Autoleasing
Spread the love

Autoleasing wordt steeds populairder. Een nieuwe auto kopen en zeker als het om een elektrische wagen gaat, is een grote investering. We beschikken gelukkig over verschillende manieren en formules waarmee we de kostprijs van een nieuwe auto kunnen spreiden. Een mogelijkheid die de jongste jaren aan belangstelling wint, is autoleasing. Voor je een definitieve beslissing neemt, kun je je maar best zo goed mogelijk informeren over de voorwaarden en de mogelijkheden van autoleasing. Wat zijn de mogelijkheden en waar moet je zeker op letten om de juiste keuze te maken?

Autoleasing: Privé of zakelijk leasen?

De tijd dat het leasen van auto’s alleen was weggelegd voor zelfstandigen ligt gelukkig al enige tijd achter ons. Autoleasing is er ondertussen ook voor particulieren. Zo is er nu voor iedereen wel een passend leasecontract om over de gewenste auto te beschikken zonder zich daarom blauw te betalen. En dat geldt dus zowel voor de zakelijke als voor de particuliere bestuurder (private autoleasing).

Autoleasing met een standaard contract

De looptijd van autoleasing contracten  schommelt tussen de twee en maximaal vijf jaar. Naast deze standaard contracten werd recent ook een shortlease formule uitgewerkt.  Daardoor is het nu zelfs mogelijk om als particulier een auto te leasen voor een beperkte periode. Tot voor kort was het leasen van auto’s vooral bestemd voor zelfstandigen, of voor diegenen die graag met de recentste auto’s wilden rondrijden. Wie op zijn mobiliteitsbudget en dus zeker op zijn auto wilt besparen, kan nu ook een jonge tweedehandsauto leasen.

Autoleasing: Operationele en financial leasing?

Bij autoleasing moeten we het onderscheid maken tussen operationele en financial leasing. Bij operationele leasing blijft de leasing maatschappij economisch eigenaar van de auto. De maatschappij zal in dit geval dus ook zowel de wegenbelasting als de verzekeringspremie voor haar rekening nemen. Kies je voor financiële leasing? Dan wordt hij of zij die met de auto rijdt, ook de economisch eigenaar. In dit geval betaal je naast de verkeersbelasting en de verzekeringspremie, ook alle andere taksen en toeslagen zelf.

Meerde formules bij operationele leasing

Bij operationele autoleasing zijn er meerdere formules. Bij full operationele lease zijn alle kosten voor rekening van de leasingmaatschappij. Netto operationele leasing is dan weer een andere mogelijkheid, waarbij het onderhoud en de herstellingen en bijvoorbeeld de aankoop van winterbanden voor rekening van de klant vallen.

Zo werkt het leasen van auto’s 

Naast private autoleasing kun je dus ook zakelijk leasen. Deze formule geldt voor zelfstandigen of voor autoleasing via je werkgever. Die biedt je dan een wagen aan uit zijn eigen wagenpark of via een leasingbedrijf. Een zakelijke leasing verloopt vaak aan de voorwaarden van het bedrijf waar je werkt. Het aantal merken, modellen, uitvoeringen en prijzen zijn in dit geval beperkt. Bij zakelijke leasing kan je werkgever of jezelf (wanneer je zelfstandige bent) de kosten van de leasing aftrekken van de belastingen. Of je in je vrije tijd een zakelijke leasing auto mag gebruiken, hangt vooral af van de leasingformule die je werkgever afsloot.

Conclusie:

Autoleasing is niet altijd de beste, lees voordeligste oplossing om over een nieuwe of jonge tweedehandsauto te beschikken. Maar weinigen kunnen hun nieuwe wagen contant betalen. De meesten sluiten nog altijd een autolening af bij de aankoop van een nieuwe wagen. Autoleasing is toch het overwegen waard. Bespreek de diverse mogelijkheden ook met je bankier en je de autoverkoper voor je een beslissing neemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole