Welke haag planten
Spread the love

Welke haag planten kiezen voor een natuurlijke afsluiting van je tuin geeft een extra uitstraling aan je tuin. Start je de komende weken en maanden met de herinrichting van je tuin? Dan zoek je ongetwijfeld naar de beste haagplanten. Je keuze hangt van meerdere factoren af, vooral van je eigen voorkeur en verwachtingen. De keuze aan haagplanten is opvallend groot, een voor een met hun specifieke eigenschappen. Voor sommige tuinen zijn ze ideaal terwijl ze in anderen niet passen. En je zult ook een keuze moeten maken tussen hoge hagen en lage hagen. 

Kortom, waar moet je op letten bij je keuze van de juiste haagplanten?

Met hun klassieke uitstraling blijven coniferen populair als haagplant. Ze vragen relatief weinig onderhoud en worden makkelijk bijgesnoeid. Dat is zeker het geval voor de populaire taxus die zijn vorm lang kan behouden. Hou je van van snelle groeiers, dan zijn leylandii-coniferen een goede keuze.

De Laurier als populaire haagplant

Je herkent de laurier aan hun grote, donkere en glanzende bladeren. Laurierhagen zijn vooral geschikt voor grote tuinen. Heb je een kleinere tuin en gaat je voorkeur toch naar een laurierhaag? Kies dan voor een smallere lauriersoort zoals de variëteiten “Herbergii”, de “Caucasica”, Rotundifolia” of de “Novita”.

Welke haag planten: Buxus voor kleine hagen

Buxus wordt veel gebruikt bij de realisatie van kleine hagen. Ze hebben opvallende compacte, glanzende bladeren die moeiteloos hun gladde vorm behouden. Buxushagen worden niet hoog, waardoor je ze vooral als sierhaag en in de borders tegenkomt. Ze zijn erg vatbaar voor diverse verschillende ziekten die zich snel kunnen verspreiden. Dit is de reden waarom Japanse hulst een goede manier kan zijn om buxus te vervangen.

Bladverliezende haagplanten

Bladverliezende haagplanten blijven een jaar lang diepgroen, zelfs in de winter. Je hebt dan de keuze tussen liguster, haagbeuk en beukenhaag. Ze verliezen niet alle bladeren in de winter. Ze zorgen voor heel wat variatie en privacy gedurende het hele jaar. In de zomer worden ze prachtig groen, in de herfst worden ze geel of roodbruin, in de winter vallen hun kale takken samen met het seizoen en in de lente zie je de tuin de wereld weer ontwaken.

Buitenbeentjes

Die heb je altijd en overal en bladverliezende haagplanten maken er geen uitzondering op. Amberbomen weten ons te bekoren met hun prachtige bladeren en takken. Bladverliezende struiken zoals de sleedoorn, meidoorn en sommige rozensoorten hebben flinke doorns en zijn daarmee ideaal als inbraakwerende hagen.

Lees ook: Het juiste tuinset kiezen doet je maximaal genieten van je tuin

Welke haag planten: Bloeiende haagplanten

De meerderheid hiervan verliest zijn bladeren. Een haag van kornoelje, gewone sering, hortensia of vlinderstruik ziet er tijdens zijn bloeiseizoen uitzonderlijk mooi uit prachtig uit, maar biedt gedurende de overige maanden weinig of geen privacy bieden. Je kunt ook kiezen voor bloeiende haagplanten die in de winter groen blijven. Zo’n plant is de populaire rododendron die bekend staat op zijn rijke bloemenpracht. Andere bloeiende haagplanten die bij ons veel worden aangeplant zijn de vele soorten laurier, de sneeuwbal met bladeren die vergelijkbaar zijn met die van de rododendron en de laurier. De hulst heeft natuurlijk niet zulke uitbundige bloemen, maar is natuurlijk wel erg sierlijk door de besjes die aan deze plant groeien. Een bloeiende haagplant die zeker je aandacht verdient is ongetwijfeld de ligusterhaag.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.