken dan droge takken.

Veiligheid tijdens het hakselen

Veiligheid is een belangrijke factor bij het kopen van een hakselaar. Die trekt namelijk automatisch takken en ander tuinafval naar binnen. Dat vergroot je risico op kwetsuren aan je handen en je vingers. Kies daarom hakselaars met een veiligheidshendel waarmee de rotatie van de invoerrollen kan worden omgekeerd. Gebruik altijd accessoires die je veiligheid vergroten zoals gehoorbeschermers, veiligheidsbrillen, helmen, nauwsluitende werkhandschoenen, veiligheidsschoenen en geen loshangende kleding zonder zakken. Sommige versnipperaars zijn uitgerust met “ingebouwde” veiligheidsvoorzieningen. Denk aan machines die alleen werken als de opvangbak is ingeschoven.

Geluidsoverlast zoveel mogelijk beperken

Hakselaars maken veel lawaai. Dit kan een argument zijn dat je aankoop beïnvloedt. Let daarom goed op het decibelniveau van de versnipperaar. Dit wordt uitgedrukt in een decibel of db. Het aantal db van een versnipperaar ligt bij voorkeur nooit boven de 84 db. Een toename van drie decibel betekent een verdubbeling van het geluid. Een hakselaar van 86 decibel produceert dus twee keer zoveel geluid als een van 83 decibel.

Hakselaar kopen 2dehands

Wil je een goede hakselaar kopen maar beschik je maar over een beperkt budget? Dan is een hakselaar kopen 2dehands een mogelijk alternatief. Een goede gebruikte hakselaar koop je makkelijk online. Maak altijd een afspraak met de verkoper om je tweedehands hakselaar te bezichtigen. Neem altijd iemand mee die zoveel mogelijk van hakselaars af weet. Zo voorkom je een vervelende miskoop.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole